Δεν μας φτάνουν οι ξένοι πολιτικοί τοκογλύφοι έχουμε και τους ντόπιους .
Ελεύθερος, αντί να κάνει παρέα στον ...Ακη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ (πού τα βρήκε, άραγε;) και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο οποίος διερευνά υποθέσεις διαφθοράς προσώπων που άσκησαν δημόσια διοίκηση από θέση εξουσίας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών Γιάννης Ανθόπουλος, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση τοκογλυφίας.
Βρέθηκε να έχει πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς, ενώ προέκυψαν και εμβάσματα σε οικείους του, ύψους 700.000 ευρώ!....
Ειδικότερα, ο 64χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας Καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και στην οποία περιλαμβάνονται άλλοι δέκα κατηγορούμενοι μέλη διοικήσεων εμπλεκόμενων εταιρειών, ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία, αφορά στην επίμαχη εταιρία Καπνεμπορίου, η ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης.
Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005 ασφαλώς με το αζημίωτο.
Έτσι, η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.
Κατά το κατηγορητήριο, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον κ. Ανθόπουλο και συνολικά προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει τα 1.757.800 ευρώ.
Ο ανακριτής διαθέτει στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου και των οικείων του, από τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν εμβάσματα τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε λογαριασμούς του πρώην πολιτικού και της συζύγου του.
Το όνομα του κ. Ανθόπουλου βρισκόταν ωστόσο, μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που ερευνούσε το ΣΔΟΕ μετά από σχετικές καταγγελίες τον Απρίλιο του 2012, αφού φέρεται να είχε ανάμιξη σε υπόθεση τοκογλυφίας ως δικηγόρος αλλά και ως πρόσωπο «που κατείχε δημόσια θέση» .
Η προαναφερόμενη υπόθεση αναλυτικά αφορά την εταιρεία Καπνεμπορίου «Οδέττη Πετρίδη», η οποία φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός φέρεται με την επίκληση των διασυνδέσεων του να της υποσχέθηκε βοήθεια και κατά το κατηγορητήριο, ενώ εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης από το 2002 ως το 2005.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία από την Καβάλα φέρεται να πουλά ακατέργαστο καπνό στην εταιρεία ΝΑΜΑΚΟ (η οποία μετονομάζεται σε GENNET), ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται να πωλούν ως κατεργασμένα, καπνά σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ , με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Ως διαχειρίστρια δε, της μονοπρόσωπης εμφανίζεται η ανήλικη κόρη της Πετρίδη που είναι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας από την Καβάλα. Ο πρώην υφυπουργός έκανε λόγο στην απολογία του για δάνειο που πήρε από τη συγκεκριμένη επιχειρηματία, προκειμένου να φτιάξει σπίτι στη Βούλα. Ο ισχυρισμός του αυτός πάντως, φαίνεται να παραμένει έωλος από τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, από τα οποία προκύπτει πως από το 2005 ως σήμερα δεν έχει επιστρέψει καμία δόση του δανείου που ισχυρίζεται ότι πήρε, ενώ δεν προσκομίστηκε κάποιου είδους σύμβαση που να επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού. Ακολούθησε μάλιστα και πραγματογνωμοσύνη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει ότι οι πωλήσεις «ήταν εικονικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο πρώην υπουργός κάποια στιγμή επιχείρησε μονομερώς να μεταβιβάσει το σπίτι στο οποίο αναφέρεται, στην ιδιοκτήτρια της εταιρείας καπνεμπορίου. Η ίδια η επιχειρηματίας και η κόρη της κατηγορούνται για απάτη μετά από μήνυση της εταιρίας ΝΑΜΑΚΟ, ενώ ήδη μεταξύ Ανθόπουλου και Πετρίδη εκκρεμεί αστική αντιδικία με αγωγές από το 2007.
Στην υπόθεση πάντως, ο κ. Ανθόπουλος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ υπό κατηγορία ως φυσικοί αυτουργοί του αδικήματος της τοκογλυφίας βρίσκονται όλα τα μέλη του ΔΣ των εταιρειών που δάνειζαν, συνολικά 10 πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου