Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ .................


«Ερώτηση για το Πόθεν Έσχες των Ιδιοκτητών ΜΜΕ»




Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Στρατούλης κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης των δηλώσεων της περιουσιακής κατάστασης των ιδιοκτητών ΜΜΕ, επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει για τον Κοινοβουλευτισμό, η διαπλεκόμενη σχέση μεταξύ πολιτικού προσωπικού και επιχειρηματιών του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξηγώντας πώς, η διαπλεκόμενη Δημοκρατία, δεν συνιστά  αληθινή Δημοκρατία, ζητούν από τους αρμοδίους Υπουργούς ενημέρωση για το αν έχουν υποβληθεί δηλώσεις περιουσιακών καταστάσεων από ιδιοκτήτες ΜΜΕ, όπως οφείλεται σύμφωνα με τον Ν.3213/2003 (και όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4065/2012), καλώντας τους παράλληλα, να προσκομίσουν κάθε σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και αν έχουν τελεστεί οι ανάλογοι έλεγχοι εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών. ...

 Παράλληλα, ζητούν επαρκή πληροφόρηση για τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των επιχειρηματιών ΜΜΕ και το επίπεδο των φόρων που αποδόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο, τονίζοντας ταυτόχρονα το παράδοξο της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, δίχως την ίδια ώρα, να υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο, οι περιουσίες των ιδιοκτητών τους. 

Τέλος, οι Βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Στρατούλης ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς ακριβή ενημέρωση για τους τηρούμενες τραπεζικούς λογαριασμούς, από επιχειρηματίες ΜΜΕ, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για μετοχές, άυλες αξίες, πλωτά και εναέρια μέσα αναψυχής και παράλληλες συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο.



                                                                                                             27.03.2013
                 
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ:
-          Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
-          Υπουργό Οικονομικών
-          Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Δήλωση περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών ΜΜΕ»

Καταστροφική για τη Δημοκρατία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ειδικά μετά την επέλαση της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι η«διαπλοκή», με αποτέλεσμα να έχει καταστεί όχι μόνο στοιχείο του καθημερινού μας πολιτικού λεξιλογίου αλλά και να περάσει και στο Λεξικό Μπαμπινιώτη: «Διαπλοκή : η στενή αλληλεξάρτηση (συχνά κακόσημη): «σκάνδαλο διαπλοκής πολιτικών – επιχειρηματιών».
Ο ένας πόλος της διαπλοκής -οι πολιτικοί που ασκούν εξουσία- υφίστανται τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και της δημοσιοποίησης των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής. Ο έτερος πόλος -οι επιχειρηματίες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου- παραμένουν στο απυρόβλητο, παρά την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν δήλωση «Πόθεν Έσχες» βάσει του νόμου 3213 του 2003.
Έτσι, συμβαίνει το εξής παράδοξο: οι επιχειρηματίες που ασκούν την εξουσία της πληροφόρησης να δημοσιοποιούν την περιουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού σχολιάζοντάς την -και ορθώς, ως επιβάλλει η αρχή της διαφάνειας, αλλά να παραμένει εκτός δημοσίου ελέγχου η δική τους – αδιαφανής, εν πολλοίς περιουσία.
Η διαπλεκόμενη Δημοκρατία, δεν είναι Δημοκρατία. Οι επιχειρηματίες του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου,  στο βαθμό που σέβονται τους νόμους ασκούν ένα βασικό ρόλο στο πολίτευμά μας προσφέροντας πληροφόρηση στους πολίτες. Στο βαθμό όμως, που επιδιώκουν να υποκαταστήσουν τους θεσμούς ή και να διαφθείρουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Έθνους, αποτελούν αντικειμενικά εχθρούς  του κοινοβουλευτισμού.
Οι καναλάρχες δικαιούνται να υπάρχουν, αλλά δεν δικαιούνται να κυβερνούν.  Αν εμφορούνται από τη φιλοδοξία να κυβερνήσουν τον ελληνικό λαό, δεν έχουν παρά να μιμηθούν τον Ιταλό συνάδελφό τους, Σύλβιο Μπερλουσκόνι και να κατέλθουν στο λαό ζητώντας την ψήφο του. 
Επειδή, τα χρόνια αυτά, η Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει ορισμένους από τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ σε βαθμό κακουργήματος, σε άλλους έχει επιβάλλει ποινές φυλάκισης και περιοριστικά μέτρα με  χρηματικές εγγυήσεις, άλλους έχει καλέσει σε ανάκριση ως κατηγορούμενους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλους για ποινικά αδικήματα, άλλους τους ελέγχει για τη λίστα Λαγκάρντ, οι Έλληνες πολίτες  δικαιούνται να γνωρίζουν τα «Πόθεν Έσχες» αυτών, που διαμορφώνουν τη γνώμη τους. Οι καναλάρχες και οι εκδότες οφείλουν να τηρούν πρώτοι την αρχή της δημοσιότητας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :       
1. Έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» και αν ναι ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων τους, ώστε να πληροφορηθούν οι Έλληνες αναγνώστες και τηλεθεατές ποια είναι η περιουσία των ίδιων, των συζύγων τους, των ανήλικων και ενήλικων τέκνων τους, πόσα ακίνητα διαθέτουν και πως τα απέκτησαν, καθώς και ποιες ήταν οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης και πόσο φόρο πλήρωσαν στο κράτος;
2. Τι λογαριασμούς διατηρούν, ποιό είναι το ύψος τους και σε ποιες τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποιο είναι το ποσό των μετοχών και των άυλων αξιών στα χαρτοφυλάκιά τους, πόσα πλωτά και εναέρια μέσα αναψυχής διαθέτουν, ποιες είναι οι παράλληλες συμβάσεις που έχουν συνάψει με το δημόσιο, ποιες άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις διαθέτουν, ποια είναι τα κέρδη και οι ζημιές από τις εφημερίδες και τα περιοδικά τους;
Kαι καλούνται  να καταθέσουν:
1. Να κατατεθούν στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής όλα τα «Πόθεν Έσχες» των ιδιοκτητών ΜΜΕ, των υπαγόμενων στοΝ.3213/2003, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4065/2012.    


Ο ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ & ΑΙΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ
 

 
Αποκλειστικές πληροφορίες του spirospero.gr, αναφέρουν ότι ο έλεγχος των πόθεν έσχες των υπουργών βουλευτών, πρώην βουλευτών , πρόεδρων ΔΕΚΟ και άλλων αξιωματούχων ανατέθηκε σε ιδιωτική ελεγκτική εταιρία.
Το περίεργο είναι ότι η ιδιωτική ελεγκτική εταιρία που ανέλαβε τον έλεγχο των πόθεν έσχες με ανάθεση του ελληνικού κοινοβουλίου έχει την ίδια διεύθυνση και το ίδιο τηλέφωνο και τους ίδιους μετόχους άλλης ελεγκτικής εταιρίας η οποία πρόσφατα είχε ελέγξει υποθέσεις όπως το Βατοπέδι, η Siemens , το Alter, η Proton, επιχειρηματίες κομπιναδόρους του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου και όλους τους είχε βγάλει λάδι με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σκάνδαλο. Προφανώς επειδή οι αρμόδιοι δεν τολμούσαν να αναθέσουν στην εκτεθειμένη ελεγκτική εταιρία ευθέως τη δουλειά του ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών εφηύραν το κόλπο, δημιουργήθηκε μία νέα ελεγκτική εταιρία με τα ίδια γραφεία, το ίδιο τηλέφωνο και τους ίδιους μετόχους.
Οι ελεγκτικές εταιρίες στην Ελλάδα είναι 4 και στη μία Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ήταν μέχρι πρότινος ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Τα μέλη της ελεγκτικής εταιρίας που έβγαλε λάδι όλες τις λαμογιές είχε Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και πολλά μέλη της εταιρίας έχουν στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου