ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ
Γιατί δεν μπορούν να ανοιχτούν οι λογαριασμοί του Παπακωνσταντίνου κ. Στουρνάρα; Μήπως επιβεβαιώνεται η αποκάλυψη για τον Συμεών Σικιαρίδη;
Δυο 24ωρα μετά την αποκάλυψη για τη σχέση Στουρνάρα – Σικιαρίδη – Παπακωνσταντίνου, έρχεται η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών για το αν μπορούν να ανοίξουν οι λογαριασμοί του πρώην Υπουργού Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου.
Σε γραπτή απάντησή του στην βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τόνισε ότι «μόνον κατόπιν αιτήματος της διενεργούσης τον έλεγχο φορολογικής αρχής – και όχι αυτεπάγγελτα- μπορεί να ζητήσει η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ πληροφορίες για τυχόν τραπεζικές καταθέσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Βέλγιο.
Στην απάντησή του ο υπουργός σημειώνει πως «η αρμόδια για την ανταλλαγή πληροφοριών Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια βελγική φορολογική αρχή, όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνον εφόσον της το ζητήσει η φορολογική αρχή που διενεργεί τον έλεγχο συγκεκριμένου κάθε φορά φυσικού προσώπου, βάσει συγκεκριμένων διαπιστώσεων και στοιχείων που προκύπτουν κατά τον έλεγχο αυτό και με δεδομένο ότι η επιφορτισμένη για τον έλεγχο αρχή έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης».
Η ερώτηση της κ. Χρυσοβελώνη δεν αφορούσε μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και τη λίστα τραπεζικών στοιχείων που έχει αποστείλει το Βέλγιο, στη βάση διακρατικής Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος.
Η αναφορά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου έγινε ειδικά από την βουλευτή επειδή, όπως επεσήμαινε, «αν και είχε μισθοδοτηθεί από τις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, δεν συμπεριέλαβε για την περίοδο 2009 και εντεύθεν, κανένα Βελγικό τραπεζικό λογαριασμό στη δήλωση πόθεν έσχες».
Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθετε η βουλευτής ήταν «γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στη διασταύρωση όλων των τραπεζικών στοιχείων που έχει στείλει το Βέλγιο με τη λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων», και αν «έχει αποστείλει το υπουργείο τη Βελγική λίστα καταθετών στην αρμόδια Επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες».
Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει επίσης, ότι από 1.1.2014 θα έχει εφαρμογή το τροποιητικό πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου, της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογικής Εισοδήματος, με το οποίο «διευρύνθηκε ουσιωδώς το πεδίο ανταλλαγής πληροφοριών περιλαμβάνοντας πλέον και πληροφορίες που κατέχονται από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, από αντιπρόσωπο ή θεματοφύλακα κλπ».
Όπως επισημαίνει ωστόσο, «αίτημα πληροφοριών από την αρμόδια αρχή του ενός Συμβαλλόμενου Κράτους προς το άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος, δυνάμει της οικείας Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, υποβάλλεται αφού προηγουμένως το αιτούν Κράτος εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης, που παρέχονται σύμφωνα με το εσωτερικό του δίκαιο», για να προσθέσει μάλιστα ότι «το αίτημα πληροφοριών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια αλίευσης πληροφοριών από το Συμβαλλόμενο Κράτος προς το οποίο αποστέλλεται το αίτημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου