Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΟΔΟΣ ,,,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΤΙΜΗΜΑ?



Γερμανία: άνοδος - ρεκόρ στην απασχόληση

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαιτέρως της ευρωζώνης πασχίζουν να περιορίσουν τον αριθμό των ανέργων σε «ανεκτά» επίπεδα, η Γερμανία καταγράφει ιστορικό ρεκόρ στα ποσοστά απασχολούμενων. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ο αριθμός όσων....




απασχολούνται (ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας) έφτασε τα 41,04 εκατομμύρια το 2011 καταγράφοντας σημαντική αύξηση 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2010.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι η θεαματική βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης συνοδεύτηκε από μια εξίσου ισχυρή ανάπτυξη του ακαθάριστου προϊόντος. Πράγματι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ την χρονιά που πέρασε αναμένεται να κυμανθεί στο 3% εν μέσω αναιμικής ανάπτυξης αν όχι ύφεσης για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η στατιστική υπηρεσία Destatis σημειώνει με έκδηλη ικανοποίηση ότι η ανοδική πορεία της απασχόλησης στη Γερμανία αποτελεί καρπό μιας σταθερής ανάπτυξης και της διατήρησης θέσεων εργασίας σε μια αρνητική οικονομική συγκυρία.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές αλλά και ο διεθνής τύπος πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται σημαντικές «λεπτομέρειες». Κατ'άρχάς το είδος της εργασίας που αντιστοιχεί στα 41 εκατ. απασχολούμενων Γερμανών προφανώς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο. Επιπλέον το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεται η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή της «ατζέντας 2010» την οποία εισήγαγαν οι Σοσιαλδημοκράτες κατά τη θητεία του Γκέρχαρχντ Σρέντερ. Η δέσμη μέτρων που υιοθέτησε το 2003 ο τότε καγκελάριος περιελάμβανε νόμους για τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας» οι οποίοι υποχρέωναν τον άνεργο να αποδέχεται εργασία ακόμα και με μισθό μικρότερο του ισχύοντος επιδόματος ανεργίας σε οποιοδήποτε εργοδότη εντός της χώρας, καθιστούσαν δυσκολότερη τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας και προωθούσαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με λίγες ώρες απασχόλησης απαλλάσσοντας τον εργοδότη από τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης η ίδια «ατζέντα» αύξησε σταδιακά τα όρια συνταξιοδότησης τα οποία από το 2012 έχουν καθοριστεί για το 67ο έτος της ηλικίας του εργαζόμενου.

Η άλλη πλευρά του «θαύματος»
Τα μέτρα έπιασαν τόπο. Ο Σρέντερ παρέλαβε μια αγορά εργασίας με ισχυρή προστασία αλλά και με μεγάλη ανεργία που έφτανε τα πέντε εκατομμύρια. Σήμερα οι άνεργοι έχουν πέσει κάτω από τα τρία εκατομμύρια όμως οι μισθοί παραμένουν χρόνια παγωμένοι στα επίπεδα των αρχών του 2000. Περισσότεροι από επτά εκατ. εργαζόμενοι είναι υποαμειβόμενοι καθώς απασχολούνται σε «μικροδουλειές». 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του μεγαλύτερου συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία μετάλλου IG Metall. Σύμφωνα με αυτά από τις προσλήψεις που έγιναν την περασμένη χρονιά μόλις το 15% αφορούσε συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς οι υπόλοιποι νεοπροσληφθέντες υπέγραψαν συμβάσεις είτε προσωρινής και εποχιακής εργασίας (ποσοστό 43%) είτε εργάζονται με άλλου τύπου συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ποσοστό 42%). Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της IG Metall η «κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ καταστρατήγησε το κοινωνικό συμβόλαιο» και παρά τη βελτίωση των αριθμών οι εργαζόμενοι δεν γεύτηκαν τους καρπούς της ανάπτυξης των τελευταίων ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου