Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙ...



Υπήρξαν και φήμες για καλπάζουσα πλατυποδία, αλλά δεν επιβεβαιώ­θηκαν...

Ο «μπουρζουάς» και η... μπουζού

thumb
Η ιστορία του εορταστικού ηχη­ρού μπουζουριάσματος του μπουρζουά καλόγερου (λάπτοπ, επαφές, δείκτες off shore...) Εφραίμ είναι λίγο - πολύ γνωστή. Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, μεβούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο ήρ­θε να επιλύσει το πρόβλημα διχογνω­μίας που είχε προηγουμένως ανακύψει μεταξύ του εισαγγελέα Μαντζούνη και της ανακρίτριας Καλού (ο πρώτος έκρι­νε, κατόπιν της απολογίας Εφραίμ, ότι έπρεπε απλώς να...
του επιβληθούν πε­ριοριστικοί όροι και χρηματική εγγύη­ση ύψους 200.000 ευρώ, ενώ η δεύτε­ρη απεφάνθη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να προφυλακιστεί), ο ηγούμε­νος Εφραίμ κρίθηκε προφυλακιστέος.
Η άμεση σύλληψή του όμως δεν στάθηκε δυνατή, καθότι υπεισήλθε ο δημοφιλής... αστάθμητος παράγων «ασθένεια». Όπως έγινε γνωστό από τον γιατρό του Κέντρου Υγείας Καρυ­ών, ο μοναχός εμφάνισε ένατζακ ποτ προβλημάτων, μεταξύ των οποίων απορρύθμιση σακχάρου, λοίμωξη του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, πό­νους δισκοπάθειας και γενική κατατονία. (Υπήρξαν και φήμες για καλπάζουσαπλατυποδία, αλλά δεν επιβεβαιώ­θηκαν).
Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας Πρω­τοδικών Θεσσαλονίκης, που μετέβη στη Μονή συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής για να εκτελέ­σει το ένταλμα σύλληψης, επέτρεψε τελικά στον Εφραίμ να παραμείνει κλι­νήρης και φρουρούμενος στο κελί του. Παρήλθαν εν συνεχεία τρία περίπου ει­κοσιτετράωρα μέχρι να γιάνει κάπως ο γέρων, να συσκεφθεί με τον συνήγορό του (τον... δικό του συνήγορο και ουχί του Διαβόλου) και να εγκαταλειφθεί στα σίγουρα χέρια της Δικαιοσύνης.
Στις 27.12, συνοδεία αστυνομικών, ο Εφραίμ ταξίδεψε οδικώς προς την Αθήνα, όπου ακολούθησε την προδι­αγεγραμμένη πορεία: ΓΑΔΑ, Εφετείο, Κορυδαλλός. Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών το πρόσωπο κλειδί του σκανδάλου του Βατοπεδίου (υπήρξαν και πολλά πολιτικά αντι­κλείδια, που έχουν κάνει προ πολλού τουμπεκί κι αλλάξανε κλειδαριές) δεν έμεινε αβοήθητο.
Ουκ ολίγες και εύγλωττες των ενδοεκκλησιαστικών «συνιστωσών» υπήρ­ξαν οι αντιδράσεις των επωνύμων κι ανωνύμων υποστηρικτών του. Θα επιχειρήσουμε να τις διαβαθμίσουμε: από τις πιο ηχηρές έως τις πιο σιωπηρές.
Και πάσης Ρωσίας...
Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν στις γενειάδες τα φιλιά αγάπης που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των χριστιανικών - πολιτικών - επιχειρηματικών παραγόντων της Ρωσίας και του αδελφού Εφραίμ μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ιδίου και της Τιμίας Ζώνης στην πάλαι ποτέ απαγορευμένη ζώνη των μπολσεβίκων... και έσκασε σαν βόμ­βα η είδηση της επικείμενης σύλληψής του.
Από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων το πανίσχυρο Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλή­του εξέφρασε τη βαθιάανησυχία του για την εξέλιξη και χαρακτήρισε το γε­γονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μι­ας δικαστικής απόφασης».
Ακολούθησαν οι εξίσου έντονες αντι­δράσεις - πιέσεις του ρωσικούυπουρ­γείου Εξωτερικών και του φιλόδοξου ρωσικού Πατριαρχείου(στη διαχείριση της υπόθεσης κράτησε τα πολυπόθητα εκκλησιαστικά ηνία), που στηλίτευσαν τόσο το τάιμινγκ όσο και το περιεχόμε­νο του βουλεύματος, εξαίροντας ταυτόχρονα την προσωπικότητα του κατη­γορουμένου.
ΛΑΟΣ ευφραίνει μοναχικήν καρδίαν
Με τη χαρακτηριστική σταθερότητα που τον διακρίνει, ο πρόεδρος του Λαϊ­κού Ορθόδοξου Συναγερμού Γεώργιος Καρατζαφέρηςδιέρρηξε αμέσως τα ιμάτιά του με αφορμή την απόφαση για προφυλάκιση του ηγούμενου. Αρνήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ίδιο τον εαυτό του, που το 2008 φωνασκούσε από καθέδρας εναντίον του «καλόγε­ρου που έβαλε στο ράσο του δύο κόμ­ματα και διέλυσε ολόκληρη τη χώρα».
Τότε ζητούσε την παραδειγματική τι­μωρία των υπαιτίων. Τώρα κάνει λόγο για επηρεασμό των δικαστών και για επιλεκτική πρεμούρα.
Κοντά στον πρόεδρο και η υπουργοποιηθείσα μουχρίτσα, ο Άδωνις, που ζήτησε την παραίτηση Πεταλωτή επει­δή προκύπτει ασυμβίβαστοανάμεσα στην ιδιότητα του υφυπουργού Δικαιο­σύνης και την ιδιότητα του κατηγόρου στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Αντιδράσεις από την Εκκλησία
Αρκετές και σεβαστές προ­σωπικότητες της ελλαδικής Εκκλησίας, όπως ο π. ΓΜεταλληνός, τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού της κρά­τησης του μοναχού Εφραίμ, τόσο για συναισθηματικούς λόγους (επειδή όλα συνέ­βησαν τα Χριστούγεννα κι επειδή η στοχοποίηση του ράσου και του μοναχισμού δεν περιορίζεται, θεωρούν, στην περίπτωση Εφραίμ), όσο και για νομικούς - δια­δικαστικούς. Παραδείγμα­τος χάριν:
◆ Παραβιάστηκε ο Κατα­στατικός Χάρτης του Άγιου Όρους.
◆ Δεν προφυλακίστηκαν οι υπόλοιποι ένοχοι κατη­γορούμενοι αυτής ή άλλων υποθέσεων.
◆ Έγινε αυθαίρετα λόγος για «τρώση» του αισθήμα­τος δικαίου.
◆ Παρενέβησαν νομικοί σε θέματα Εκκλησίας και πί­στης κάνοντας ποιοτικούς χαρακτηρισμούς για τη μοναστική ταυτότητα του Εφραίμ.
Ιδιαίτερα συγκρατημέ­νος υπήρξε στην τοποθέτησή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αρκέ­στηκε στην έκφραση ενός προβληματισμού περί του χρόνου εκτύλιξης των γεγο­νότων. Ασυνήθιστα μαζεμέ­νος υπήρξε και ο τσαμπου­κάς Άνθιμος, που αυτή τη φορά δεν πήρε τ’ άρματα, ούτε επιστράτευσε το ποίμνιό του.
Σιγήν ιχθύος στο Φανάρι
Αμερικανοτραφές και εξαρτημένο οικονομικά από την ελληνική κυβέρνη­ση, το Οικουμενικό Πατρι­αρχείο έμεινε μακριά από τη ρώσικη γκλαμουριά και υπερέβη εαυτό σε διακρι­τικότητα. Προφανώς το διακύβευμα «Εφραίμ» ωχριά μπροστά σε άλλα, πολύ πιο σημαντικά διακυβεύματα. Μέχρι νεωτέρας τουλάχι­στον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου