Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αρχελών: 15 τραυματισμένες χελώνες «βρήκαν σπίτι» στη Γλυφάδα



Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα αξιοποιεί την εργασία εθελοντών για να βοηθήσει την θεραπεία θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται τραυματισμένες στις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας.

Οι εθελοντές μένουν για έξι μήνες με την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία ή ανεξάρτητα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Υποστηρίζονται επίσης από εθελοντές που ζουν στην Αθήνα και μας βοηθούν μια φορά την εβδομάδα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Αυτή τη στιγμή 15 χελώνες βρίσκονται στο Κέντρο Διάσωσης με μια ποικιλία τραυμάτων και διάρκειας παραμονής.

Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες τραυματίζονται επειδή πιάνονται σε δίχτυα και παραγάδια.

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές παθαίνουν περαιτέρω ζημιά από εσκεμμένα χτυπήματα από τους ψαράδες που τις πιάνουν – κυρίως στο κεφάλι. Μερικοί ψαράδες μεταφέρουν τις τραυματισμένες χελώνες στο Λιμενικό Σώμα, ενώ άλλοι τις αφήνουν στην θάλασσα για να βρεθούν αργότερα στις κοντινές ακτές.

Όσες έχουν αρκετή τύχη βρίσκονται όσο είναι ακόμα ζωντανές και με την βοήθεια ντόπιων και του Λιμενικού Σώματος μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην Γλυφάδα.

Οι χελώνες που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λαμβάνουν καθημερινή φροντίδα για την θεραπεία των τραυμάτων και των ασθενειών τους, ενώ παραμένουν σε δεξαμενές με θαλασσινό νερό ώσπου να είναι έτοιμες να επιστρέψουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια.

Περίπου πενήντα χελώνες φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης κάθε χρόνο, και γύρω στο 60% από αυτές επιβιώνουν και επιστρέφουν στην θάλασσα.

Οι περισσότερες χελώνες φτάνουν κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, είναι η περίοδος που έρχονται στις παραλίες ωοτοκίας για την αναπαραγωγή τους.

Λαμβάνουμε πολύ λίγες χελώνες κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πολλές αναφορές για χελώνες που βρέθηκαν νεκρές.

Όλες οι τραυματισμένες χελώνες ονομάζονται από τους ανθρώπους που τις βρίσκουν ή τους εθελοντές που τις παραλαμβάνουν και φροντίζουν για την θεραπεία τους.

Μερικές χελώνες υιοθετούνται από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο μας χρηματικά, αυτή είναι μια σημαντική βοήθεια για το δύσκολο και πολυέξοδο έργο μας, μιας και οι κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της που είναι υπεύθυνες για αυτά τα ζώα προσφέρουν ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.


Πηγή Αρχελών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου