Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

............................


Υπερψήφιση και των εννέα νομοσχεδίων



Καθυστερεί τελικά το προγραμματισμένο ταξίδι του Προέδρου μαζί με τους πολιτικούς Αρχηγούς στις Βρυξέλλες, αλλά και η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής στο επίκεντρο της οποίας θα βρισκόταν το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν αυτή την ώρα, η Νομική Υπηρεσία εξετάζει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ αντίδραση για το κατά πόσο είναι αποδεκτό ή όχι αναμένεται και από τις Βρυξέλλες.
Το ΑΚΕΛ, συνεδριάζει αυτή την ώρα για να αποφασίσει κατά πόσο ο Άντρος Κυπριανού θα μεταβεί μαζί με τους υπόλοιπους Αρχηγούς στο Eurogroup.
Η Βουλή συνέρχεται σήμερα Σάββατο για να ψηφίσει επί του τελευταίου νομοσχεδίου του πακέτου διάσωσης που αφορά το κούρεμα καταθέσεων. Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη για σωθεί η Τράπεζα Κύπρου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμήνυσε ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου θα φθάσει σε ποσοστά 20-25%. Το νομοσχέδιο για το κούρεμα έχει σταλεί στις Βρυξέλλες και αναμένουν την απάντηση της τρόικας σήμερα το πρωί. 
Στη ψήφιση εννέα νομοσχεδίων, οκτώ ομόφωνα και ένα κατά πλειοψηφία, για εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, μέτρο το οποίο εντάσσεται στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι νέες νομοθεσίες έχουν να κάνουν με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (1), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (2), την εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων (3), τις τραπεζικές εργασίες (4), τον ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος (5), τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κρίσεων (6), τις συνεργατικές εταιρείες (7) τη σύστασης και λειτουργία σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανση πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων και τους σχετικούς κανονισμούς (8+9).

Ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Νόμος του 2013
Αρχίζει η συζήτηση για το θέμα δημιουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης. Τροπολογία επί του ν/σ θέτει το ΑΚΕΛ, επί του νομοσχεδίου. Δεν πέρασε με 24 υπέρ και 25 κατά, 2 ήταν οι αποχές.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο.

Ο περί της επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης νόμος 2013
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο περί εξυγιανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος του 2013
Ο περί τραπεζικών εργασιών (τροποποιητικός) νόμος του 2013
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος (τροποποιητικός) του 2013
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων (τροποποιητικός) (Αρ. 2 νόμος του 2013)
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο περί συνεργατικών εταιρειών (τροποποιητικός) νόμος του 2013
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος του 2013
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι περί της λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί του 2013
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με συνοπτικές διαδικασίες.
Η νέα νομοθεσία προνοεί ακόμη τη σύσταση επιτροπής η οποία θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων το οποίο θα διασφαλίζει την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες καλυπτόμενων ιδρυμάτων στην περίπτωση που αυτά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις καταθέσεις τους αλλά και τη χρηματοδότηση της εφαρμογής μέτρων εξυγίανσης στις περιπτώσεις που καλύπτει ο εν λόγω νόμος.
Οι Αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων θα αναχωρήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για Βρυξέλλες όπου θα γίνουν επαφές με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάλογα με τις εξελίξεις στις Βρυξέλες και την επιστροφή της αποστολής θα ρυθμιστεί και η Συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία θα τοποθετηθεί επί των νομοσχεδίων που αφορούν την Λαϊκή Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και άλλων κυβερνητικών νομοσχεδίων που απαιτούνται στο πλαίσιο συμφωνίας της Κυβέρνησης με το Eurogroup.

Η Σύνοδος της Ολομέλειας αναμένεται να είναι είτε απόψε, είτε αύριο το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου