Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΜΝΗΜΕΣ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ 1940 - ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΟΓΚΑΣ

Μνήμες ηρωισμού και θυσίας του 1940 στη Βούλα

Μίλησαν οι νότες και η ιστορία, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, στην αίθουσα “Ιωνία” της Βούλας, κατά την εκδήλωση μνήμης για την εθνική επέτειο του “ΌΧΙ”.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η δημοτική σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τέως Αντιδήμαρχος, Μαρία Σίνα, ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Βάρης, Χρήστος Ριφιώτης, ο πρώην αντιδήμαρχος Βούλας, Γιώργος Σταμπέλλος, η πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Γλυφάδας, Αγαθή Χαλκιά, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών “Απολλωνία”, Μαριάννα Μαυραγάνη, ο εμπειρογνώμων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σε θέματα Αρχαιοτήτων, Χρήστος Διονυσόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Νοτίων Προαστίων “ο Ρόβας” και τέως δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Θανόπουλος, η πολιτευτής της περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Βαμβακούση, η καθηγήτρια Βούλα Λαμπροπούλου αλλά και μέλη της οικογένειας των ιστορικών φωτογράφων αδερφών Μεγαλοοικονόμου, ο γενικός γραμματέας του Ομίλου “Νέοι Ορίζοντες Φιλίας”, Στυλιανός Ψιμουλάκης, ο Πρόεδρος του Ένωσης Κρητών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γεώργιος Κανέτος.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ευχαρίστησε θερμά τον Δημοσθένη Δόγκα για την πρωτοβουλία του και τόνισε ότι ρόλος του εορτασμού της επετείου είναι “να μας θυμίζει ότι το ελληνικό πνεύμα και η ελληνική ψυχή δεν καθυποτάσσεται, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε”.
Ο δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Βούληση και πολιτευτής της περιφέρειας Αττικής, Δημοσθένης Δόγκας, στην ομιλία του σημείωσε ότι “την τιμητική τους σήμερα έχουμε όλοι εμείς οι παρευρισκόμενοι και οι εκλιπόντες, μα πάνω από όλα οι ήρωές μας που έζησαν απλά όπως εμείς αλλά πέθαναν δαφνοστεφανωμένοι, αιώνιοι και αθάνατοι”. Αναλύοντας το νόημα της επετειακής εκδήλωσης, ανέφερε ότι “είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τους λόγους που μας ενώνουν και λέμε “Όχι” απέναντι σε κάθε επίδοξο κατακτητή”. Ο Δημοσθένης Δόγκας ακόμη κατέδειξε το μέγεθος της ελληνικής θυσίας κατά τον πόλεμο του 1940 για να εξάρει τη “διαχρονική αξία του ελληνικού ιδεώδους”.
Ο διεθνολόγος Γεώργιος Δρίτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγάλες θυσίες που προσέφερε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την ελευθερία της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου, καθώς και τις συνέπειες που υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και για πολλά χρόνια αργότερα.
Το βήμα ακολούθως πήρε ο ο Ανδρέας Κούκος, νομικός, ιστορικός και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος με μια εκτενή αναφορά στην έκταση των απωλειών που υπέστη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα, τόνισε το διεθνή αντίκτυπο της ελληνικής αντίστασης στον κατακτητή.  
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε από το μουσικό σύνολο της Stacy Koulouris καθήλωσε την αίθουσα που σιγοτραγουδούσε τους γνώριμους σκοπούς της εποχής. Τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, της Δανάης Στρατηγοπούλου, του Ατίκ και άλλων ταξίδεψαν το κοινό σε μια περασμένη εποχή ηρωισμού και θυσίας, ξυπνώντας μνήμες στους μεγαλύτερους και διδάσκοντας τους νεότερους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Δημοσθένη Δόγκα. Επίσης, αρωγοί στην εκδήλωση ήταν ο Όμιλος “Νέοι Ορίζοντες Φιλίας” και οι εταιρείες Petit Catering, Μουσικά Όργανα Σπύρος Νάκας και Cosmos.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου