Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ν. Δ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 29.04.2015
Δελτίο Τύπου

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ΝΔ στηρίζει την Ελλάδα και θα δώσει τη μάχη, ώστε να μην βρεθεί σε θέση διακινδύνευσης με πιστωτές και εταίρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, θα πρέπει να απολογηθεί στους ανθρώπους που πείστηκαν από τις προεκλογικές του υποσχέσεις

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παραχώρησε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9.84 και τη δημοσιογράφο, Νόνη Καραγιάννη.  Ακολουθούν τα σημεία της συνέντευξης:

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και το αν η  στροφή στην φρασεολογία και τις κινήσεις της κυβέρνησης θα έχει θετικό αποτέλεσμα
Εύχομαι να βρεθεί λύση. Εγώ, όπως και η ΝΔ, συμπαρίσταμαι στην Κυβέρνηση στο να βρει μία λύση με τους πιστωτές.  Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο ζητούμενο. Ο χρόνος της καθυστέρησης λειτουργεί εναντίον μας.  Δεν ισχυροποιεί την διαπραγμάτευση.  Εύχομαι  να υπάρξει συμφωνία και να υπάρξει γρήγορα.

Αναφορικά με την  αποψίλωση αρμοδιοτήτων  του κ. Βαρουφάκη και το αν  θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις
Δεν ξέρω αν ήταν προσωποποιημένο το πρόβλημα στον κ. Βαρουφάκη.  Εύχομαι να ήταν, γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα. Μακάρι, με την απομάκρυνση Βαρουφάκη, να λυθούν όλα τα προβλήματα, ως δια μαγείας.  Δυστυχώς, όμως, νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα λειτουργίας και συνεργασίας με τους θεσμούς, όπως τους αποκαλούν σήμερα, το οποίο δεν έχει καταφέρει να επιλυθεί καθόλου σε όλη την κυβερνητική διαστρωμάτωση.  Άλλωστε, αυτό που σας λέω, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις σήμερα θα επεξεργασθούμε μέτρα τα οποία θα στείλουμε προς έγκριση. Διότι σας επισημαίνω ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, προχθές το βράδυ, ότι είμαστε κοντά στην συμφωνία, δεν υπάρχει ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Παρίσι, ούτε οπουδήποτε αλλού, κανένα κείμενο από ελληνικής πλευράς και κανένα ουσιαστικό σχέδιο το οποίο να μπορεί να εξετασθεί και να εγκριθεί ή να απορριφθεί. Περιμένουμε, ακόμα, τόσο εμείς, όσο και οι πιστωτές, να το δούμε. 

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ και το αν θα στηρίξει το νομοσχέδιο που,  όπως διαρρέεται, θα φέρει η κυβέρνηση.
Η ΝΔ δεν  τοποθετείται πάνω σε «διαρροές».  Βεβαίως, όμως,  η ΝΔ δεν έχει κάνει -και δεν πρόκειται να επαναλάβει-  αυτό που γινόταν στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το να λέει, δηλαδή, ΟΧΙ σε όλα.  Ήδη έχουμε ψηφίσει ρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή.  Δύο από τα τρία νομοσχέδια που έχουν έλθει, έχουν πάρει την θετική μας ψήφο επί της αρχής, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μια αντιπολίτευση που είναι συντονισμένη στο «όχι σε όλα».  Πρέπει τώρα να δούμε, όμως, τα μέτρα που θα φέρει.  Γιατί ούτε από πλευράς κυβερνήσεως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, ενώ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, διαψεύδονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. 

Αναφορικά με το αν θα στήριζε η ΝΔ την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
Εμείς, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέους φόρους. Ο ΕΝΦΙΑ σήμερα υπάρχει.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα τον καταργήσει, η ΝΔ έλεγε ότι θα τον μειώσει.  Βέβαια, αφού η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει στον ελληνικό λαό νέους φόρους, δεν μπορεί να ψηφίσει νέους φόρους. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ δεν χρειάζεται την ψήφο μας. Οι απομακρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές ή και τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις αφορούν τον ίδιο, την διαχείριση της εκλογικής του βάσης και την αξιοπιστία του.  Δεν αφορούν την ΝΔ.
Αναφορικά με το διεθνές κλίμα που επικρατεί σήμερα για την Ελλάδα, σε σχέση, μάλιστα, με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2012 και τη γενικότερη στρατηγική της ΝΔ
Είμαστε τρεις μήνες μετά τις εκλογές και ακόμα συζητάμε αν θα σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.  Το 2012, η κυβέρνηση εξελέγη σε ένα παγκόσμιο κλίμα grexit.  Η αναξιοπιστία της χώρας, την προηγούμενη περίοδο, είχε πιάσει ταβάνι. Αυτό, λοιπόν, που προσπαθούσε το 2012 η κυβέρνηση ήταν να ανακτήσει αξιοπιστία, να μπορέσει να βρει διαύλους επικοινωνίας και να κτίσει, σιγά σιγά, σχέση εμπιστοσύνης. Το 2015 εμείς παραδώσαμε μία χώρα που δεν είχε πρόβλημα αξιοπιστίας. Είχαμε, ήδη, το 2014 βγει στις αγορές, είχαμε υπερκεράσει τους οικονομικούς στόχους, είχαμε προχωρήσει μια σειρά από δύσκολες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Είχαμε κάνει και λάθη, αλλά δεν υπήρχε το κλίμα του grexit. Το σημερινό κλίμα του grexit και όλη αυτή η ανασφάλεια καλλιεργήθηκε από την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σήμερα, λοιπόν, το ζητούμενο είναι: ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμμείνει στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ή θα μπει σε μία λογική ρεαλισμού;  Θα καταφέρει να υιοθετήσει μια λογική αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπως πραγματικά υφίστανται; Δεν μπορώ να σας πω ότι πείστηκα από την προχθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού ότι είμαστε έτοιμοι και είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτό το βήμα. Η ΝΔ θα χαράξει την στρατηγική της όταν θα έχει απέναντί της μια στρατηγική της κυβέρνησης.  Δυστυχώς, αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης ακόμα δεν υπάρχει. Εμείς, όπως και ο κ. Σαμαράς  έκανε χθες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα ζητήσουμε στήριξη της Ελλάδας. Θα επιδιώξουμε να δώσουμε την μάχη, ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί σε θέση διακινδύνευσης με τους πιστωτές και εταίρους.  Όμως, από εκεί και πέρα, αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να το εξηγήσει στους ανθρώπους του και στο ίδιο του το κοινό, που πείσθηκε από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Αναφορικά με τα σενάρια συνεργασίας της ΝΔ με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις
Συνεργασία με δυνάμεις που δε βρίσκονται μέσα στον κομματικό μας χώρο, σε περίπτωση που πάμε σε διακινδύνευση της πορείας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, νομίζω ότι θα είναι απαραίτητη.  Βεβαίως, όμως, εμείς δε θέλουμε να διακινδυνεύσει. Δε θέλουμε, δηλαδή, να φθάσουμε σε τέτοιο σημείο.  Εμείς δεν κοιτάμε το πολιτικό ζητούμενο του πώς θα αντιδράσουμε απέναντι στην διακινδύνευση. Εμείς την απευχόμαστε!  Να σας πω ότι αν υπάρξει μια συμφωνία και αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ουσιαστικές και πραγματικές και όχι πισωγυρίσματα, δε νομίζω ότι θα χρειασθεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές.  Μόνο αν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση εντολής,  με εντολή για ρήξη.  Σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι έχει κανείς το δικαίωμα να προτάξει το προσωπικό ή κομματικό του «εγώ», μπροστά σε αυτό το οποίο θεωρεί μείζον και αυτό είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.  Τότε το θεωρώ εκ των ουκ άνευ.  Όμως ας μην καλλιεργούμε μία σεναριολογία και, ενδεχομένως, καίμε και σενάρια. Θεωρώ ότι το πιο βασικό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να διευκολύνουμε την κυβέρνηση  να κάνει αυτή την στροφή στον ρεαλισμό, με τους όρους που θέλει.  Δεν έχω διαφωνία με τους όρους αυτούς.  Σε αυτό που έχω διαφωνία είναι στην παράταση της αγωνίας.  Η παράταση της αγωνίας σκοτώνει την οικονομία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου