Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΟΓΚΑΣ

Φρυκτωρίες στην Κρήτη και στη Βουλιαγμένη:
Ας κρατήσουμε την εστία της παράδοσης αναμμένη


Στην Πεδιάδα Ηρακλείου και στην εκδήλωση αναβίωσης των Μινωικών Φρυκτωριών βρέθηκε την ασέληνο νύχτα της 17ης Μαΐου 2015 ο δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης και πολιτευτής της περιφέρειας Αττικής, Δημοσθένης Δόγκας. Η εκδήλωση αναμετάδοσης του μηνύματος των φρυκτωριών συνδέθηκε με την επέτειο της Μάχης της Κρήτης το 1941, ενώ συνέπεσε και με την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών.
Ο αρχαίος τρόπος επικοινωνίας και άμυνας, με κατασκευές χρονολογίας 4.000 ετών, αναδείχθηκε εκ νέου στην ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδας Ηρακλείου χάρη στην πολύχρονη έρευνα του αρχαιολόγου Νίκου Παναγιωτάκη, ο οποίος και διοργάνωσε σχετική ημερίδα το Σάββατο 16 Μαΐου. Οι μινωικές φρυκτωρίες, “Σωροί” όπως συχνά αποκαλούνται ως τοπωνύμια λόγω του σχήματός τους, είχαν σκοπό τον πλήρη έλεγχο των μινωικών δρόμων αλλά και της ακτογραμμής. Οι φρυκτωρίες χρησιμοποιούν έναν κώδικα αναπαράστασης γραμμάτων για τη μετάδοση αξιόπιστων μηνυμάτων σε πολλά χιλιόμετρα. Τη νύχτα, οι φρυκτωροί άναβαν λαμπρές φωτιές για τη μετάδοση σημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούσαν πυκνό καπνό.
Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει φρυκτωρίες και στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο λόφο του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης αλλά και σε πολλά μέρη της Αττικής.
Μετά την εκδήλωση, ο Δημοσθένης Δόγκας δήλωσε:
“Είναι πραγματικά συγκινητικό να συνειδητοποιεί κανείς τη μακραίωνη παράδοση και τη σοφία του λαού μας που εδραίωσε έναν απαράμιλλο πολιτισμό. Κι εμείς, όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Πεδιάδας Ηρακλείου, θέλουμε να κρατήσουμε την εστία αναμμένη και να στείλουμε μήνυμα ότι η παράδοσή μας, η πολιτιστική κληρονομιά που μετρά αιώνες παρουσίας, αποτελεί αντικείμενο προστασίας και ανάδειξης”.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου