του Παναγιώτη Στάθη
Η «θεωρία του χάους» βρήκε σύγχρονη εφαρμογή αφού η αποκάλυψη του πελατολογίου ενός έλληνα τραπεζίτη της Ζυρίχης από του Ελβετούς Εισαγγελείς, προκάλεσε πανικό στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ορισμένα από τα ισχυρότερα επιχειρηματικά ονόματα της ελληνικής κοινωνίας. Βλέπετε, όπως εκτιμούν οι Ελβετικές Αρχές τα αρχεία του συγκεκριμένου προσώπου είναι ο συνδετικός κρίκος με αυτά τα τεράστια ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής, τα οποία επισήμως πλέον έχουν τεθεί υπό έρευνα για εμπλοκή σε σκάνδαλο με μαύρο χρήμα. Αφορμή για την επισταμένη έρευνα των Ελβετικών Εισαγγελικών αρχών, στάθηκε ο εντοπισμός ενός έλληνα τραπεζίτη της Μόργκαν Στάλνευ, να ξεπλένει μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά στο πελατολόγιο του, οι Ελβετοί έχουν εντοπίσει όλο το ανφάν γκατέ της ελληνικής κοινωνίας.

Πως ξεκίνησε

Στην έρευνα ενεπλάκη μετά από καταγγελίες ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά το όνομα κλειδί που άνοιξε νέους ορίζοντες ήταν αυτό Έλληνα τραπεζίτη της Morgan Stanley της Ζυρίχης, ο οποίος ήταν ο προσωπικός τραπεζίτης με τους περισσότερους επώνυμους Έλληνες. Το όνομα του συγκεκριμένου ενεπλάκη στην ιστορία με τη Siemens αλλά και τις μίζες και αμέσως ξεκίνησε έρευνα: Οι Ελβετοί εντόπισαν:
-Τις προσωπικές και τηλεφωνικές επαφές του
-Τις συναντήσεις του και ηλεκτρονική του αλληλογραφία.
-Τους ενδιάμεσους που χρησιμοποιούνταν για το άνοιγμα των λογαριασμών
-Τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Ελβετίας που συνεργάζονταν.

“Κωδικός Unbekannt”

Οι έρευνες διεξάγονται με απόλυτη μυστικότητα και για το λόγο αυτό ως κατηγορούμενος φαίνεται unbekannt, άγνωστος δηλαδή. Όμως το ξέπλυμα των μιζών από τα ελληνικά εξοπλιστικά γίνεται λοιπόν η αιτία για το ξήλωμα των μηχανισμών ξεπλύματος που λειτουργούσαν στην Ελβετία. Η Ελβετοί ανακριτές δεν ενδιαφέρονται για τα ποσά που ξεπλύθηκαν, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο ξεπλύθηκαν. Οι έρευνές τους δεν εστιάζονται στο ύψος των εμβασμάτων αλλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το άνοιγμα ενός λογαριασμού, τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, την αλληλογραφία ανάμεσα στην τράπεζα και τον πελάτη. Ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο δινόταν οι εντολές και ιδίως ερευνούν το πώς εξασφαλιζόταν πως μια εντολή για ένα έμβασμα είχε δοθεί από ζωντανό πρόσωπο, από το πρόσωπο που είναι ο δικαιούχος και το κυριότερο, την ημέρα φέρεται να δόθηκε η εντολή. Οι έρευνες καταλήγουν στο ότι πολλές φορές, αυτός που έκανε τις συναλλαγές δεν ήταν ο αληθινός δικαιούχος, αλλά κάποιος άλλος. Το ίδιο συνέβαινε και με τα δικηγορικά γραφεία και ήδη από τα μεγαλύτερα της χώρας (Ελβετίας) βρίσκονται υπό έρευνα. Πληροφορίες αναφέρουν δε πως κάποιοι σπεύδουν από μόνοι τους να δώσουν αυθόρμητα κάποια στοιχεία για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από τους ανακριτές.

Η Θυρίδα

Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο Νίκος Ζήγρας υποστήριξε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος “λάδωνε” μέχρι και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας για να τον βοηθήσει στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών. Σύμφωνα με πόρισμα των Ελβετών εντοπίστηκε θυρίδα στην Credit Suisse στη Ζυρίχη στην οποία φέρονται να τοποθετήθηκαν μέσω του Νίκου Ζήγρα από την πρώην σύζυγο του Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν 620.000 δολάρια: Τον Φεβρουάριο του 2014 η θυρίδα ανοίχτηκε με εισαγγελική παραγγελία και όπως αναφέρει το πόρισμα:

Τι λέει έγγραφο των Ελβετών 

«Στο πλαίσιο της αξιολόγησης τραπεζικών στοιχείων και της ακρόασης προσώπων διαπιστώθηκε, ότι με την συμμετοχή του Νικόλαου – Παύλου Ζήγρα, η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενάουερ, είχε τοποθετήσει ένα ποσό μετρητών ύψους δολαρίων ΗΠΑ 620.000 σε μια θυρίδα στην τράπεζα Credit Suisse Paradeplatz 8 στη Ζυρίχη. Τα μετρητά αυτά ήταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών μας, προϊόν δωροδοκίας και καταβλήθηκαν στα πλαίσια της προμήθειας των συστημάτων Tor – m1 από τη ρωσική εταιρεία Antey μέσω μεσαζόντων στον τότε Έλληνα υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2014 η θυρίδα στην Credit Suisse (CS) ανοίχτηκε με εισαγγελική παραγγελία. Στη θυρίδα – όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο - «βρέθηκαν 580.000 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά καθώς και μια χειρόγραφη σημείωση, σύμφωνα με την οποία η κόρη της Γκουντρούν Μολντενάουερ, Αρετή Τσοχατζοπούλου, είχε αφαιρέσει από τη θυρίδα σε άγνωστο χρονικό σημείο το ποσό των 40.000 δολαρίων ΗΠΑ».

Τα υπόλοιπα μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα κατασχέθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία ενώ όπως διαπιστώθηκε- σύμφωνα με τους Ελβετούς- ο λογαριασμός στη CS, με τον οποίο συνδέεται η θυρίδα, τροφοδοτήθηκε με συνολικά 500.000 δολάρια ΗΠΑ από την Morelia Trading. Τα χρήματα κατ’ αρχήν κατατέθηκαν και εν συνεχεία πιθανόν μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό CS στην CS Bermuda Life».