Εμβρόντητοι μένουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και κενών ακινήτων-γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης  όταν από το απόγευμα της Παρασκευής άρχισαν να πληροφορούνται το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα αλλά όπως προκύπτει πλέον με αριθμούς, με βάση τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, υπερφορολογούνται. Ας δούμε και μερικά παραδείγματα που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θανάτους από εμφράγματα!

Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα οικόπεδο επιφάνειας 500 τετραγωνικών μέτρων στον Χολαργό (το οποίο δεν αποφέρει εισόδημα) καθώς και ένα διαμέρισμα 96 τετραγωνικών, ηλικίας 40 ετών, πρώτου ορόφου στην περιοχή της Κυψέλης το οποίο λόγω της υποβάθμισης της περιοχής είναι ξενοίκιαστο. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είδε με έκπληξη ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ τον χρεώνει με ετήσιο φόρο κατοχής ακινήτου ύψους 1.332 ευρώ, δηλαδή 750 ευρώ για το οικόπεδο, 359 ευρώ για το διαμέρισμα και 223 ευρώ συμπληρωματικό φόρο (επειδή η συνολική αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ). Ο ίδιος ιδιοκτήτης για το 2013 πλήρωσε συνολικά φόρους ακινήτων μόλις 488 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το 2013 πλήρωσε μόνο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας διότι η συνολική αξία των ακινήτων του ήταν 461.535 ευρώ (το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ ήταν 200.000 ευρώ) και δεν πλήρωσε χαράτσι για το διαμέρισμα καθώς ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο. Η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φορολογούμενου από τον ΕΝΦΙΑ είναι της τάξης των 844 ευρώ ή 173%!

Φορολογούμενοι όπως αυτός του παραπάνω παραδείγματος είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ διότι καλούνται να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους για ακίνητα τα οποία δεν τους αποφέρουν κάποιο εισόδημα, ενώ και οι αντικειμενικές τους αξίες τους που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου είναι πλέον σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τις πραγματικές τιμές.

Οι κερδισμένοι

Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον ΕΝΦΙΑ. Είναι όσοι έχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Αυτοί βλέπουν από χθες στο taxisnet το ποσό του ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι μειωμένο σε σχέση με το συνδυασμό χαρατσιού και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Για παράδειγμα, ζευγάρι στην περιοχή των Βριλησσίων διαθέτει δυο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 140 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου και ηλικίας 21 ετών μαζί με δυο αποθήκες και δυο θέσεις στάθμευσης που είναι βοηθητικοί χώροι συνολικής επιφάνειας 42 τετραγωνικών. Όλα τα ακίνητα ανήκουν κατά 50% εξ αδιαιρέτου σε κάθε σύζυγο. Το συγκεκριμένο ζευγάρι πλήρωσε το 2013 συνολικό χαράτσι 1.300 ευρώ καθώς οι βοηθητικοί χώροι φορολογήθηκαν ως χώροι κατοικίας (αναγράφονταν στη συνολική επιφάνεια του κτίσματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ). Το ίδιο ζευγάρι έλαβε δυο εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ (ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση) και καλείται κάθε σύζυγος να πληρώσει 458 ευρώ, δηλαδή συνολικά και οι δυο καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 916 ευρώ. Έτσι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν με τον ΕΝΦΙΑ είναι κατά 384 ευρώ μειωμένο σε σχέση με το χαράτσι του 2013.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει καταγγείλει επανειλημμένως τον ΕΝΦΙΑ ως ληστρικό και εξοντωτικό για τους φορολογούμενους που έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα τονίζοντας ότι οδηγεί σε δήμευση των ακινήτων και σε οικονομική εξόντωση τους ιδιοκτήτες τους. Αίτημα της το οποίο μετέφεραν πρόσφατα και στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είναι να μειωθεί κατά 50% ο φόρος για τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα.