Τα καφενεία ζητάνε "να γίνουμε Αργεντινή", έντρομος ο Γιούνκερ στην Αθήνα για να στηρίξει την κυβέρνηση των κρατιστών!
Η Αργεντινή απειλεί να βάλει φωτιά στην ελληνική κυβέρνηση των κρατιστών που 4 χρόνια τώρα αρνείται κάθε είδους μεταρρυθμίσεις και επιχειρεί να ξεγελάσει τους κουτόφραγκους ενώ οι επιδόσεις εξαντλούνται στην εξαθλίωση της μεγάλης μάζας.
Αίφνης οι Ελληνες διαπιστώνουν ότι η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής μοιάζει με ..
χάδι μπροστά στην δική τους 4ετή αιμορραγία.
Η Ελλάδα παραμένει Κολομβία των Βαλκανίων, αιχμάλωτη μιας πολιτικής εξουσίας που βρίσκεται σε διαρκές πάρε δώσε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και το μηντιακό παρακράτος που ζει από τα θαλασσοδάνεια.
Ο μέσος Έλληνας πολίτης μετά από 4 χρόνια γιατροσόφια αισθάνεται περισσότερο τριτοκοσμικός και άραβας, παρά Ευρωπαίος.
Σέρνεται εξαθλιωμένος στην ζητιανιά και εκλιπαρεί την ΔΕΗ των κρατικοδίαιτων κηφήνων να μην του κόψει το ρεύμα και πεθάνει.
Την ίδια ώρα ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών εξελίσσεται σε λαικό ήρωα-είναι και μποέμ τύπος-κάτι σαν τον Μέσι της πολιτικής.
Κι ενώ η Αργεντινή χρεοκόπησε για 1 δις ευρώ την ίδια ώρα οι μή χρεοκοπημένοι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν σε φόρους και χαράτσια 7,5 δις ως το τέλος του χρόνου.
Ομως το Πείραμα της Φτωχοποίησης τις τελευταίες ώρες κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.
Η Αργεντινή δείχνει τελικά ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος γι΄αυτό και ο χαβαλές Γιούνκερ έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα στην ιδέα ότι μπορεί ο Τσίπρας να βγει από τον λήθαργο και να φωνάξει δίπλα του τον Κώστα Λαπαβίτσα, -ένα πραγματικά φωτεινό μυαλό με βαρύ βιογραφικό (Καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό και διεθνή Τύπο) και δει το κλίμα να αλλάζει άρδην σε βάρος της ΝΔ καθώς η φοβία του κόσμου θα υποχωρεί μπροστά στην συνεχή λεηλασία των κρατιστών της εξουσίας.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι από τους οικονομολόγους που με συνέπεια υποστηρίζουν την στάση πληρωμών και την έξοδο της χώρας από το ευρώ-ενώ πληροφορίες της τελευταίας στιγμής τον θέλουν να επισκέπεται την Αργεντινή τις προσεχείς μέρες-κάτι που ίσως κάνει και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εμπειρία της δεύτερης "χρεοκοπίας" της Αργεντινής πρέπει να γίνει κτήμα-όσο αφορά την γνώση της- όλων των Ελλήνων.
Δείτε τώρα πια είναι η άποψη του Κώστα Λαπαβίτσα για την "λύση" της ελληνικής τραγωδίας>
Η διαγραφή του χρέους θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά η έξοδος από το ευρώ θα απαιτήσει πολύ πιό συντεταγμένη αντιμετώπιση. Η καταιγίδα θα κρατήσει μερικούς μήνες, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Θα πρέπει να περάσουν οι τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία για να μην καταρρεύσουν. Να τεθούν αυστηροί έλεγχοι στις κεφαλαιακές ροές. Να ληφθούν δοικητικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. Να γίνει αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου για να στηριχτούν τα εργατικά και τα φτωχότερα στρώματα. Να κινητοποιηθεί η νομισματική πολιτική για να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι, αφού σπάσουν τα δεσμά του σκληρού νομίσματος, η ανάκαμψη μπορεί να είναι ταχεία. Ανακτάται η εσωτερική αγορά, μειώνεται η εξάρτηση από τις εισαγωγές, τονώνεται η εξαγωγική ισχύς και, το κυριότερο, δημιουργείται η δυνατότητα να προστατευτεί η απασχόληση. Το επιχείρημα που συχνά ακούγεται, ότι η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει όπως η Αργεντινή γιατί δεν έχει μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες σε αγροτικά προϊόντα, είναι έωλο. Οι χώρες που ξεφεύγουν από τη χρηματοπιστωτική μέγγενη ανακάμπτουν η κάθε μία ανάλογα με τις ιδιομορφίες της οικονομίας της, όπως είναι φυσικό. Αλλά ανακάμπτουν.
Η πραγματικη σημασία της εμπειρίας της Αργεντινής για την Ελλάδα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αρκεστεί στη μισοτελειωμένη αλλαγή της Αργεντινής, αλλά να την ολοκληρώσει. Ο Κίρτσνερ απάλλαξε τη χώρα του από το βραχνά του ΔΝΤ, χωρίς όμως να ανατρέψει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ουσιαστικότερη κοινωνική αλλαγή προς όφελος της εργασίας, χτυπώντας το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη. Ένα ριζοσπαστικό αριστερό μέτωπο μπορεί να κάνει βαθειές στρατηγικές τομές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλάζοντας παράλληλα εκ βάθρων το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Μπορεί να αναζωογονήσει τον παραγωγικό ιστό βάζοντας τη χώρα σε τροχιά προόδου και φέρνοντας πιό κοντά το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου