Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ


Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα στα χρέη του ιδιωτικού τομέα


IMFΥπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση τάσσεται έκθεση εργασίας που έγινε από το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα αφορά περιορισμένη ομάδα πληθυσμού και άτομα με μέγιστο εισόδημα 25.000 ευρώ και αποδεδειγμένη μείωση εισοδήματος πάνω από 30% ή ειδικές κατηγορίες πληθυσμού όπως οι άνεργοι και οι ανάπηροι.

Η έκθεση έχει τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του ιδιωτικού χρέους στο απόηχο της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης» και τάσσεται υπέρ της «ομαλής αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα». Οι συντάκτες της αναφέρουν ότι τα χρέη του ιδιωτικού τομέα της Ευρώπης έχουν ενισχυθεί σημαντικά από το 2008 και τονίζει ότι καταγράφεται ιδιαίτερα έντονη η αύξηση σε Ιρλανδία και Ελλάδα.

Το ΔΝΤ στέκεται και στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τονίζοντας ότι έχει πυροδοτήσει μπαράζ νομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο. Η έκθεση αναφέρεται συνοπτικά στον Ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και στις βασικές του προβλέψεις για την προστασία των δανειοληπτών υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές επανεξετάζουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς δεν κρίθηκε επιτυχημένο αφού δεν οδήγησε σε διευθέτηση μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που δεν εξυπηρετείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου