Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΓΛΥΦΑΔΑ, ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ


Ι. Δραγούμη 87  – 16561 Γλυφάδα
Τηλ. 2109618581 FAX 2109646824
www.anor.gr       e-mail info@anor.gr
 
                                                                                     

                                                                                                  Γλυφάδα  27/10/12
                                                                                                  Αριθ. Πρωτ. : 1478


ΠΡΟΣ :
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΤΑ 15%,
ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Την μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 15% και μειωμένο τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες (άποροι, άνεργοι, ΑμεΑ κλπ) πρότεινε η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή στις 10/10/12, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24/10/12. Την πρόταση αυτή, όπως και πέρσι, απέρριψε η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής αλλά και η παράταξη του κ. Βαρβιτσιώτη. Η τεκμηρίωση της πρότασης των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ στηρίζεται στα παρακάτω πραγματικά και ουσιαστικά επιχειρήματα:
1.    Τα τελευταία 3 χρόνια οι αποδοχές των εργαζομένων μειώνονται συνεχώς και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η μείωση αυτή έχει φτάσει στο 50%. Δεδομένου ότι το εργατικό κόστος συμμετέχει στο συνολικό κόστος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 40%, η μείωση μόνο εξ αυτού του λόγου θα έπρεπε να είναι 20%.
2.    Ενώ τα συγκεκριμένα τέλη είναι ανταποδοτικά, εντούτοις το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται μονίμως να ψηφίσει, όχι με βάση πραγματικά στοιχεία, αλλά με βάση ετήσιους προϋπολογισμούς (πίνακες δαπανών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) που ισοσκελίζονται τεχνητά και με αρκετές δαπάνες μεταφερόμενες από έτος σε έτος χωρίς να έχουν υλοποιηθεί.
3.    Το σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται, έπρεπε να αποφέρει έσοδα στο Δήμο, με βάση την ισχύουσα σύμβαση. Στον προϋπολογισμό έσοδα από την πηγή αυτή δεν αναγράφονται. Φυσικά το σύστημα αυτό έχει αποτύχει και πρέπει να αντικατασταθεί.
4.    Εγγράφονται δαπάνες 500.000€ περίπου για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, όταν ο Δήμος διαθέτει πλήρη τέτοιο εξοπλισμό, αγορασμένο πριν δύο χρόνια. Ακόμα όμως και αν χρειάζεται ενίσχυση, μέχρι να γίνουν οι μελέτες και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν όλα τα χρήματα μέσα στο 2013.
5.    Οι δαπάνες στα καύσιμα παρουσιάζονται αυξημένες κατά 20% σε σχέση με τις περσινές όταν η αύξηση στην αγορά δεν είναι πάνω από 5 - 6%. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης μονίμως αυξομειώνονται κοντά στο 1,45€ και 1,70€ αντίστοιχα.
6.    Εγγράφονται συνολικές δαπάνες στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού 2.800.000€ με έσοδα σχεδόν 1,800.000€. Αυτή η διαφορά του 1.000.000€ επιβαρύνει το τελικό κόστος, σύμφωνα με τον πίνακα δαπανών, κατά 7%.
Η Δημοτική Αρχή για να μην δεχτεί την παραπάνω πρόταση ισχυρίστηκε ότι είναι «λαϊκίστικη», χωρίς να μπει στον κόπο να αντικρούσει τα επιχειρήματα, επικαλούμενη το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει αυξήσεις. Όταν όμως μειώνεται το κόστος και εσύ κρατάς στα ίδια επίπεδα τη χρέωση των δημοτών, των οποίων το εισόδημα έχει αφαιμαχθεί από τα μνημόνια, τότε στην πραγματικότητα κάνεις αυξήσεις. Ο Δήμος άλλωστε δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, αλλά κυρίως κοινωνικός φορέας που πρέπει να στέκεται δίπλα στους κατοίκους του. Μια μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ανεξάρτητα από το τελικό ποσό για κάθε οικογένεια, είναι μια σημαντική ψυχολογική στήριξη και ένα μήνυμα αντίστασης στην καταστροφική πορεία που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Επιπλέον κόστος με τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
Υπάρχει ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα για τη Δημοτική Αρχή, που το έχουμε θέσει εδώ και καιρό. Είναι η στάση της στη δρομολογημένη επιλογή ΕΣΔΝΑ και κυβέρνησης, ως προς τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα πολλαπλασιάσει το κόστος και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους Δήμους και τους δημότες. Ήδη εξαγγέλθηκε η διαδικασία δημοπράτησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, δυναμικότητας 1,3 εκατ. τόνων ετησίως, με συνολική αξία σύμβασης 1,2 δις€. Πρόκειται για μια επιλογή που ακυρώνει την ανακύκλωση, αφού όλα σχεδόν τα απορρίμματα θα απορροφώνται στις μονάδες, οδηγεί στην καύση και την τοξική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ωφελεί μονάχα τα μεγάλα συμφέροντα των επενδυτών μέσω ΣΔΙΤ. Μάλιστα, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί που θα απορροφάται το παραγόμενο προϊόν, είναι πιθανόν να καταλήγει και πάλι στον ΧΥΤΑ, όπως γίνεται με την υπάρχουσα μονάδα στα Ν. Λιόσια. Η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν παίρνει θέση, αλλά αντίθετα, με όλες τις πράξεις της δείχνει ότι συμφωνεί!



Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου