Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΟΠΑΠ

Μελισσανίδης-Κόκκαλης εκθέτουν Σαμαρά

Μελισσανίδης-Κόκκαλης εκθέτουν Σαμαρά
Κακό οιωνό και μήνυμα για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα εκπέμπει η υπόθεση του ΟΠΑΠ, ενώ παράλληλα πλήττει καίρια το κύρος του Αντώνη Σαμαρά και τη βούληση της κυβέρνησης, δίνοντας στους επενδυτές εικόνα ενός πρωθυπουργού δέσμιου επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι διαρκείς επιπλοκές και το σκληρό επιχειρηματικό πόκερ μεταξύ των κκ Κόκκαλη και Μελισσανίδη έχουν μπλοκάρει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και των Κρατικών λαχείων, στερόντας παράλληλα από τον προϋπολογισμό έσοδα της τάξης του 1 δισ. και δημιουργώντας μια αντίστοιχη μαύρη τρύπα η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Χρήστος Φράγκου
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων επιχειρηματικών πυρών στην υπόθεση του ΟΠΑΠ, καθώς η λύση που επιλέχθηκε και αρχικά φάνηκε να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους δεν είναι πλέον αποδεκτή. Η παρασκηνιακή συμφωνία για τη νομή του οργανισμού που προέβλεπε την ανάληψη της σύμβασης για τον τεχνολογικό πάροχο από εταιρία συμφερόντων Κόκκαλη, τη συμμετοχή ξένων και του ΟΠΑΠ στα Κρατικά Λαχεία και την πώληση του 33% σε Έλληνες επιχειρηματίες -με frontman τον Δ. Μελισσανίδη- μέσω του Emma Delta.
Ενώ όμως ο καιρός περνάει καμία συμφωνία δεν υπογράφεται και ο ΟΠΑΠ παραμένει κρατικός, τα Λαχεία το ίδιο και οι συμβάσεις στον αέρα. Όλα αυτά όμως μπορεί να αποτελούν μέρος ενός σκληρού επιχειρηματικού πόκερ μεταξύ του Σωκράτη Κόκκαλη και του Αντωνόπουλου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και έναν κορυφαίο Έλληνα τραπεζίτη, αλλά έχουν ουσιαστική επίπτωση στην εικόνα της κυβέρνησης, της χώρας και κρίνουν την αξιοπιστία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων.
Όπως τόνιζαν στο Sofokleousin.gr τραπεζικοί κύκλοι οι εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ είναι χαρακτηριστικές των προβλημάτων που δημιουργούν στη χώρα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και η ανοχή που επιδεικνύει σε αυτά η πολιτική εξουσία. Οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στέλνουν στους επενδυτές το μήνυμα ότι το πρόβλημα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι η πολιτική αστάθεια και οι κοινωνικές αντιδράσεις αλλά το εγχώριο επιχειρηματικό κατεστημένο.
Εν αντιθέσει με την πολιτική βούληση για την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων που διακηρύττει ο Αντώνης Σαμαράς η υπόθεση του ΟΠΑΠ αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι δέσμια επιχειρηματικών συμφερόντων και δεν μπορεί ούτε να μοιράσει την πίτα.
Το παρασκήνιο
Εξώδικα, απειλές και στιχομυθίες απείρου κάλους και ανείπωτου θράσους συνθέτουν ένα καθόλα εκρηκτικό σκηνικό στο οποίο έχουν παρέμβει πυροσβεστικά στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.
Οι κόντρες Μελισσανίδη-Κόκκαλη εκθέτουν τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ όπως έχει διαμηνύσει το Μαξίμου προς κάθε κατεύθυνση η αποτυχία της αποκρατικοποίησης δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση, καλώντας τους επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όσο όμς καθυστερί η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων και ο Δημόσιος κορβανάς στερεύει μέρα με τη μέρα, η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο αναγκάζονται να λάβουν πρόνοια για τα... χειρότερα.
Ετσι στελέχη του ΥΠΟΙΚ μελετούν αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να καλυφθεί ταμειακά το κενό της τάξης του 1 δισ. που δημιουργείται. Η πρόβλεψη όμως αυτή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκτροχιάζει τις δημοσιονομικές προβολές καθιστώντας τα ελλείμματα μεγαλύτερα και το χρέος μη-βιώσιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου