ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ....
Πολιτική συμφωνία επετεύχθη, σειρά έχουν οι μεταρρυθμίσεις
Η κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ και η κοινή δήλωση των τριών θεσμών περι κοινής πορείας στο να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη ήταν το τέλος της αρχής της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
Το δύσκολο και επώδυνο τεχνικό σκέλος της συμφωνίας ξεκινά από σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα θα κριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες όπως επίσης και οι όροι του νέου ελληνικού προγράμματος που θα συνοδεύεται και από ένα νέο δάνειο με δεδομένο ότι για το επόμενο διάστημα οι αγορές είναι κλειστές και οι ανάγκες μεγάλες.
Χθες το βράδυ ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την ελληνική ομάδας διαπραγμάτευσης με επικεφαλή τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη ώστε να γίνει ένας απολογισμός από την διαπραγμάτευση που διανύει σήμερα την έβδομη μέρα της συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της Κυριακής.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι:
1. Η δημοσιονομική τρύπα που έχει δημιουργηθεί λόγω της στασιμότητας της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο. Οι δανειστές έχουν δεχθεί να αναπροσαρμόσουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος στο.. 0,6% του ΑΕΠ Ακόμη όμως και αυτός ο στόχος απαιτεί πρόσθετα μέτρα που με πρώτη εκτίμηση φτάνουν τα 3- 3,5 δις ευρώ Τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η Ελληνική πλευρά υπερβαίνουν κατά πολύ αυτόν τον στόχο. Πολλά από αυτά όμως δεν έχουν κοστολογηθεί επαρκώς (όπως για παράδειγμα το τέλος στα ξενοδοχεία ή οι έκτακτη εισφορά των πλουσίων ) και άλλα είναι έκτακτα και αμφιβόλου απόδοσης.
2. Η αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές στο κομμάτι που αφορά τα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας όπως η χρήση του πλαστικού χρήματος. Δεν συμφωνούν όμως στην ελληνική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 16% και ένα δεύτερο στο 8% που προτείνεται με παράλληλη κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6,5% για τα νησιά του Αιγαίου. Αφού θεωρούν ότι η εφαρμογή της θα μειώσει τα έσοδα.
3. Στο ασφαλιστικό υπάρχει ακόμη χάσμα απόψεων αφού η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει μεν να παγώσει την κατάργηση αντι- μνημονιακών μέτρων αλλά εμμένει σε περιορισμένες παρεμβάσεις από εδώ και πέρα με ενοποίηση των ταμείων σε τρία και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
4. Το εργασιακό όπου η ελληνική πλευρά επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έστω και σε μια πιο σύγχρονη μορφή αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση του κατώτερου μισθού.
5. Οι αποκρατικοποιήσεις υπάρχει σύγκλιση στο ότι όποιοι διαγωνισμοί βρίσκονται θα ολοκληρωθούν υπό την αίρεση ότι θα είναι νόμιμες και θα περάσουν από μια δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει όμως το αγκάθι για την διάθεση των εσόδων κατά ένα μέρος και στο ασφαλιστικό σύστημα.
6. Η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων οι θεσμοί επιμένουν σε μια «τραπεζοκεντρική» λύση όπου οι τράπεζες θα ελέγχουν που θα προχωρούν σε κατασχέσεις και που θα μπορούν να προχωρούν σε ρύθμιση δανείων. Η ελληνική πλευρά επιμένει με την σειρά της στην ίδρυση μιας κρατικής Bad Bank η οποία θα χρησιμοποιεί κατά περίπτωση τα 10,5 δις ευρώ που έχουν επιστραφεί από τον Φεβρουάριο στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.
7. Ο τομέας της ενέργειας η Κυβέρνηση διαφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και την δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση . Συμφωνεί όμως να απελευθερώσει την αγορά λιγνίτη ώστε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να ανοίξει από τους ιδιώτες και όχι πουλώντας την ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου