Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΑΕΙ ΤΩΡΑ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΔΝΤ: Κουρέψτε τώρα το ελληνικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε τη διαγραφή σημαντικών ποσών του χρέους της Ελλάδας, εγείροντας την προοπτική να σταματήσει διαφορετικά τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Peter Spiegel στην εφημερίδα Financial Times.
Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε από τον ..
Πoλ Τόμσεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στη Ρίγα.
Το ήμισυ των 7,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο της εντατικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόκειται να έρθει από το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει μία χρεοκοπία.
Οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε διαγραφή του, αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας για τη χρηματοδότηση που δίνει και για να διατηρηθεί η πολιτική στήριξη για βοήθεια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Ρίγας τον περασμένο μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, ο Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.
Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα αυξάνονταν και πάλι, προσθέτει το δημοσίευμα. «Αυτό θα ανάγκαζε είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε να τεθεί αυτό σε βιώσιμη τροχιά, θεωρεί το ΔΝΤ».
«Η αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει το μερίδιο του στη δόση βοήθειας, λόγω ανάλογων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα. Τελικά, το ΔΝΤ συμφώνησε, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δέχθηκαν να εξετάσουν, χωρίς να εφαρμόσουν έως τώρα, το κούρεμα των δανείων τους για να μειώσουν το ελληνικό χρέος «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022», σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου