Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ..............


Γιατί ο Γ. Αλαφούζος έκανε κριτική στον Ν. Χατζηνικολάου;


 Ο Χατζηνικολάου έκανε στην εκπομπή του σκληρή κριτική στην Εθνική Τράπεζα για τον τρόπο δημοσιοποίησης της έκθεσης του τρόμου σχετικά με την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Έκθεση που όπως αποκαλύψαμε, συνέταξε πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ.
Η απάντηση ήλθε από τον… Γ. Αλαφούζο στο δελτίο του ΣΚΑΪ, με σαφή κατεύθυνση υπεράσπισης της ΕΤΕ.
Λογικό είναι να εγείρονται απορίες για αυτή την ενέργεια. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές αρχές.
Όταν η πραγματική οικονομία, η αγορά έχει καταστραφεί, η επιβίωση των εκδοτικών συγκροτημάτων βασίζεται αποκλειστικά στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες. Αυτό γίνεται και μέσω διαφημίσεων (όπου μπορεί να συμψηφίζονται οι δόσεις των δανείων) ή με άμεση δανειοδότηση.
Κάποιος άνθρωπος που γνωρίζει τον ιδιωτικό τομέα θα αναρωτηθεί δικαίως “μα με τι εγγυοδοσία μπορεί να δανείσει μία τράπεζα ένα ΜΜΕ την ίδια στιγμή που κλείνει πλαφόν ακόμα και σε ενυπόθηκους ανοιχτούς λογαριασμούς λόγω της πτώσης αξιών π.χ. των ακινήτων”;
Η απάντηση είναι οι μετοχές. Ένα τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να απαιτήσει μετοχές ως collateral.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ότι η τράπεζα γίνεται συνέταιρος με την ευρεία έννοια του όρου.
Γίνεται λοιπόν κριτική στους μετόχους από ένα ΜΜ”Ε”;
Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να σας απαντήσουμε. Δεν γνωρίζουμε εάν π.χ. το Mega έχει κάνει ποτέ κριτική στον κύριο Μπόμπολα.
Ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν υπάρχουν collaterals του ΣΚΑΪ στην Εθνική ή όπου αλλού για δανειοδοτήσεις.
Μπορεί απλά ο κύριος Αλαφούζος να πίστευε ότι η Εθνική Τράπεζα έπραξε ορθά στην συγκεκριμένη περίπτωση και από θέρμη να βγήκε ο ίδιος να υπερασπίσει αυτή την επιλογή. Δικαίωμα του, άσχετα εάν εμείς διαφωνούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου