Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ..............


Παρακαλείσθε να μην μπουρδολογείτε

Μεταξύ όλων των άλλων φόβητρων που έχουν εξαπολύσει οι ολετήρες τής χώρας για να κάμψουν το φρόνημα του ελληνικού λαού καταλέγεται μία τεράστια παπάρα που κυκλοφορεί ευρέως και έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις στο διαδίκτυο (δείτε τηνεδώ).
Λένε, λοιπόν, τα σχετικά μηνύματα:
χαρτονόμισμα ευρώ κόβει μόνον η Φραγκφούρτη, ενώ κέρματα κόβει η κάθε χώρα της ευρωζώνης χωριστά. [ΣΗΜ: το κέρμα δεν είναι σωστός όρος. Ο σωστός όρος είναι μεταλλικό νόμισμα, αφού το κέρμα μπορεί να είναι και χάρτινο. Κέρμα σημαίνει μέρος ενός όλου, εξ ου κα το ρήμα κατακερματίζω, δηλαδή διασπώ σε πολλά μικρά τεμάχια].
Δεν θα σας ζαλίσω με το ποιός και γιατί έχει δικαίωμα να εκδώσει ευρώ, διότι είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι το προνόμιο αυτό ανήκει αποκλειστικώς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που όλοι γράφουν και λένε ότι η κ. Μέρκελ αρνείται να κόψει περισσότερο νόμισμα, δεν δίνει, δηλαδή στην ΕΚΤ το πράσινο φως για να αυξήσει την ποσότητα του κυκλοφορούντος ευρώ. Είτε, λοιπόν, πρόκειται για χαρτονόμισμα είτε για μεταλλικό νόμισμα το προνόμιο έκδοσης ανήκει στην ΕΚΤ και μόνον στην ΕΚΤ.
Άλλο ζήτημα, τώρα, είναι η δυνατότητα εκτύπωσης ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και κάθε κεντρική τράπεζα των μελών της ευρωζώνης, έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει μεταλλικό νόμισμα στο Νομισματοκοπείο, αλλ’ ο αριθμός των νομισμάτων που θα εκτυπώσει ορίζεται από την ΕΚΤ. Τα δε μεταλλικά νομίσματα που εκτυπώνει η ΤτΕ έχουν στην πρόσθια όψη την κοινή παράσταση για όλα τα μέλη της ευρωζώνης και στην οπίσθια όψη μία παράσταση ενδεικτική του κράτους-μέλους της ευρωζώνης [προκειμένου για «ελληνικό» ευρώ έχει την Ευρώπη επί του ταύρου, ο οποίος την απάγει].
Γράφεται, λοιπόν, εν συνεχεία της ως άνω «είδησης», ότι αν επανέλθουμε στη δραχμή, όλα τα μεταλλικά νομίσματα του ευρώ που φέρουν ελληνική παράσταση θα χάσουν την αξία τους, όπως θα συμβεί και με τα χαρτονομίσματα που έχουν ενδεικτικό το Υ. Δηλαδή, το νόμισμα των 2 ευρώ που έχω εγώ στην τσέπη μου αυτή τη στιγμή με ελληνική παράσταση θα έχει την αξία του μετάλλου, από το οποίο παρήχθη, ενώ το εικοσάλεπτο που επίσης έχω στην τσέπη μου και έχει βελγική παράσταση θα έχει αξία 20 λεπτών σε όλη την απομένουσα ευρωζώνη, αλλά στην Ελλάδα θα έχει αξία ανάλογη της ισοτιμίας ευρώ/δραχμής που θα καθορισθεί την ημέρα που θα επανέλθουμε στη δραχμή. Έστω, λοιπόν, ότι την ημέρα επανόδου στη δραχμή η ισοτιμία είναι €1/600 δραχμές. Κατά την άποψη που κυκλοφορεί το μεν «ελληνικό» δίευρο θα έχει νομισματική αξία μηδέν, ενώ το «βελγικό» εικοσάλεπτο θα έχει αξία 120 δραχμών.
Ουδέν αλαληθέστερον τούτου. Από τη στιγμή που θα επανέλθουμε στη δραχμή, οποιοδήποτε χαρτονόμισμα ή μεταλλικό κέρμα του ευρώ που θα βρίσκεται στην Ελλάδα είτε είναι με βελγική είτε με ολλανδική είτε με γερμανική κ.ο.κ. παράσταση θα μετατραπεί σε δραχμές, ακριβώς όπως οι δραχμές μετατράπηκαν την 01.01.2002 σε ευρώ. Απλώς, όσα χαρτονομίσματα και μεταλλικά νομίσματα του ευρώ θα αντιστοιχούν σε ελληνικές εκδόσεις θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία με απόφαση της ΕΚΤ, η οποία και θα αποφασίσει για την τύχη τους, ενώ τα νομίσματα ευρώ που θα φέρουν παράσταση άλλη πλην της ελληνικής θα αποδοθούν από την ΤτΕ στην ΕΚΤ και θα αντικατασταθούν από την ΕΚΤ με δραχμές.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που πολλοί διοχέτευσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αν τα είχαν στην Ελλάδα κατά την ημέρα επανόδου στη δραχμή [σε τράπεζα, σε απαιτήσεις κατά οφειλετών, στο σεντούκι τους κ.λπ.], θα μετατρέπονταν αυτομάτως σε δραχμές και θα συνέχιζαν για κάποιο διάστημα να γίνονται δεκτά στις συναλλαγές με την ισοτιμία €/δραχμής. Θα ήθελα π.χ. να αγοράσω ένα πακέτο τσιγάρα αξίας 4€, το οποίο θα κόστιζε πλέον 2.400 δραχμές; Θα έδινα τα 4€ στον περιπτερά και εκείνος θα τα πήγαινε στην ΤτΕ, η οποία θα του τα αντικαθιστούσε με 2.400 δραχμές. Έτσι, σιγά-σιγά θα αποσύρονταν τα ευρώ [«ελληνικά» ή μη] από την κυκλοφορία και θα αντικαθίσταντο από δραχμές. Το αντίστροφο, δηλαδή, αυτού που έγινε την 01.01.2002.
Άλλο, επίσης, το ζήτημα της διολίσθησης της δραχμής. Τι θέλω να πω; Όπως σήμερα ενδιαφερόμεθα για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και παρακολουθούμε με κομμένη, τρόπος του λέγειν, την ανάσα την άνοδο ή κάθοδο του ευρώ, έτσι θα παρακολουθούμε και την ισοτιμία δραχμής/ευρώ ή άλλου νομίσματος. Μπορεί, λοιπόν, ένα έτος μετά την επάνοδο στη δραχμή να έχει διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ/δραχμής σε 1€/1000 δραχμές. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που χρειαζόμασταν 600 δραχμές για να εισαγάγουμε προϊόν αξίας 1€, με τη διολίσθηση θα χρειαζόμαστε 1000 δραχμές για να εισαγάγουμε το ίδιο προϊόν. Με δεδομένο ότι οι μισθοί δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν ποτέ τη διολίσθηση, η αγοραστική δύναμη των μισθωτών θα περιορισθεί δραματικά. Αυτό εννοούν τα λαμόγια όταν λένε ότι θα πεινάσουμε, επειδή δεν παράγουμε τίποτε και δεν θα έχουμε λεφτά για εισαγωγές. Ήλθε η ώρα να αρχίσουμε να παράγουμε, αφού πρώτα θα έχουμε στείλει από εκεί που ήλθαν όλα τα λαμόγια. Επίσης, δεν μας λένε πόσο υποτιμημένο είναι το σημερινό ευρώ, δηλαδή πόσα περισσότερα ευρώ πρέπει να πληρώσουμε σήμερα με καθηλωμένους ή ανύπαρκτους μισθούς για να αγοράσουμε τα ίδια προϊόντα που αγοράζαμε πέρυσι φθηνότερα. Έτσςι, για να δούμε πόσο καλό μάς έκανε ήδη το Μνημόνιο
Ένα ερώτημα απομένει: τι γίνεται με αυτούς που έχουν ευρώ στο σεντούκι τους; Θα μπορεί ο κάτοχός τους να τα βάλει σε ένα βαλιτσάκι και να τα μεταφέρει π.χ. στην Ιταλία και να τα ξοδέψει; Αν έχουν ελληνική παράσταση, θα υπάρχει πρόβλημα, διότι δεν θα μπορούν, κατά πάσα πιθανότητα, να τα χρησιμοποιήσουν εκεί; Μάλλον όχι, αφού τα ευρώ με ελληνική παράσταση θα αποσυρθούν. Φαντάζεσθε, λοιπόν, να πάρετε ευρώ από το ψυγείο σας και να πάτε στη Γερμανία ή στη Γαλλία, όπου οι καταστηματάρχες θα ελέγχουν αν τα ευρώ που τους δίνετε έχουν ελληνική ή άλλη παράσταση; Μπάχαλοοοοοοοοοοο! Δεν είναι τούτο κάτι που φοβούνται οι πάτρωνές μας; Βέβαια, αυτό ακούγεται τρελλό, διότι μπορούν άνετα οι εγκέφαλοι να ορίσουν ότι όλα τα νομίσματα ευρώ θα γίνονται δεκτά στις συναλλαγές και όσα από αυτά συγκεντρώνονται στις τράπεζες, θα καταστρέφονται αφού θα τα έχει αντικαταστήσει με δραχμές η ΤτΕ. Όσο για τους άλλους που θα έχουν τα ευρώ τους κατατεθειμένα στις τράπεζες στο εξωτερικό, ουδέν πρόβλημα. Η κατάθεσή τους δεν είναι χαρακτηρισμένη ως κατάθεση σε ευρώ ελληνικό ή όχι. Είναι απλώς χαρακτηρισμένη ως κατάθεση σε ευρώ. Όποτε θέλουν, εισπράττουν ευρώ, μεταφέρουν ευρώ κο.κ. Ηθικόν δίδαγμα: όσοι έχουν ευρώ στο εξωτερικό ή στο σεντούκι τους δεν θα πάθουν τίποτε. Θα βολευτούν.
Μπορούν, μάλιστα, όσοι θα έχουν ευρώ στο σεντούκι τους να πηγαίνουν όποτε έχουν ανάγκη στην τράπεζα της γειτονιάς τους και να τα δραχμοποιούν, οπότε δεν θα χάνουν, αφού η αξία των ευρώ τους θα παρακολουθεί τη διαρκώς διολισθαίνουσα αξία της δραχμής. Όμως, όσοι θα πάνε στις τράπεζες για δραχμοποίηση, θα διατρέχουν ένα κίνδυνο, εφ’ όσον η κυβέρνηση θα έχει προνοήσει σχετικώς, ώστε οι κατέχοντες αυτά τα ευρώ να μην αποδειχθούν πιο έξυπνοι από τους μη διαθέτοντες ευρώ. Ευελπιστώ ότι ο νόμος θα ορίζει ότι κάθε φορά που το ίδιο πρόσωπο θα συμπληρώνει π.χ. ποσό € 5.000 από δραχμοποίηση, θα καλείται να δικαιολογήσει την προέλευση του συνολικώς δραχμοποιηθέντος ποσού. Υπάρχει και το ζήτημα ελέγχου της φοροδιαφυγής, ο οποίος ελπίζω να μην ατονήσει.
Μην τρομοκρατείτε, λοιπόν, τον κόσμο. Αρκετά τον τρομοκρατούν τα λαμόγια του εργολαβοπολιτικού συμπλέγματος. Αυτοί που απέσυραν από τις τράπεζες 75 δισ. ευρώ την τελευταία διετία μεταφέροντάς τα είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε στο σεντούκι τους, δεν θα πεινάσουν. Θα πηγαίνουν στο εξωτερικό, θα ψωνίζουν και θα έρχονται εδώ να τρώνε. Επίσης, θα εισάγουν ευρώ, θα τα δραχμοποιούν και θα αγοράζουν τα πάντα στην τρέχουσα αξία χωρίς να έχει χάσει το χρήμα τους την αξία τους. Αυτοί είναι όλοι εκείνοι που πυκνώνουν το «Πατριωτικό Μέτωπο Ευθύνης» του Τώνει Πατώνει. Διότι, ενώ τους βολεύει η επάνοδος στη δραχμή, θέλουν να μας σώσουν. Τι πονόψυχοι άνθρωποι. Για τους 1,5 εκ. ανέργους, τις χιλιάδες των συγγενών των αυτόχειρων, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους που είδαν πετσοκομμένες τις αποδοχές τους, η παραμονή ή μη στο ευρώ είναι ένα δίλημμα ανύπαρκτο. Η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη με ή χωρίς ευρώ. Συνεπώς, κάτι άλλο έπρεπε να έχουν κάνει ή να υποσχεθούν ότι θα κάνουν.
Αλήθεια, όταν ο Σαμαράς κήρυξε «πανστρατιά» για να μην πέσει η κουτάλα στους αριστερούς πεινασμένους, περιελάμβανε στους υπό συσστράτευση και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος; Μήπως γνωρίζει κάποιος τους συντάκτες της έκθεσης που είδε χθες το φως της δημοσιότητος; Θα με ενδιέφερε.
Μήπως στην πανστρατιά προσχώρησε και το ΚΚΕ που διακηρύσσει ότι ψήφος στον Τσίπρα ισοδυναμεί με άτακτη χρεωκοπία; Ευχαριστώ πολύ Αλέκα που με προειδοποιείς, ώστε να προτιμήσω τη συντεταγμένη χρεωκοπία. Δεν είναι τώρα ώρες για αταξίες.
Σωτήριος Καλαμίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου