Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ η ΌΧΙ. ΑΛΛΑ λένε οι ΟΙΚΟΙ και ΆΛΛΑ η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Θωρακισμένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το πιο εγγυημένο και ασφαλές στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς (Vid)

Ως πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του ευρώ από την Ευρωζώνη χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημείωσε μάλιστα πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αποτέλεσε μία καθαρή απάντηση της Ευρωζώνης στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημείωσε πως διαμορφώθηκε τεράστιο κέλυφος προστασίας από πάνω του, επισημαίνοντας πως ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νιώθει απολύτως ασφαλής.

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο και ασφαλές στην Ευρώπη. Διασφαλίζεται πλήρως κεφαλαιακά και σταθεροποιείται απολύτως", ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή απόφαση διασφαλίζεται 100% το ζήτημα ρευστότητας των τραπεζών. "Υπάρχει πανστρατιά, σκληρό ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας και του ευρώ", προσέθεσε.

Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, "αλλά να το εξυγιάνουμε απολύτως και τα κεφάλαιά του να είναι 'σκληρά'" και αυτό, όπως είπε, είναι προς όφελος της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό έσπευσε να επισημάνει πως οποιαδήποτε αντίδραση εκτός του θεσμικού μηνύματος της ΕΚΤ, της Ευρωζώνης και του EFSF, "οποιαδήποτε αξιολόγηση, έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν έχει καμία χρηματοπιστωτική επίπτωση".

"Έλεγα πάντα ότι προκειμένου οι θυσίες του λαού να πιάνουν τόπο, χρειάζεται πάτος στο βαρέλι του Δημοσίου και χθες μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους, στεγανοποιείται η κατάσταση", παρατήρησε.

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πάντως πως "το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο", σημειώνοντας πως έχει "σημασία να αξιοποιήσουμε το έπακρο κάθε ευκαιρία κάθε στιγμή".

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, παρουσιάζει τα πράγματα στις ρεαλιστικές διαστάσεις τους και δεν ανεβάζει το πήχη.

Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, "προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολίτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

"Είμαι βέβαιος ότι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το αποτέλεσμα που υπάρχει και θα το αξιολογήσουν, αλλά έχουν την υποχρέωση να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης", ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας για μία ακόμα φορά έκκληση για εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή.

Τόνισε επίσης ότι η εθνική συνεννόηση θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε το κλίμα και να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι και το παραμικρό μήνυμα ενότητας μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για τον πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου