Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η ΑΡΠΑΧΤΕΣ

ΠΤΩΣΗ 1,33%, ΣΤΙΣ 1.269,04 ΜΟΝΑΔΕΣ

Ρευστοποιήσεις κερδών

Η υποβάθμιση από τη Moody's και οι αρνητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ επηρέασαν το κλίμα και τον δείκτη. Με κέρδη 89 μετοχές

Ρευστοποιήσεις κερδών

Ρευστοποιήσεις για την αποκομιδή κερδών από τη σημαντική άνοδο της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα (9,3%) σημειώθηκαν χθες στο Χ.Α., με το κλίμα να επηρεάζεται αρνητικά και από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τη Moody's, αλλά και από τις αρνητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με το χρέος της χώρας. Ετσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.269,04 μονάδες με πτώση της τάξης του 1,33%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 107 εκατ. ευρώ. Συνολικά 89 μετοχές ενισχύθηκαν, 64 υποχώρησαν, ενώ 48 τίτλοι παρέμειναν αμετάβλητοι.

Από τον 20άρη "διασώθηκαν" οι ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Motor Oil, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν με αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα οι Αγροτική Τράπεζα, Μπάμπης Βωβός, Alapis και Fourlis.

Ο Δημήτρης Σαρρής, υπεύθυνος παροχής επενδυτικών συμβουλών της ομώνυμης χρηματιστηριακής, επισήμανε ότι "το Χ.Α. με αυξημένο τζίρο που ξεπέρασε και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ προσπάθησε, αλλά τελικά δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δημιουργούν αφενός τα υψηλά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, αφετέρου το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί στα χρηματιστήρια διεθνώς το τέλμα στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος". Αναφορικά με τα χθεσινά... δρώμενα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's θεωρεί πως το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και μείωσης του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο εκτιμά ότι το "πακέτο" χρηματοδότησης υποδηλώνει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία θεωρεί θετικό βήμα το νέο πακέτο για την Ελλάδα, η οποία αποκτά έτσι μεγαλύτερη ρευστότητα και "αγοράζει χρόνο" για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ωστόσο τονίζει ότι δεν αντιμετωπίζεται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το πρόβλημα της ελληνικής φερεγγυότητας. Οι επενδυτές θα παραμείνουν επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου.

πηγηεθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου