Οι Διευθυντές στο σκαμνί οι …υπουργοί ΑΘΩΟΙ. Μόνο ο Άκης την πλήρωσε. Οι άλλοι δύο ΑΚΗΔΕΣ την σκαπουλάρισαν .
Πρόταση για την παραπομπή δεκαοκτώ κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην Διευθυντές Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, τις περιόδους υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υπέβαλε η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, για την υπόθεση της προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος από την εταιρία Sonak για τον στρατό ξηράς, η οποία φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.
Η κ. Τσατσάνη, ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να παραπέμψει σε δίκη, για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, συνολικά 18 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, Γιώργος Κολίρης, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου και Ευάγγελος Βασιλάκος, επί υπουργίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται και την παραπομπή του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία, που αποδίδεται στους κατηγορούμενους κρατικούς αξιωματούχους.
Η δικογραφία για την υπόθεση - μέρος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για παράνομο χρήμα που φαίνεται να διακινήθηκε από εξοπλιστικά προγράμματα - αφορά στην προμήθεια από το υπουργεία 'Αμυνας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηλεκτρονικός Πόλεμος", , που φέρεται να κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ .
Στην πρότασή της η εισαγγελέας αναφέρει ότι το επίμαχο σύστημα παρεμβολής, που προσέφερε εταιρεία του κ. Λιακουνάκου, απέτυχε σε δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, πριν προχωρήσει το υπουργείο στην υπογραφής της σύμβασης. Πλην όμως, σύμφωνα με την κ.Τσατσάνη, στην εταιρεία εκταμιεύθηκε ως προκαταβολή ποσό 34.515.615 ευρώ.
Για την επίδικη προμήθεια υπήρξε αντιδικία μεταξύ των Δημοσίου και της εταιρείας η οποία δικαιώθηκε από τα διαιτητικά δικαστήρια που επιβάλλουν στο Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.
Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το επόμενο διάστημα, το οποίο με βούλευμά του θα κρίνει αν θα παραπέμψει και ποιούς εκ των κατηγορουμένων.
Το σύνολο σχεδόν των υπουργών Άμυνας μετά τον Άκη, ερευνάται αν είναι Άκηδες. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με δικογραφία που πήγε στη Βουλή, πρέπει να ερευνηθεί αν υπέγραψαν τις συμβάσεις για τα οπλικά συστήματα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και αυτό της Άμυνας.
Σκεφθείτε το λίγο. Το σύνολο σχεδόν των Υπουργών μετά τον Άκη, κατά τον εισαγγελέα πιθανόν να είναι Άκηδες.
Σε μια χώρα που είναι ο τέταρτος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο και δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς σε όλη την Ευρώπη, η Άμυνα και τα λοιπά εθνικοπατριωτικά πιθανόν να μην είναι τίποτα άλλο από κονόμα.
Η υπόθεση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τις ερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, θύμισε σε όσους το είχαν ξεχάσει, πως υπήρχαν περίοδοι που η Βουλή είχε μετατραπεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνταν ως νταβατζήδες συμφερόντων εταιρειών όπλων. “Εκβιαστές” αποκαλούσε ο Μεϊμαράκης τους βουλευτές του ΛΑΟΣ που έκαναν ερωτήσεις για τους εξοπλισμούς, “είσαστε μπροστάντζες” απαντούσε ο Καρατζαφέρης στον Μεϊμαράκη. Και βέβαια είναι αξέχαστες οι στιγμές με τον Βενιζέλο, όταν στην πρώτη Επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε το σκάνδαλο εξοπλισμών του Άκη, βγήκε και είπε πως οι λογαριασμοί του Άκη ήταν αριθμοί τηλεφώνων. Είχε διατυπώσει μάλιστα ευθαρσώς στη Βουλή απειλή προς τη ΝΔ για τα δικά της εξοπλιστικά λέγοντας “είναι αριθμοί τηλεφώνων, πήρα και απάντησε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος”. Μέσα στη Βουλή ο Βενιζέλος έστειλε έτσι το μήνυμα στη ΝΔ, “αν συνεχίσετε θα βγάλουμε τα εξοπλιστικά του δικού σας υπουργού”.
Όλα αυτά δημόσια και σε κοινή θέα.
Στη Βουλή λοιπόν υπάρχει δικογραφία που ζητά να ερευνηθεί ο ρόλος των τεσσάρων στους εξοπλισμούς. Το περιεχόμενο της δικογραφίας το οποίο δημοσιεύει το HOT DOC, είναι συγκλονιστικό. Όχι μόνο επέλεγαν όπλα χωρίς διαγωνισμούς υποστηρίζοντας πως ικανοποιούνται επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες της Άμυνας, αλλά έδιναν το δημόσιο χρήμα χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα σε έργο. Τα υποβρύχια πληρώθηκαν από το Βενιζέλο παρότι δεν είχαν παραδοθεί τα προηγούμενα, ενώ έδινε ποσά στον Ισκαντάρ Σάφα των Ναυπηγείων χρεώνοντας άλλα εξοπλιστικά τα οποία είχαν ήδη πληρωθεί. Τα εξοπλιστικά τα οποία βάφτιζαν κατεπείγοντα για να κάνουν ανάθεση έργου και όχι διαγωνισμό ήταν τόσο επείγοντα που τέλειωναν με καθυστέρηση δεκαετιών.
Ούτε εγγυητικές τραπεζικές επιστολές δεν ζητούσαν οι αθεόφοβοι για να εξασφαλίζουν την καλή παράδοση και λειτουργία.
Ο Άκης λοιπόν, έγινε κάποια στιγμή ο αδύναμος κρίκος σε ένα σύστημα διαφθοράς μέσα στο Υπουργείο Άμυνας. Όσο και αν οι υπόλοιποι αποδειχθούν Άκηδες, δεν πρόκειται να δικαστούν γιατί με το νόμο Βενιζέλου φυσικά περί ευθύνης Υπουργών τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου