Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ..................

Εκπαραθυρώθηκε ο Νικολούδης, σχόλασε η καταπολέμηση της διαφθοράς: Κρίθηκε ανεπαρκής; Ήταν αναποτελεσματικός; Ενόχλησε κάποιους; Δεν ενόχλησε κάποιους;

Κανείς δεν έχει δώσει εξηγήσεις γιατί εκπαραθυρώθηκε χωρίς καμιά εξήγηση ο Παναγιώτης Νικολούδης. Το απαίτησαν οι δανειστές; Ποιός το επέβαλε στον τσίπρα, αφού ήταν δική του επιλογή; Το χειρότερο; καταργήθηκε το αυτόνομο υπουργείο κατά της διαφθοράς που είχε συστήσει/ιδρύσει ο κ. Τσίπρας. Το ακόμα χειρότερο; Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ως μεγάλη κατάκτηση την ίδρυση του υπουργείου και τα επιτεύγματά του. 
 Σχετικό: ΜΟΥΓΚΑ για τον υπουργό-αρχηγό της ΚΥΠ επί δεξιάς, που χειρίστηκε τις υποθέσεις των Πακιστανών (πόσες καταγγελίες τότε οι των "Δικαιωμάτων"!), των υποκλοπών, της ΜΑΥΟ... Πουλάνε τρέλα στο ΣΥΡΙΖΑ;

Διαβάστε τί λέει το πρόγραμμα:
Αναθέσαμε σε Υπουργό Επικρατείας την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράςδημιουργήσαμε νέα Γενική Γραμματεία ως διοικητική δομή,  προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η μάχη κατά της διαφθοράς.  Αυτή η δομή αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική από επιλογές που έκαναν οι κυβερνήσεις του παρελθόντος και η τρόικα (όπως π.χ. Εθνικός Συντονιστής Κατά της Διαφθοράς), καθώς οι επιλογές εκείνες είχαν κυρίως επικοινωνιακή στόχευση και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό τοκαταδεικνύει το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης τα φαινόμενα της διαφθοράς δεν υποχώρησαν, αλλά πολλαπλασιάστηκαν.
και ...
 
Ποτέ άλλοτε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν υπήρξαν τόσο μεγάλες αποκαλύψεις: σκανδαλώδεις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, Παγγαία, παράνομες δανειοδοτήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θαλασσοδάνεια μεγαλοσχημόνων, το σκάνδαλο στην ΑΤΕ, το όργιο των κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων από την ΔΕΗ και το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σκάνδαλα στο ΙΚΑ … Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους.   Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η δικαιοσύνη πλέον αναπνέει. Τηρήσαμε κατά γράμμα τη λαϊκή εντολή για ανηλεή πόλεμο ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Τί αναστέλεται και προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους; Διαβάζουμε πάλι από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ 
Συνεχίζουμε τον πόλεμο ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο αποτελεσματικά . 
Χαράσσουμε και υλοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της διαφθοράς, το θεσμικό πλαίσιο που θα διατρέχει οριζόντια και κάθετα το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο στόχος μας είναι σαφής: να διαλύσουμε κάθε θύλακα διαφθοράς, κάθε θύλακα πλουτισμού σε βάρος του λαού και των εθνικών συμφερόντων. Ήδη έχουμε προσδιορίσει 47 στόχους με 123 δράσεις για βαθιές παρεμβάσεις-τομές στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους από τους στόχους του Σχεδίου:
Αναβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών και η συγχώνευση των κυριοτέρων εξ αυτών με στόχο τα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα, την καλύτερη οργάνωση καθώς και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
Καλύτερος συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών.
Υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων από τα ελεγκτικά σώματα και η διενέργεια τακτικών ελέγχων.
Εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων ώστε σε πραγματικό χρόνο να υπάρχει διάχυση και διαχείριση πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών
Χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις - προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).
Νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας (καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ) με ταυτόχρονη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του 
λαθρεμπορίου. 
Τήρηση στατιστικών στοιχείων από τα ελεγκτικά σώματα και την Δικαιοσύνη σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς και ανά έτος δημοσιοποίησή τους για την ενημέρωση της κοινωνίας.
Δημιουργία ενιαίου συστήματος υποδοχής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Δ διαβίβασή τους για έλεγχο στα αρμόδια ελεγκτικά σώματα και έλεγχος της ταχύτητας και της ποιότητας των διαδικασιών.
Δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών. 
Όλα αυτά προφανώς παραπέμπονται στις καλένδες, δηλαδή δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί σε κάποιους δεν άρεσαν, αφού το υπουργείο κατά της διαφθοράς καταργήθηκε και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άλλη δουλειά να κάνει και πάντως η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την εκτελεστική εξουσία που πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Στην πράξη η απόφαση του πρωθυπουργού στερεί από την εκτελεστική εξουσία να κάνει οτιδήποτε κατά της διαφθοράς και επιστρέφουμε στο σλόγκαν της εποχής Σημίτη, "όποιος έχει καταγγελία να πάει στη Δικαιοσύνη". 
Τότε ήταν ο φερετζές για να μην κάνει τίποτα η διοίκηση, η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία και ο φερετζές ήταν να το αναθέσει στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν μπορεί ούτε να τεκμηριώσει χωρίς τη συνδρομή του κράτους ούτε φυσικά να εκτελε΄σει αυτόνομα. 
Επειδή η διαφθορά ε΄'ιναι σύμφυτη στον καπιταλισμό, προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλησε να παρεξηγηθεί από την τρόϊκα των δανειστών και κατάργησε το υπουργείο καταπολέμησης της διαφθοράς. 
Πίσω από την πολιτική απόφαση υπάρχει φυσικά και μία τραγική επικοινωνιακή πολιτική η οποία ακολουθεί το δόγμα οτι "η σιωπή είναι χρυσός", ή "όταν τρώνε δεν μιλάνε". Θα περιμένουμε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσουν την κυβέρνηση γιατί καταργήθηκε το υπουργείο καταπολέμησης της διαφθοράς.
Κατά τα άλλα, δέιτε τί γράφουν τα άλλα μέσα ενημέρωσης:
Ως «βόμβα» και ως έκπληξη πρώτου μεγέθους χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση -κατά άλλους εκπαραθύρωση- του Παναγιώτη Νικολούδη από το κυβερνητικό σχήμα και τη θέση του υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς.
Ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν μια από τις προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει τη μετωπική σύγκρουση με συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτά.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Π. Νικολούδης, από τις πρώτες κιόλας επίσημες δηλώσεις, είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε σοβαρές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και αναδεικνύοντας τις ελλείψεις έμπειρου ελεγκτικού προσωπικού στις υπηρεσίες αιχμής.
Ο ίδιος ανέλαβε, δε, και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της στρατηγικής της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει τους δανειστές για το ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν άμεσα έσοδα από τέτοιου είδους εγκληματικές δραστηριότητες.
Το ότι κάτι στράβωσε άρχισε να φαίνεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης με το «κουαρτέτο», όταν διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές επιθυμούσαν την κατάργηση του υπουργείου κατά της Διαφθοράς, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν κατά την υπογραφή της συμφωνίας.
Άλλωστε, στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι όντως το θέμα ήταν στην ατζέντα των δανειστών.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και θα πρέπει να απαντηθούν είναι γιατί είδε την πόρτα της εξόδου ο Π. Νικολούδης και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά και το ποιος εισηγήθηκε την απομάκρυνσή του.

Κρίθηκε ανεπαρκής; Ήταν αναποτελεσματικός; Ενόχλησε κάποιους; Δεν ενόχλησε κάποιους;
Η ουσία είναι ότι ο πρώην εισαγγελέας είδε μάλλον άκομψα την πόρτα της εξόδου, ενώ και το υπουργείο κατά της Διαφθοράς καταργήθηκε, με τις σχετικές αρμοδιότητες να περνάνε στο υπουργείο Δικαιοσύνης... Αυτό αποτελεί κακό προηγούμενο, αφού και στο μέλλον αν προτείνουν σε κάποιον σοβαρό άνθρωπο να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά και να κυνηγήσει τα οργανωμένα συμφέροντα, θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά, μιά και θα υπάρχει το προηγούμενο του Νικολούδη, που τον έφαγε η μαρμάγκα νύχτα και δεν γράφτηκε ούτε μονόστηλο, ενώ όλοι ασχολήθηκαν με τον Δημήτρη Καμμένο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου