Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΣΥ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Οξεία αντιπαράθεση Βρούτση-Λαφαζάνη για νέα χαριστική ρύθμιση προς τον επιχειρηματία Ταβουλάρη

Νέα χαριστική ρύθμιση για τον επιχειρηματία Ταβουλάρη (κορυφαίο στέλεχος της αλήστου μνήμης Πολιτικής Άνοιξης…) εισηγείται η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την παιδική πορνογραφία και την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Με κυβερνητική τροπολογία χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

Υπογραμμίζεται ότι ακόμη και η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προειδοποιεί ότι θα υπάρξει υστέρηση είσπραξης εσόδων για το ΙΚΑ και τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα η επιχείρηση οφείλει στο ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά 10 εκατ. ευρώ. Με βάση τη ρύθμιση μέχρι το 2017 θα πληρωθούν σε μηνιαίες δόσεις 2,5 εκατ., όμως, όπως τονίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ. Και επιπλέον θα υπάρχει αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Η εκβιαστική μεθόδευση της κυβέρνησης, και μάλιστα με το «επιχείρημα» της πληρωμής των εργαζόμενων, προκάλεσε οξεία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Όλα τα κόμματα διαφώνησαν με την χαριστική ρύθμιση και ελλείψει επιχειρημάτων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προσπάθησε να γενικεύσει την συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να εισάγεται άσχετη τροπολογία στο νομοσχέδιο.

«Αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αλλά που το γράφετε αυτό; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας «ο ίδιος ιδιοκτήτης πήρε τα λεφτά με ίδια ρύθμιση και άρχισε απολύσεις». «Πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες είναι το σχέδιό σας» για την ναυπηγοεπισκευαστική και την ναυπηγοκατασκευαστική βάση της χώρας.

«Δεσμεύομαι ότι με την διάταξη αυτή το ΙΚΑ δεν χάνει ούτε 1 ευρώ. Το Νεώριο μετά το 2017 είτε θα ρυθμίσει τις οφειλές του είτε θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα από τον ασφαλιστικό φορέα», υποστήριξε ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία». «Σε μία καθαρή, στοχευμένη διάταξη που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μία επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, κάνουμε μία παρέμβαση να την κρατήσουμε ζωντανή, ακούμε να τοποθετούνται συνάδελφοι με τέτοιο υποκριτικό τρόπο», είπε.

Στη συνέχεια ο υπουργός επιτέθηκε συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί», «είστε επικίνδυνοι», «λέτε ψέματα», ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς του, ενώ ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κόστος 12 δις ευρώ.

«Παίζετε πολύ βρώμικο ρόλο, είστε αρχιπραξικοπηματίας μιας κυβέρνησης που έχει κουρελιάσει όλη την εργατική νομοθεσία», απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζοντας ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος από τον κύριο Υπουργό να κάνει αυτούς τους πρωτάκουστους χαρακτηρισμούς». «Εσείς διαλύσατε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 και με μονομερή απόφαση κατεβάσατε τον κατώτατο μισθό», είπε και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι κάτω από 25 ετών δεν παίρνουν ούτε τον κατώτατο μισθό, ενώ από 1-1-2017 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση του Υπουργού. «Σε ποια δημοκρατία εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «αίσχη τα οποία κάνετε τα συνεχίζετε με αλλεπάλληλες αεροπλανικές ρυθμίσεις».

«Λυπάμαι που συνεχίζετε το ίδιο κρυφτούλι. Θα περίμενα στο προνομιακό ζήτημα του ασφαλιστικού να μας πείτε που θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο Γ. Βρούτσης.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση στο ασφαλιστικό «τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε μία αρμονική ισορροπία» και ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πατάει στα πόδια του». Όπως ανέφερε η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη είναι 29 δις ευρώ, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2014 έχουν δαπανηθεί 11,5 δις. «Είμαστε απόλυτα εντός στόχων», είπε ο υπουργός Εργασίας αναφέροντας ότι έχουμε πάρει το 41% του προβλεπόμενου ποσού από τον προϋπολογισμό, ενώ έπρεπε να έχουμε πάρει το 43%.

Κ.Πουλακίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου