Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΠΟΝΤΙΚΙΑ & ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ
ΠΟΝΤΙΚΙΑ
ΕΞΑΠΛΩΣΗΖουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης από τον τροπικό ως την Αρκτική και την Ανταρκτική.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗO ποντικός δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον μικρό αρουραίο. Το κεφάλι και τα πόδια του ποντικού είναι σε αναλογία με το σώμα του.
Τα ποντίκια έχουν εξαιρετικές αναπαραγωγικές ιδιότητες. Στις 35 ημέρες της ζωής τους ωριμάζουν και μεταφέρουν τα έμβρυα για 18 έως 21 ημέρες. Αν η θηλυκιά αποβάλει μπορεί να ξαναμεινει έγκυος μέσα σε 48 ώρες. Ο μέσος όρος των νεογνών είναι περίπου 6.
Γενετικοί παράγοντες, η εύρεση τροφής και η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσουν αυτό το νούμερο. Το θηλυκό θηλάζει τα νεογνά για περίπου 4 εβδομάδες και μπορεί να μείνει έγκυος κατά την διάρκεια αυτή.
Για τους λόγους αυτούς και σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να παράγει μικρά κάθε 40 με 50 ημέρες. Κάτω από ιδανικές συνθήκες ( οι οποίες βρίσκονται εσωτερικά ) τα ποντίκια μπορούν να αναπαραχθούν όλο το χρόνο.
Τα νεογέννητα ποντίκια είναι εξαιρετικά μικρά, τυφλά, ροζ, και γυμνά. Μετά από τρεις εβδομάδες περίπου είναι πλήρως καλυμμένα με τρίχωμα, κάνουν μικρές διαδρομές από τις φωλιές τους και τρέφονται με στερεά τροφή. Τα ποντίκια ζουν συνήθως 15 - 18 μήνες.

ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ :
ΝΟΡΒΗΓΙΚΟΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΣ - ΑΡΟΥΡΑΙΟΣ ΣΤΕΓΗΣ
ΕΞΑΠΛΩΣΗΟ Νορβηγικός αρουραίος είναι ο πιο συνηθισμένος των αρουραίων και συναντάται παντού. Ο αρουραίος της οροφής συνήθως βρίσκεται στα λιμάνια και είναι επίσης ένας οικιακός αρουραίος.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΤα αρσενικά είναι ικανά για ζευγάρωμα κάθε στιγμή αλλά τα θηλυκά ανταποκρίνονται μόνο στην διάρκεια των ζεστών περιόδων οι οποίες μπορεί να επεκταθούν και 9 μήνες. Ο αριθμός των νεογνών σε μια γέννα ποικίλει από 6 - 22, ο μέσος όρος σε μια γέννα θηλυκού είναι 6 - 8.
Μπορούν να κάνουν μέσα σ' ένα χρόνο από 3εως12 γέννες, με, μέσο όρο 3 έως 6 την χρονιά. Τα νεογέννητα είναι εξαρτώμενα από την μητέρα τους σε τροφή για περίπου 3 εβδομάδες και μετά τρέφονται με στερεή τροφή.
Ο χρόνος ζωής τους σ' ένα πληθυσμό είναι περίπου 6 μήνες.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣΟι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη.
Δραστηριοποιούνται συνήθως, μισή με μια ώρα μετά το σούρουπο αφού το περιβάλλον έχει γίνει ήσυχο. Όταν δεν ενοχλούνται ψάχνουν για τροφή οποιαδήποτε στιγμή στην διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.
Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη φωλιάσματος για τους αρουραίους είναι κάτω από το έδαφος, στα πατώματα των κτιρίων, και άλλες κλειστές περιοχές των κτιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καταφύγιο αν μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτά.
Φωλιές συχνά βρίσκονται σε σωρούς από σκουπίδια και εμπορεύματα, που έχουν αποθηκευτεί πάνω από μήνα χωρίς να μετακινηθούν. Στις κατοικημένες περιοχές ζουν εξωτερικά σε αυλές, γκαράζ, πέτρες και σε υπόνομους.
Σκάβουν στο έδαφος με τα μπροστά πόδια και πετούν το χώμα με τα πίσω, μπορούν επίσης να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν και να κολυμπούν περίφημα.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙΤα τρωκτικά συνήθως στις οικίες καταστρέφουν και επιμολύνουν τα τρόφιμα. Θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές ζημιές που γίνονται σε σπίτια και αγροικίες.
Μασούν οτιδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την δημιουργία των φωλιών τους, όπως χαρτιά, υφάσματα, υαλοβάμβακα καθώς και σκληρά υλικά όπως κόκαλα, αλουμίνιο, καλώδια, ξύλα κ.α.
Το σμάλτο των δοντιών τους είναι 5, 5 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι.
Τα σαγόνια τους μπορούν να ασκήσουν πίεση 24, 000 lbs/ inc2.Μπορούν εύκολα να μασήσουν πλαστικές σωλήνες, μεταλλικούς κάδους και επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν φωτιές από το μάζεμα των σπίρτων στις φωλιές τους και με την πρόκληση βραχυκυκλώματος από το μάσημα των καλωδίων.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν απ' ευθείας στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ποντικού ή από τα τρωκτικά σε παράσιτα όπως ψύλλους - τσιμπούρια - ψείρες κ.λ.π, που τσιμπούν τον άνθρωπο και τα ποντίκια ή από την μόλυνση των τροφίμων με τα κόπρανα και τα ούρα τους.( Πανώλη, τυφοειδής πυρετός, λεπτοσπείρωση τριχίνωση και τροφική δηλητηρίαση.)
ΠΡΟΛΗΨΗΔυο κυρίαρχα πράγματα πρέπει να είναι στο μυαλό μας για την προστασία των κτιρίων.
  • Τα εξωτερικά μέρη των κατασκευών πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικά ανθεκτικά στο ροκάνισμα των τρωκτικών, και όλα τα ανοίγματα πρέπει να είναι ασφαλώς κλειστά ή προστατευμένα με πόρτες, κάγκελα, παραπετάσματα κ.λ.π.
  • Το εσωτερικό του κτιρίου δεν πρέπει να έχει κενούς χώρους, όπως διπλούς τοίχους - ψευδοροφές ή άλλα τέτοια σημεία, που μπορούν να βρουν καταφύγιο και φωλιές τα τρωκτικά εκτός και αν είναι ερμητικά κλειστά με κατάλληλα υλικά.
  • ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΈνα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τρωκτικοκτονίας θα πρεπει να εφαρμοστεί για την αποτελεσματική εξόντωση των τρωκτικών. Η αναγνώριση των διαδρόμων - φωλιών και των τρυπών είναι πολύ σημαντική.
    Χρήσιμα εργαλεία είναι διαθέσιμα για την καταπολέμηση όπως τα αντιπηκτικά δολώματα, οι κολλητικές παγίδες και οι "φάκες". Τα μηχανήματα υπέρηχων είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε βαρείες προσβολές.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου