Οι «Τεμπέληδες» του μνημονίου
Συγκλονιστικό είναι το στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ, τηςΕλληνικής Στατιστικής Αρχής:
Φέτος τον Ιούνιο εργάζονταν 3.766.415 Έλληνες, οι οποίοι έπρεπε να με όσα κέρδιζαν να ζουν… 4.588.507 άτομα, δηλαδή 1.216.410 ανέργους και 3.372.097 οικονομικά μη ενεργά άτομα (γέρους, παιδιά,μαθητές, σπουδαστές κλπ).
Είναι εξωφρενικό 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν με τη δουλειά τους 4,6 εκατομμύρια άλλους!
Μόλις το 2008, η κατάσταση ήταν αντίστροφη: 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι ζούσαν 3,8 εκατομμύρια μη οικονομικά ενεργά άτομα και ανέργους.
Ο παράγοντας που άλλαξε δραματικά την κατάσταση δεν είναι άλλος από την καλπάζουσα ανεργία, στην οποία βούλιαξε την Ελλάδα η οικονομική ύφεση που την προκάλεσε το εφιαλτικό Μνημόνιο, το οποίο επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ σε συνεργασία με την ελληνική αστική τάξη.
Μια πολιτική που την εγκαινίασε η λαομίσητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και την συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερο πάθος η εξίσου αποκρουστική κυβέρνηση Σαμαρά με τις «τσόντες»Βενιζέλου-Κουβέλη, μετά την εξάμηνη όσμωση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.
Στο 7,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ανερχόταν η ανεργία τον Ιούνιο του 2008.
Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ανήλθε φέτος τον Ιούνιο στο ανατριχιαστικό ύψος του… 24,4%!
Πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ειδικά για τους νέους, η κατάσταση να είναι τραγική.
Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών εκτοξεύθηκε στο 55%, σε εκείνους ηλικίας 25-34 ετών στο 32,1% στις ηλικίες 35-44 ετών στο 21,3% από 14% που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο!
Όσο για το ποσοστό ανεργίας των γυναικών, υπερβαίνει ως συνήθως τον μέσο όρο, φτάνοντας τον Ιούνιο στο 28,1% έναντι του συνολικού 24,4%, πράγμα που σημαίνει ότι η ανεργία στον αντρικό πληθυσμό ήταν 21,7%.
Προοπτική βελτίωσης δεν υπάρχει καμία, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Με την ακολουθούμενη πολιτική του Μνημονίου, «μετατρέπεται σταδιακά η ελληνική οικονομία από πραγματική σε εικονική» εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και κάνει μαύρες προβλέψεις.
Στο τέλος του 2012 η ανεργία θα κλείσει στατιστικά γύρω στο 24% (1,2 εκατομμύρια άνεργοι), ποσοστό που μεταφράζεται σε πραγματική ανεργία του 29%.
Τον επόμενο χρόνο, το 2013, η στατιστική ανεργίαθα ανέλθει στο 28%-29%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πραγματική ανεργία γύρω στο 33%-34%!
Μιλάμε για κοινωνική καταστροφή που φέρνει την Ελλάδα πάνω από μισόν αιώνα πίσω, στη δεκαετία του 1960.
Ήδη η δραστική περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 22% φέτος τον Φεβρουάριο έχει οδηγήσει την αγοραστική του δύναμη στα επίπεδα του… 1978!
Ο ελληνικός κατώτατος μισθόςανέρχεται πλέον στο 49% του μέσου όρου των κατώτατων μισθών των ανεπτυγμένων χωρών-μελών της ΕΕ από το 60% που ήταν πριν τη μείωση.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία σημειώθηκε μείωση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΝΕ, οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και οι περικοπές σε όλες τις συντάξεις ανήλθαν αθροιστικά στο τρομακτικό ποσό των 16,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα φυσικά στη μείωση του δημοσίου χρέους - το οποίο μάλιστα σύμφωνα με δύο μελέτες, μία του ΚΕΠΕ που δημοσιοποιήθηκε και μία του ΙΟΒΕ που θα γνωστοποιηθεί σύντομα, δεν είναι καν βιώσιμο, παρά τιςεξωφρενικές θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς το 2020 θα ανέρχεται γύρω στο 150% του ΑΕΠ.
Τα μόνα που έγιναν είναι ότι οι Έλληνες εξαθλιώθηκαν οικονομικά, η ανεργία απογειώθηκε σεεπίπεδα του 1960 και το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά τρόπο που συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις πολεμικών καταστροφών.
Κατά την τριετία 2009-2011 έχει συρρικνωθεί κατά 16,7%και στο τέλος του 2012 η συνολική καταβαράθρωση θα προσεγγίσει το 22%!
Αυξάνεται έτσι διαρκώς η απόκλιση από τον μέσο όρο της ΕΕ και στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχει εξανεμιστεί η πρόοδος στη σύγκλιση που είχε σημειωθεί ολόκληρη την προηγούμενη… δωδεκαετία 1995-2007!
Στο τέλος του 2012 οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων θα έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2009. Παράλληλα θα έχουν κατρακυλήσει στην τελευταία θέση των χωρών που αποτελούσαν την Ευρώπη των 15.
Από του χρόνου δεν θα υπάρχει πλέον χώρα της Δυτικής Ευρώπης με την οποία να μπορούμε να συγκριθούμε κι έτσι θα πέσουμε επίπεδο των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών - Τσεχία, Εσθονία και…Κροατία, η οποία δεν έχει καν ενταχθεί ακόμα στην ΕΕ, παρόλο που έχει ληφθεί η σχετική οριστική απόφαση!
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, πριν η Ελλάδα μπει στην ΕΕ, είχε οικονομία ισχυρότερη από της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας…
Τρία-τέσσερα όλα κι όλα χρόνια μνημονιακού καθεστώτος αποδείχθηκαν δηλαδή υπεραρκετά για ρίξουν την Ελλάδα τόσο βαθιά στα Τάρταρα, ώστε να εξανεμιστεί ως δια μαγείας όλη η «πρόοδος» που είχε κάνει η χώρα μας μέσα στον «Παράδεισο» της ΕΕ επί τρεις δεκαετίες και να βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από όταν ξεκινούσε αυτή την ολέθρια περιπέτεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου