Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ


Στάθης Παναγούλης: Η ιστορική ευθύνη μού επιτάσσει να συμπορευτώ με τον Μ. Γλέζο και τον Αλ. Τσίπρα

* Η σημασία των εκλογών της 6ης Μαΐου;
Η πατρίδα μας εδώ και δυο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού πολέμου. Με πρόσχημα ένα δημόσιο χρέος που δημιούργησε ένα σπάταλο και μιζαδόρικο κράτος και με το διαρκές ψευδές δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", η εκλεγμένη με άλλες δεσμεύσεις κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε τον λαό, παρέδωσε τη χώρα στο έλεος των Μνημονίων και στην...
 άνευ νομιμοποίησης κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου, με τη σύμπραξη Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Οι διεφθαρμένοι κυβερνώντες (βλέπε Siemens και Άκης), αντί να ομολογήσουν τα εγκλήματά τους, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, που και γι' αυτό, όπου συνέβη, την ευθύνη την έχουν αυτοί.
Ο λαός μας ζητά: εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή αλληλεγγύη, Έξω το Μνημόνιο, ναι στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και ουσιαστικές αναπτυξιακές πολιτικές με δημόσιο χαρακτήρα προς όφελος του λαού, μακριά από τις αγκυλώσεις Δεξιάς - Αριστεράς και μακριά από τα μικροκομματικά στεγανά και συμφέροντα. Αυτή είναι και η σημασία των εκλογών αυτών, αν θα μπορέσει αυτή η φωνή του λαού μας να βρει δημοκρατική διέξοδο.

* Οι ευρωπαϊκές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις;
Η Γερμανία ισχυροποιήθηκε τρομακτικά μέσω της Ευρωζώνης, (π.χ. δείτε τα Lidl) και προσπαθεί να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τις ασιατικές χώρες εκμεταλλεύοντας τους, κατά την κρίση της, αδύναμους της Ευρωζώνης. Πώς να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά πολιτικά και εργασιακά κεκτημένα τα 100 ευρώ τον μήνα μισθό και την απουσία δημοκρατικών δικαιωμάτων; Δεν γίνεται. Η επιστροφή στον 19ο αιώνα δεν είναι λύση, όταν υπάρχουν πλέον απίστευτες δυνατότητες για τις κοινωνίες. Μια βαθιά ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση με εξύψωση του πολίτη έναντι των αγορών και των εμπορευμάτων μοιάζει να είναι η λύση. Οι εκλογές στην Γαλλία, οι εξελίξεις στην Ισλανδία και σε άλλες χώρες μακάρι να οδηγήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

* Επιλέξατε να έρθετε σε ρήξη με τον Γ. Δημαρά και να μη τον ακολουθήσετε στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ποιοι οι λόγοι και τι εκτιμάτε ότι θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις εκλογές;
Στις περιφερειακές εκλογές της Αττικής με το Άρμα Πολιτών και τις 230000 ψήφους δείξαμε ότι ο λαός μπορεί να εκφραστεί και να βρει το δίκιο του, παρά τους εκβιασμούς τότε του Γιώργου Παπανδρέου. Ύστερα δημιουργήσαμε το κόμμα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών μακριά από τη διαπλοκή που διαχέει το πολιτικό σύστημα, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή τη σύμπραξη όλων των προοδευτικών πολιτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Όμως ο ρόλος αρκετών κομμάτων και κινήσεων ήταν η δική τους εκλογική επιβίωση, ενισχύοντας τον καθοδηγούμενο από την διαπλοκή κατακερματισμό.
Στις 28 Μαρτίου 2012 η Πολιτική μας γραμματεία έβγαλε ανακοίνωση που δήλωνε ξεκάθαρα ότι επιδιώκουμε σταθερά εδώ και καιρό τη συγκρότηση ενός Αντιμνημονιακού Μετώπου Κεντροαριστερής Κατεύθυνσης ως μόνη λύση απεμπλοκής από την κρίση στην οποία έχει βυθίσει τη χώρα το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Στην ίδια ανακοίνωση δηλώναμε ότι απορρίπτουμε κάθε σενάριο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Η σκέτη αντιμνημονιακή ρητορεία είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Δεν μπορούσα να ακολουθήσω τον Δημαρά με τον Καμμένο. Η ιστορική ευθύνη μού επιτάσσει να συμπορευτώ με τον Μανώλη Γλέζο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο στόχος που πρέπει και μπορεί να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις εκλογές, να δείξει ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος της δημιουργικής ανασυγκρότησης. Να εκφράσει την ανάγκη για ένα νέο ένα όραμα Δικαιοσύνης - Αλληλεγγύης - Ανάπτυξης, που θα διαπεράσει κάθε πτυχή της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Απέναντι στα Μνημόνια να δείξουμε ότι εμείς ως λαός είμαστε υπεύθυνοι για τη μοίρα μας και όχι να μας κάνουν κουμάντο αυτοί που μας εξαθλιώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου