«
Έτσι όπως τα κάνατε δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών». Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασαν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στον πρωθυπουργό
Λουκά Παπαδήμο. Η στάση τόσο του προέδρου της
Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο όσο και
του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι αφορούσε
τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να δώσουν γραπτώς το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για τη νέα δανειακή σύμβαση και την οικονομική πολιτική που θα συνοδεύει.
Ανάλογη θα είναι σήμερα και η στάση του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που αναμένεται να εμμείνει στην απαίτηση του συμβουλίου των 17 υπουργών Οικονομικών για τις γραπτές δεσμεύσεις.
Ωστόσο,
ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οι οποίες τώρα δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης για την έκτη δόση.
Όπως μαθαίνει το euro2day, όταν το Εurogroup συνεδρίασε στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, εν μέσω των ζυμώσεων στην Αθήνα για την κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είχε πρόθεση να λάβει τέτοια ρητή απόφαση.
Αντιθέτως,
η παρότρυνση και η πρόταση για ενυπόγραφες δεσμεύσεις από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ήρθε από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους κ. Ρεν και Γιούνκερ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.
Η ελληνική «άποψη» τέθηκε στους 17 ως πρόταση του προεδρείου. Υιοθετήθηκε και πέρασε στα συμπεράσματα, τα οποία τώρα η Κομισιόν και το Εurogroup καλούνται να προσπεράσουν. Με άλλα λόγια,
οι Ευρωπαίοι ηγέτες διερωτώνται γιατί συνεχώς η Ελλάδα βάζει αυτογκόλ. Οι πιο υποψιασμένοι μιλούν για
προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, τα οποία, όπως είπε κοινοτικός παράγων, «κούρασαν επικίνδυνα"
Έτσι, παρά την επιθυμία τόσο της Κομισιόν όσο και του κ. Γιούνκερ να βρουν τη χρυσή τομή, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και το ΔΝΤ χρησιμοποιούν την απόφαση του Εurogroup ως τρόπο για να καθυστερήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης. Οι κύριοι Ρομπάι και Μπαρόζο εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, όμως λόγω της ευρύτερης αστάθειας στην ευρωζώνη και στις αγορές ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τουςΣύμφωνα με το ρεπορτάζ, επεξεργάζονται λύση ώστε οι ρητές δεσμεύσεις να υπογραφού
Αν όλα πάνε καλά, στις 29 Νοεμβρίου το Εurogroup θα (ξανα)δώσει και τυπικά το πράσινο φως στην εκταμίευση. Άγνωστο όμως παραμένει εάν οι υπογραφές θα πείσουν και το ΔΝΤ, που, όπως έγραψε το euro2day την περασμένη εβδομάδα, βλέπει άλλα πιο σημαντικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία.
Πάντως, οι σοβαρές ανησυχίες τόσο του κ. Παπαδήμου όσο και των δανειστών μας αφορούν τιςκαθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων για το PSI, τις νέες απαιτήσεις των τραπεζιτών και τις συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, που ενδέχεται να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σχηματίσει το δικό του οικονομικό επιτελείο, ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι συζητήσεις με την τρόικα αλλά και να έχει πιο ενεργή συμμετοχή, έστω και εμμέσως, στους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Ήδη χθες το Μαξίμου ανακοίνωσε τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη ως σύμβουλο του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ έπονται και άλλες ανακοινώσεις.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ σήμερα, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να αναχωρήσει αμέσως (και εκτάκτως) για τη Φρανκφούρτη, όπου στις 7 το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου