Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΟΥΑΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ Η ΠΕΤΣΙΝΑ ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η ευρωζώνη καταρρέει και οι ηγέτες της το... συζητούν


Είναι στιγμές που δεν χρειάζεται να είσαι κινδυνολόγος. Το ρόλο αυτόν παίρνει η ίδια η ζωή. Και στην περίπτωση της ευρωζώνης- σιγά σιγά- από τα σκοτεινά σενάρια κατάρρευσης, φτάνουμε στη ζοφερή πραγματικότητα της συστημικής (για τα καλά πλέον) κρίσης.

Η Παρασκευή ήταν μία εφιαλτική ημέρα για την ευρωζώνη, με τα SOS να εκπέμπονται με τη μορφή καταιγίδας, την ώρα που οι ηγέτες συσκέπτονται και περιμένουν (μπροστά από τον γκρεμό).

Μαύρη ημέρα

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η κρίση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οδηγοί σε αυτό το διαρκές σάλτο μορτάλε, η κολοσσιαία αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ιταλία (7,33%) και η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία σε χαμηλό τριετίας.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία, που νιώθει στο κορμί της τους κραδασμούς, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Παράλληλα, το Βέλγιο ένιωσε το "τσίμπημα του γύπα", καθώς υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor’s. Έτσι η πιστοληπτική ικανότητα βρίσκεται στο ΑΑ από το AA+.

Ταυτόχρονα, η Ουγγαρία προτίθεται να ζητήσει νέο δάνειο από το ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια μέρα, ο οίκος Moody's υποβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, από Baa3 σε Βα1.

Ο φλεγόμενος μετεωρίτης του ευρώ...

Ο επίτροπος Όλι Ρεν, εν μέσω αυτού του κλίματος, έσπευσε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα κατάρρευσης του ευρώ. Μία ημέρα πριν, όμως, ο ίδιος δήλωνε ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει φέρει σε κρίσιμη κατάσταση τη νομισματική ένωση, "από την οποία κατάσταση είτε θα βγει ενισχυμένη είτε θα αποσυντεθεί".

Μύλος; Ίσως... διότι η ηγεσία της ΕΕ έχει αποδειχθεί ελάχιστη ενώπιον των προβλημάτων. Αντί να υψώσει ανάστημα, να επιδείξει πυγμή και δέσμευση στην κοινή κατάκτηση της Ένωσης, σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις (που προκαλούν οι αγορές) και απαντά με όλο και περισσότερη λιτότητα, φουσκώνοντας το ποτάμι της οργής, ακόμα και των πιο καλοπροαίρετων πολιτών.

Ο γαλλογερμανικός άξονας... υποσχέθηκε (εκ νέου) να σώσει το ευρώ. Μόνο που τα μηνύματα διόλου αισιόδοξα είναι, με το Παρίσι και το Βερολίνο να διαφωνούν σε κεφαλαιώδη ζητήματα, όπως ο ρόλος της ΕΚΤ και η δομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς η κατάσταση όλο και περισσότερο θυμίζει τρενάκι του τρόμου. Οι λύσεις που απαιτούνται είναι επαναστατικές- τουλάχιστον ριζικές. Από πουθενά ωστόσο δεν τροφοδοτούνται ελπίδες.

Ο διεθνής Τύπος είναι γλαφυρός στην αποτύπωση της μεγάλης εικόνας: Για "Αρμαγεδδώνα" κάνει λόγο το Bloomberg. "Το ευρώ βυθίζεται" λένε οι Financial Times, το τέλος του ευρώ προεξοφλεί ο Economist "εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κινηθούν γρήγορα".

Παράλληλα, οι βρετανικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που υπάρξει μία μη συντεταγμένη διάσπαση της ευρωζώνης ή η έξοδος κάποιων χωρών από αυτή.

Για κατακλείδα η δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ που εμπλέκεται στο σχεδιασμό λύσεων για την κρίση: "Η κατάσταση δεν είναι καλή- και λίγα λέω. Αν δεν γίνει τίποτα στις 9 Δεκεμβρίου (σσ: Τότε διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής), τότε πιστεύω ότι μιλάμε μόνον για εβδομάδες προτού τα πράγματα αρχίσουν πράγματι να γίνονται πολύ άσχημα... τα Χριστούγεννα είναι μάλλον μια καλή εποχή για να στοιχηματίσουμε για μια κατάρρευση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου