Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΔΝΤ


Προβόπουλος: Καραμανλής - Παπανδρέου "ήξεραν"

Ο κ. Προβόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είχε ενημερώσειεγκαίρως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις ανησυχητικές τάσεις της οικονομίας. Η πρώτη ενημέρωση, είπε, είχε γίνει στις 9 Ιανουαρίου 2009 και η...




δεύτερη - «ίσως η πιο κρίσιμη» - οκτώ μήνες αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009. Ακολούθησαν, ανέφερε, διαδοχικές συναντήσεις (8/9/2009 και 6/10/2009) με τον Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι «το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό και ίσως ξεπεράσει το 10%».

«Βόμβα» έριξε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος για την υπόθεση του ελληνικού χρέους. Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα και τις ενέργειες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης και την προσφυγή στο ΔΝΤ εάν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα. Μία δήλωση που επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή όσο και στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε μάλιστα για ολιγωρία στη λήψη «γενναίων και φιλόδοξων» μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυσμενή δυναμική του χρέους .«Μπορεί να μην είχε τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, να ήταν πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μία τεράστια θετική επίπτωση στις αγορές γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαβαίνουμε τα χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση μετά το 2009, ο κ. Προβόπουλος απάντησε: «Θα ήταν πολύ δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι ίσως και να μπορούσε να αποφευχθεί η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.

«Με ρωτήσατε αν στο τελευταίο τρίμηνο λαμβάνονταν μέτρα, αν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και συμπλήρωσε: «Οταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται. Ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτήν τη δυσμενή δυναμική. Κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι».
Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» την άποψη ότι η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 από το 13,6% (τα στοιχεία δόθηκαν τον Απρίλιο του 2010) στο 15,4% το Νοέμβριο του 2010 (επικαιροποίηση των στοιχείων) ήταν προϊόν αυθαίρετης διεργασίας και μίας πολιτικά επιλήψιμης πρακτικής. Οπως μάλιστα είπε, «μπορεί το 13% να πήγαινε στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μία τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές», καθώς όπως εξήγησε «θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα, τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε την κατάσταση».

Ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδιδε συνεχή δελτία και εκθέσεις για το ταμειακό έλλειμμα ήδη από το 2008, με αποτέλεσμα όλα τα κόμματα και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου που είχε παρομοιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με το ναυάγιο του «Τιτανικού» τη χαρακτήρισε - αν και εμμέσως - «ατυχή». Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι αγορές δεν επηρεάστηκαν από αυτή καθώς «γνώριζαν πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».
Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη περί «θωρακισμένης ελληνικής οικονομίας», απέφυγε να τη σχολιάσει λέγοντας ότι δεν κρίνει δηλώσεις πολιτικών.


ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟn ΛΑΟΣ. Με αφορμή και την κατάθεση Προβόπουλου για το έλλειμμα του 2009, ο ΛΑΟΣ δείχνει τον δρόμο της Προανακριτικής Επιτροπής, στοχεύοντας τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή. Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη θεωρεί ότι «εγείρονται ποινικές ευθύνες για τους δύο τελευταίους διατελέσαντες κοινοβουλευτικούς πρωθυπουργούς» και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες από την πλευρά του για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ, πάντως, προκάλεσε τη δυσφορία του βουλευτή του κόμματος, Θανάση Πλεύρη, ο οποίος αρχικά εμφανίστηκε να αγνοεί το περιεχόμενό της, αν και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο ίδιος φέρεται να θεωρεί πρόωρη την «ετυμηγορία» του ΛΑΟΣ, ενώ αναφέρει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής για να αποφανθεί εάν συντρέχουν πολιτικές ευθύνες ή θα πρέπει να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές. Σε κάθε περίπτωση, η αποστασιοποίηση του κ. Πλεύρη επανέφερε στο προσκήνιο τις τριβές στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ και τα σενάρια για ενδεχόμενη μετακίνησή του στη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου