Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

36 παιδιά καθάρισαν το βυθό της Γλυφάδας


«Καθαρίζουμε το βυθό, μαθαίνουμε για το βυθό»

Business // Green //
Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντικών δράσεων «Φωνή Βυθού», διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία περιβαλλοντική εκδήλωση στην περιοχή της παραλίας Γλυφάδας, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 με τίτλο: «Καθαρίζουμε το βυθό, μαθαίνουμε για το βυθό».

Στην εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμη η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 2ου Λυκείου Βριλησσίων.



Η ενεργός συμμετοχή των 36 παιδιών του 2ου Λυκείου Βριλησσίων, αλλά και άλλων παιδιών που θέλησαν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις της εκδήλωσης έδωσε στην δράση μας έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς το κέφι τους και πάνω από όλα η όρεξη τους για να κάνουν και να μάθουν πράγματα γύρω από το θαλάσσιο κόσμο οδήγησαν σε μια πραγματικά υποδειγματική συνεργασία και ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη αποτέλεσμα.
Η οργάνωση της εκδήλωσης προέβλεπε τον διαχωρισμό των εθελοντών στις παρακάτω ομάδες εργασίας:

Στην ομάδα υποστήριξης των αυτοδυτών, η οποία παρείχε κάθε δυνατή βοήθεια στους αυτοδύτες που δραστηριοποιήθηκαν υποβρυχίως και έφεραν τα απορρίμματα στην επιφάνεια.
Στην ομάδα επιστημονικής καταγραφής και προστασίας, που με την καθοδήγηση του επιστημονικού τμήματος της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ έκανε τις απαραίτητες εγγραφές στις φόρμες καταχώρησης δεδομένων και φρόντιζε να επιστρέφει άμεσα στο νερό όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονταν ανάμεσα στα σκουπίδια και στην ομάδα διαχωρισμού και ανακύκλωσης των υλικών που συγκεντρώνονταν από τον βυθό, τα οποία ανάλογα με το είδος τους φρόντιζαν να κατατάσσονται σε σάκους που προορίζονταν για ανακυκλωτικά κέντρα.



Οι εθελοντές συγκέντρωσαν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο σκουπιδιών, που περιλάμβαναν κάθε είδους σκουπίδια και μεγάλου όγκου αντικείμενα, μεγάλη ποσότητα πλαστικών και μεταλλικών αντικειμένων, αλιευτικά εργαλεία, υλικά συσκευασίας, ελαστικά αυτοκινήτων, υφάσματα καθώς και αρκετές μπαταρίες σκαφών, που λειτουργούν ως τοξικές «βόμβες» για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως ήταν φυσικό, τα παιδιά έκλεψαν την παράσταση και η πολύ μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης η οποία είχε χαρακτήρα οικολογικής γιορτής τους ανήκει εξ ολοκλήρου.



Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες μπόρεσαν να αποκομίσουν πολύ σημαντικές γνώσεις αλλά και όμορφες εμπειρίες που είναι σίγουρο πως θα φροντίσουν να μεταδώσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Είδαμε τους τρόπους με τους οποίους η φύση προσπαθεί να προστατευτεί, μάθαμε πως μπορούμε να την βοηθήσουμε στον αγώνα της, κατανοήσαμε το μέγεθος του προβλήματος της μόλυνσης και ρύπανσης των θαλασσών, κουραστήκαμε, λερωθήκαμε, αγανακτήσαμε, χαρήκαμε, μα πάνω από όλα διαπιστώσαμε πως μπορούμε με πολύ απλά πράγματα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πάντα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους «ήρωες» της σημερινής εκδήλωσης που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και που με την ζωντάνια και το κέφι τους φρόντισαν να μας γεμίσουν με θετική ενέργεια για να προσπαθήσουμε για ακόμη καλύτερα και ομορφότερα πράγματα.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον μεγάλο αριθμό εθελοντών που υποστήριξαν με κάθε τρόπο την δράση μας, τους συνοδούς καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προώθησαν και κάλυψαν την δράση μας καθώς και την Δημοτική αρχή Γλυφάδας για την συνεχή στήριξη και την βοήθεια που μας παρείχε στην σημερινή μας εκδήλωση.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της οργάνωσής μας στην διεύθυνση  www.ydronaftes.gr








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου