Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΓΛΥΦΑΔΑ - ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ






Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡΒΕΛΑ.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε πρόσφατα να παραπέμψει την υπόθεση της θεώρησης των ενταλμάτων πληρωμής για τα οικόπεδα περιοχής ΚΑΡΒΕΛΑ το 7ο Τμήμα του. Όπως είναι γνωστό, η αρμόδια Επίτροπος που ασκεί τον έλεγχο στη Γλυφάδα, είχε αρνηθεί δύο φορές να θεωρήσει τα εντάλματα, με ένα πολύ ισχυρό σκεπτικό.
Σύμφωνα με το νόμο, το θέμα παραπέμφθηκε στο Κλιμάκιο του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο με την 48/2012 πράξη του έκρινε ότι πρέπει να θεωρηθούν τα εντάλματα πληρωμής. Στην κρίση αυτή οδηγήθηκε, παρότι ο αρμόδιος Αντιεπίτροπος Επικρατείας ήταν αντίθετος και οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, με τις 97/2012 και 98/2012 πράξεις, είχαν ακυρωθεί από τον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από προσφυγή της κ. Αθηνάς Λυγνού.
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για το αυξημένο τίμημα αγοράς και την νομιμότητα των διαδικασιών που είχαν προηγηθεί, κατέθεσαν αίτηση ανάκλησης της 48/2012 πράξης του Κλιμακίου, τόσο ο Γεν. Επίτροπος Επικρατείας όσο και η κ. Αθηνά Λυγνού. Οι αιτήσεις αυτές ήταν η αιτία να φτάσει το θέμα μέχρι την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δυστυχώς και ενώ όλα αυτά που προαναφέραμε ήταν σε εξέλιξη, ο κ. Δήμαρχος προχώρησε, παραμονές της Παναγίας, στην εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων, που το σύνολό τους είναι περίπου 9.000.000€. Με την πράξη του αυτή υλοποιεί μια ασύμφορη αγορά για το Δήμο, σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει καταβυθιστεί και οι αγοραπωλησίες γίνονται κάτω και από την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ζημιώνοντάς τον σχεδόν 3.000.000€.
Ενώ συγκάλεσε εσπευσμένα την Οικονομική Επιτροπή στις 13/8/12 για να εγκρίνει εκ νέου τις δαπάνες, εν τούτοις πλήρωσε με εντάλματα και συμβόλαια που στηρίζονται στις ήδη ακυρωμένες αποφάσεις που προαναφέραμε.
Παράλληλα, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όπου έχει σχηματισθεί ογκωδέστατη δικογραφία. Πολυσέλιδο υπόμνημα όπου αναφέρεται το ιστορικό επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης των οικοπέδων, αλλά και των διαδικασιών που επέλεξε η Δημοτική Αρχή για την απ’ ευθείας αγορά τους, καθώς και για όλες τις πιθανές παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας έχει καταθέσει από το καλοκαίρι η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού. Συμπληρωματικά επίσης έχει υποβάλλει όσα στοιχεία προέκυψαν μέχρι σήμερα.
Για το ίδιο θέμα έχει καταθέσει σχετικά, στην αρμόδια Εισαγγελέα, και ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δ. Καραπάνος. Από τότε που ξεκίνησε η όλη διαδικασία της απ’ ευθείας αγοράς, έχει δημοσιεύσει επιστολές και έχει ασκήσει παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα, θέτοντας τεκμηριωμένα τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού, του υπερβολικού τιμήματος και της νομιμότητας των αποφάσεων.
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών έχει οριστεί Δημοσιονομική Ελέγκτρια για την συγκεκριμένη αγορά στο Δήμο Γλυφάδας, η οποία ήδη ασκεί τον έλεγχό της για να καταθέσει σύντομα σχετικό πόρισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το έγγραφο διορισμού της καλείτε να διευκρινίσει όλες της πτυχές της υπόθεσης, με τη σημείωση ότι έχουν ανακύψει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητά της και ότι πιθανόν έχουν αποκρυφτεί στοιχεία.
Για αυτό το σημαντικό ζήτημα της πόλη μας θα συνεχίσουμε να ασκούμε τον έλεγχο που επιβάλλει ο ρόλος μας και να δίνουμε με συνέπεια τη μάχη, ως ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, μαζί με όσους έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. ώστε:
·   Να ολοκληρωθεί η επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και να διασφαλιστεί ότι τα ΟΤ 464 και 472 περιοχής ΚΑΡΒΕΛΑ θα παραμείνουν ως κοινόχρηστοι χώροι.
·   Να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών και να αποζημιωθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες σύμφωνα με το νόμο και με αντίτιμο που να είναι στην πραγματική σημερινή αξία των οικοπέδων.
·   Να αποδοθούν όλες οι πειθαρχικές, οι αστικές και οι ποινικές ευθύνες, σε όσους αποδειχθεί ότι παραβίασαν το νόμο και έβλαψαν το Δήμο.



Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου