Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Το βιογραφικό το Λεονάρντο ντα Βίντσι


Πριν να γίνει διάσημος, πριν να ζωγραφίσει τη Μόνα Λίζα και το Μυστικό Δείπνο, πριν να εφεύρει το ελικόπτερο, πριν να ζωγραφίσει την πιο διάσημη εικόνα του ανθρώπου, πριν από όλα αυτά, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ένας τεχνίτης, ένας οπλουργός, ένας κατασκευαστής αντικειμένων που έκαναν «μπαμ».
Και όπως όλοι μας, έτσι και εκείνος έπρεπε να φτιάξει ένα βιογραφικό για να μπορεί να αναλάβει την επόμενή του δουλειά. Έτσι, το 1482, σε ηλικία 30 ετών, έγραψε μία επιστολή όπου απαριθμούσε τις ικανότητές του και την έστειλε στο Λουδοβίκο τον Μαύρο, Δούκα του Μιλάνου.
Αξίζει να δούμε, λοιπόν, τη μετάφραση του βιογραφικού του:
«Εξοχότατε Άρχοντα, έχοντας λάβει επαρκώς υπόψη τα δείγματα όλων όσων ισχυρίζονται πως είναι επιδέξιοι εφευρέτες πολεμικών μηχανών και πως η εφεύρεση και η λειτουργία αυτών των μηχανών δεν διαφέρει από αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως, θα προσπαθήσω, χωρίς να θέλω να κρίνω εκ των προτέρων κανέναν, να παρουσιάσω τον εαυτό μου στην Εξοχότητά σας, αποκαλύπτοντάς σας το μυστικό μου και στη συνέχεια θέτοντας εαυτόν στη διάθεσή σας και κρίση σας να εργαστώ, σε οτιδήποτε εσείς κρίνετε απαραίτητο από τα παρακάτω που θα σας παρουσιάσω εν συντομία ευθύς αμέσως.

  1. Διαθέτω εξαιρετικά ελαφριές και γερές γέφυρες, που μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως, ώστε να μεταφέρονται εύκολα και με τη βοήθειά τους να μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να ακολουθείτε ή να ξεφεύγετε του εχθρού. Έχω και άλλες, ασφαλείς, που δεν καταστρέφονται από τη φωτιά ή τα πυρά, εύκολες στη μεταφορά και την τοποθέτηση. Διαθέτω, επίσης, μεθόδους καψίματος και καταστροφής των γεφυρών του εχθρού.
  2. Γνωρίζω πως αντλούνται τα νερά από τα χαρακώματα όταν πολιορκείται ένα μέρος, μπορώ να κατασκευάσω μία τεράστια ποικιλία γεφυρών, να καλύψω μονοπάτια, να φτιάξω σκάλες και άλλα μηχανήματα που έχουν σχέση με τέτοιου είδους αποστολές.
  3. Εάν, λόγω του ύψους των αναχωμάτων ή της τραχύτητας του σημείου και της θέσης του, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, κατά την πολιορκία ενός μέρους, για να ωφεληθεί κάποιος από το σχέδιο του βομβαρδισμού, έχω μεθόδους για την καταστροφή οποιοδήποτε βράχου ή φρουρίου, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται πάνω σε βράχο.
  4. Επιπλέον, διαθέτω διάφορα είδη όλμων, βολικών και εύκολων στη μεταφορά. Με αυτούς, μπορώ να εκτοξεύσω μικρές πέτρες και θα μοιάζει σαν καταιγίδα. Ο καπνός τους μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο τρόμο στον εχθρό, να του προκαλέσει μεγάλη ζημιά και σύγχυση.
  5. Εάν η μάχη διεξάγεται στη θάλασσα, διαθέτω διάφορες μηχανές, τις πιο αποτελεσματικές για άμυνα και επίθεση. Και καράβια, που αντέχουν στις επιθέσεις με μεγάλα όπλα, πυρίτιδα και καπνό.
  6. Έχω αθόρυβους τρόπους, με κρυφά και περίπλοκα λαγούμια και οδούς, για να φτάσετε σε ένα απομακρυσμένο σημείο, ακόμα και αν πρέπει να περάσετε κάτω από ένα χαράκωμα ή ένα ποτάμι.
  7. Μπορώ να φτιάξω καμουφλαρισμένα άρματα, ασφαλή και ανθεκτικά στις επιθέσεις, τα οποία, εάν βρεθούν μέσα στον εχθρό και το πυροβολικό του, θα καταφέρουν να τον εξοντώσουν. Πίσω από τα άρματα αυτά, το πεζικό θα μείνει σχεδόν αλώβητο και χωρίς κανένα εμπόδιο μπροστά του.
  8. Σε περίπτωση ανάγκης, μπορώ να φτιάξω μεγάλα όπλα, όλμους και ελαφρύ πυροβολικό, εντελώς διαφορετικά από τα συνηθισμένα.
  9. Σε περίπτωση που η επιχείρηση του βομβαρδισμού αποτύχει, μπορώ να φτιάξω καταπέλτες και άλλες υπέροχες και άκρως αποτελεσματικές μηχανές, που δεν είναι συνηθισμένες. Γενικά, ανάλογα την περίσταση, μπορώ να επινοήσω άπειρους τρόπους άμυνας και επίθεσης.
  10. Σε καιρό ειρήνης, θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω απόλυτη ικανοποίηση σε ότι αφορά στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, καθώς και τη δημιουργία υδρευτικού συστήματος για τη μεταφορά των υδάτων από ένα σημείο σε άλλο.
  11. Μπορώ να φτιάξω γλυπτά από μάρμαρο, μπρούτζο ή πηλό, ενώ μπορώ να ζωγραφίσω και οτιδήποτε θελήσετε.
Eπίσης, μπορώ να φτιάξω με το χέρι ένα μπρούτζινο άγαλμα, εις ένδειξη της αθάνατης δόξας και της αιώνιας τιμής του πατέρα σας.
Και αν κάτι από τα παραπάνω φαίνεται στον οποιονδήποτε αδύνατο ή μη επιτεύξιμο, είναι έτοιμος να πειραματιστώ στην αυλή σας, ή οπουδήποτε αλλού μου υποδείξει η Εξοχότητά σας -στην οποία παρουσίασα τον εαυτό μου με άκρα ταπεινότητα.»
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ένα έξοχο δείγμα προσωπικού μάρκετινγκ. Γράφτηκε με σκοπό να διαβαστεί και να πείσει.
Όπως ενδεχομένως να προσέξατε, δεν αναφέρει τα παλιά του επιτεύγματα. Δεν αναφέρει ότι ζωγράφισε την Αγία Τράπεζα στην εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου, δεν παραθέτει τη λίστα με τις βόμβες που είχε φτιάξει παλιότερα, και δεν αναφέρει την προηγούμενη εργασιακή του εμπειρία στο στούντιο του καλλιτέχνη Αντρέα ντι Τσιόνε. Και δεν το κάνει γιατί αυτά έχουν να κάνουν με τα δικά του επιτεύγματα και όχι με τις ανάγκες του Δούκα. Αντιθέτως, πουλάει στον ενδεχόμενο εργοδότη του αυτά που μπορεί να κάνει για εκείνον.
Φανταστείτε τώρα πως είστε ο Δούκας του Μιλάνου και λαμβάνετε αυτό το υπέροχο γράμμα-βιογραφικό από ένα παιδί-θαύμα από τη Φλωρεντία. Οι συγκεκριμένες περιγραφές ζωγραφίζουν μία υπέροχη εικόνα (εφόσον είστε ένας Δούκας της Αναγέννησης) από πολιορκητικές μηχανές, βομβαρδιστικά, όλμους, χαρακώματα και γέφυρες για να νικήσετε τον εχθρό. Μπορείτε σχεδόν να φανταστείτε τις σκηνές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό του Δούκα, την ώρα που κρατάει το γράμμα με τις ικανότητες του Λεονάρντο ντα Βίντσι και το διαβάζει.
Εάν ζούσατε εκείνη την εποχή και ήσασταν ο Δούκας του Μιλάνου δεν θα θέλατε διάφορα είδη όλμων, βολικών και εύκολων στη μεταφορά, που να μπορούν να εκτοξεύσουν μικρές πέτρες και να μοιάζουν σαν καταιγίδα;
Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει και ένα βιογραφικό σήμερα. Θα πρέπει να διαφοροποιείται από τα καθιερωμένα και να μιλάει για όσα μπορούμε να προσφέρουμε στο μελλοντικό μας εργοδότη και πως μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ικανότητές μας στις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ακόμα και 500 χρόνια μετά, αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, μπορεί να μας διδάξει κάτι για το σύγχρονο κυνήγι της επαγγελματικής αποκατάστασης.
PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου