ΟΕΚ>Γραφειοκρατία για Οσκαρ τραβάει την προσοχή της Τρόικας!
Εδώ και δυόμιση χρόνια, με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δεν υπάρχει, αφού καταργήθηκε. Συνεχίζει, όμως, να υπάρχει, αφού πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του οργανισμού. Σταμάτησε, όμως, να υπάρχει, καθώς έληξε η θητεία της προσωρινής διοίκησης πριν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Συνεχίζει, όμως, να υπάρχει, αφού προ της εκκαθάρισης δεν μπορεί να καταργηθεί.
Αλαλούμ χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας που ακόμη και σήμερα ευδοκιμεί, παρά τα καμπανάκια της οικονομικής κρίσης που έγιναν καμπάνες συναγερμού.
Αλαλούμ με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο στο κράτος και τα οικονομικά του αλλά και στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό.
Δυόμιση χρόνια μετά την απόφαση της κατάργησης, ο απολογισμός των ωφελειών είναι πενιχρός.
Επιστήμονες μετράνε ένσημα και βάζουν σφραγίδες
Όπως καταγγέλλουν στο newpost εργαζόμενοι του πρώην οργανισμού, το μόνο μέχρι σήμερα απτό αποτέλεσμα της κατάργησής του, είναι η μετακίνηση του προσωπικού στις υπηρεσίες τουΟΑΕΔ: «Οι περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι του ΟΕΚ ήταν στην πλειοψηφία τους επιστήμονες: δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που συνέτασσαν τα συμβόλαια κατοικίας, μηχανικοί και αρχιτέκτονες που σχεδίαζαν τις κατοικίες και τους οικισμούς, οικονομολόγοι.
Σήμερα έχουν μετατεθεί σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και ασκούν καθήκοντα αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης. Μετράνε ένσημα και σφραγίζουν κάρτες ανεργίας», λέει στο newpost ο Πάνος Δαλέκος, πρώην εργαζόμενος στον ΟΕΚ.
Μόνο 100 εργαζόμενοι παρέμειναν στο δεκαόροφο κτίριο του Οργανισμού για να φέρουν εις πέρας την εκκαθάρισή του, υπό την ηγεσία μιας Προσωρινής Ενιαίας Διοικούσας Επιτροπής. Μια εκκαθάριση που υπολογίστηκε-κακώς- ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι στα επόμενα εξι χρόνια θα έχει γίνει μόνο η αρχή.
Ατέρμονες δικαστικές μάχες με τους εργολάβους
Από τους 18 οικισμούς- ίδιους με αυτόν του Ολυμπιακού Χωριού-που έφερε εις πέρας ο ΟΕΚ, σήμερα έχουν εκκαθαριστεί μόλις οι 12. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν δικαστικές μάχες με τους εργολάβους που έφεραν εις πέρας τις εργασίες, οι οποίοι είτε ζητούν περισσότερα χρήματα, είτε έχουν παραδώσει ελαττωματικά έργα.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία- δεδομένων των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης στη χώρα- θα πρέπει να εκκαθαριστεί το κυρίως κομμάτι του οργανισμού, τα λειτουργικά οικονομικά του.
Όμως η Προσωρινή Διοίκηση είχε οριστεί με χρονικό ορίζοντα έξι μηνών. Μετά από δύο παρατάσεις οκτώ μηνών συνολικά, σήμερα δεν έχει καμία αρμοδιότητα καθώς η θητεία της έχει λήξει. Έτσι, τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση και οι 100 εργαζόμενοι που παραμένουν στο τεράστιο κτίριο δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε καμία εργασία.
Στον «αέρα» οι δανειολήπτες καθ οδόν προς την μέγγενη των τραπεζών
Η κατάσταση αυτή έχει αφήσει σε μια επικίνδυνη εκκρεμμότητα τους χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ. Όπως λέει στο newpost ο κ. Δαλέκος: «Είναι πολλά τα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν σε 15 χρόνια. Δεδομένης της κρίσης, πολλοί δικαιούχοι θα καθυστερήσουν την αποπληρωμή.
Κάποια στιγμή με πολιτική απόφαση που θα υπερβαίνει τη νομοθεσία, τα δάνεια αυτά θα διοχετευτούν στις τράπεζες, που δεν δέχονται τους ευνοϊκούς όρους που έθετε ο ΟΕΚ. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ξαφνικά χρεωμένοι στις τράπεζες και πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη και σήμερα, οι εργαζόμενοι πληρώνουν την εισφορά τους προς τον ΟΕΚ (1% του μηνιαίου μισθού). Χρήματα τα οποία επί της ουσίας ο ΟΕΚ δεν δικαιούται αφού υπάρχει χωρίς να... υπάρχει. Σύμφωνα με τον κ. Δαλέκο, τα χρήματα αυτά πηγαίνουν, παράτυπα, στις πληρωμές συντάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου