Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ..........


Μια συμφωνία με ρεκόρ Γκίνες στην εξαπάτηση του κοινού.Υπεγράφη χθες, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις η συμφωνίας για τη διάσωση του Μαρινόπουλου και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι πώς αυτή θα υλοποιηθεί και τι θα γίνει με τους ανταγωνιστές οι οποίοι απειλούν με προσφυγές. 
Η πρώτη εκταμίευση που θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα από τις τράπεζες θα δώσει τις πρώτες ανάσες στην πολύπαθη εταιρεία. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη οικογένεια Σκλαβενίτη κατέθεσε εγγυήσεις προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η εκδίκαση της αίτησης αναδιάρθρωσης με βάση το άρθρο 106β και θ που θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι εταιρείες με ανακοινώσεις τους επιβεβαίωσαν την επιτυχή κατάληξη. 
Γκρίνια για το «κούρεμα» 
Η βασικότερη ένστασή τους αφορά στο ύψος του «κουρέματος» στις απαιτήσεις των προμηθευτών, το οποίο φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%. «Είναι σαν να προμηθεύουν δωρεάν για ένα χρόνο τα καταστήματα του νέου σχήματος», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, και προσθέτουν πως στην περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες θα απαιτήσουν ανάλογες διευκολύνσεις. Το θέμα αυτό έχει τεθεί ήδη υπόψην των προμηθευτών, οι οποίοι παρότι δεν αρνήθηκαν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους καθώς θα κληθούν να σηκώσουν βαρύ φορτίο στο βωμό της διάσωσης του Μαρινόπουλου. Υπολογίζεται πως ότι μπορεί να φθάσει στο μισό δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ), αφού οι συνολικές οφειλές του Μαρινόπουλου ανέρχονταν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ (με εξαίρεση το Δημόσιο και τα τραπεζικά δάνεια), ενώ μόνο για τις 14 εισηγμένες με συνολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ο «λογαριασμός» υπολογίζεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ (!).
Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το σχέδιο διάσωσης προβλέπει δάνειο μαμούθ ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 40% με 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτή. Επιπλέον, το σύνολο, σχεδόν, της «Μαρινόπουλος» θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης». Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της «Μαρινόπουλος».
Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι οφειλές προς τους προμηθευτές άνω των 100.000 ευρώ θα υποστούν «κούρεμα» 40% με 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά. Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Άμεσα ένα μέρος από τα παραπάνω ποσά θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών των καταστημάτων του δικτύου.
Κανείς στην Ελλάδα δεν κατάλαβε ποτέ, ότι με τη παροχή ρευστότητας (δάνεια) σε μια εταιρεία που δεν μπόρεσε να επιβιώσει, με αυξανόμενη οικονομική ύφεση και με το κόφτη προ των πυλών, η επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει ως έχει; Προφανώς έχουμε και πάλι θαλασσοδάνειο που έδωσε η Alpha Bank στη Σκλαβενίτης ύψους 360 εκ. ευρώ και άλλα 100 εκ με τη δικαιολογία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Μισό δις ευρώ και ένα κανόνι ακόμη που έρχεται και που λέγεται υπνωτισμένοι μου ΣκλαβενίτηςΤον βλάκα παριστάνετε όλοι ή είστε βλάκες και δεν το γνωρίζετε;  Οι τράπεζες έχουν ποινική ευθύνη για τον κακό έλεγχο που έχουν κάνει, όπως και για την αποδοχή του πλάνου διάσωσης. Πόση περίοδο χάριτος έχει η Σκλαβενίτης για να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά; Όσα και τα ΜΜΕ… Άπειρο! Mε τα δάνεια της Μαρινόπουλος, τί θα γίνει; Τίποτα. Αυτό είναι ανάπτυξη ή “καταδίκη”;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου