Πως θέλετε το δούλεμα; με χοντρό η ψιλό ..γαζί;
Επειδή εμείς γνωρίζουμε πως δουλεύει το άθλιο σύστημα καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες έχουμε να πούμε τα εξής για τηναπόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) που έκρινε αντισυνταγματικούς και αντίθετους στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και αντίθετους στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας τους δύο μνημονιακούς νόμους 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων, κ.λπ. των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα και που την χαρακτηρίζει με δήλωσή του «Εξαιρετικά τεκμηριωμένη» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος.
Έτσι λοιπόν αντισυνταγματικοί, αντίθετοι προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αντίθετοι στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, κρίθηκαν με απόφαση του Ειρηνοδικείου δύο νόμοι του μνημονίου, ο 3833/2010 και ο 3845/2012. Πρόκειται για τους νόμους που επέβαλαν μείωση των αποδοχών, των επιδομάτων κλπ, στο δημόσιο. Αυτή η απόφαση είναι η πρώτη των πολιτικών δικαστηρίων, που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας! Τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.
Τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.
Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.
Για να μην δημιουργούνται όμως αυταπάτες για την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ, να βάλουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, και επικεντρωνόμαστε στο αν και κατά πόσο η απόφαση αυτή είναι εκτελεστεί απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ξεκινάμε απ’ τα βασικά. Πέρσι, τέτοιο καιρό περίπου το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε Συνταγματικό το Μνημόνιο, άρα και τα μέτρα που το συνοδεύουν. Η σημερινή απόφαση του Ειρηνοδικείου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ. Η επόμενη αντίδραση της κυβέρνησης θα είναι να προσφύγει στο Εφετείο. Όταν πια η υπόθεση φτάσει στον Άρειο Πάγο, κάτι που θα γίνει σε μερικά χρόνια και αν απ’ τον Άρειο Πάγο έχουμε απόφαση αντίθετη απ’ αυτή που είχε λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ασπαστεί τις απόψεις του Ειρηνοδικείου Αθήνας τότε η υπόθεση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στις δικαστικές καλένδες. Θα υπάρξει κυβερνητική προσφυγή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση … ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου