Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΩΡΑΙΕΣ ....ΑΚΤΕΣ


17 ακτές «διαμάντια» για βουτιές… χωρίς εισιτήριο στην Αττική!

Χωρίς είσοδο, αλλά με στοιχειώδεις υποδομές, οι παραλίες από τον Πειραιά μέχριτο Σούνιο και από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τον Σχινιά, προσφέρουν ανάσες δροσιάς και χαλάρωσης στους χιλιάδες Αθηναίους που τις επισκέπτονται. Δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, στα οποία βρίσκονται πολλές εξαιρετικής ομορφιάς....


ελεύθερες παραλίες, περιμένουν και φέτος τους Αθηναίους που θα αναζητήσουν μερικές ώρες χαλάρωσης και απόδρασης από τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η πλειονότητα του κόσμου, και ακόμα περισσότερο οι νέοι, είχαν ως πρώτη επιλογή τις πολυδιαφημισμένες οργανωμένες πλαζ και όχι τις ελεύθερες παραλίες της πόλης, όπου, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να πιουν έναν καφέ και να φάνε ένα ελαφρύ σνακ.

Η οικονομική κρίση, όμως, άλλαξε άρδην την κατάσταση. Ακόμα και τις καθημερινές οι ελεύθερες πλαζ κατακλύζονται από κόσμο, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει ότι το μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι απαραίτητα ευχάριστο, παρά μόνο αν συνοδεύεται από τις ανέσεις των οργανωμένων πλαζ.

Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι των οργανωμένων παραλιών έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά δεδομένα της εποχής, η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος τους είναι συχνά απαγορευτικό για περισσότερες από μία επισκέψεις τον μήνα.

Αν συνυπολογιστεί ότι σε κάποιες οργανωμένες πλαζ η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 6 ετών είναι πλέον δωρεάν, ενώ τα παιδιά μέχρι τα 12 πληρώνουν μισό εισιτήριο, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια, που θα καθίσει για πολλές ώρες τρώγοντας κάτι ελαφρύ, δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 30-40 ευρώ.


Από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο και από το Πόρτο Ράφτη μέχρι τον Σχινιά υπάρχουν δεκάδες παραλίες οι οποίες δεν έχουν είσοδο, αλλά διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για όσους θέλουν να πιουν έναν καφέ ή να απολαύσουν τη σκιά μιας ομπρέλας. Οι πιο όμορφες από αυτές παρουσιάζονται στο σημερινό «Εθνος». Σε αυτές τις παραλίες υπάρχει όμως και άφθονος χώρος για όσους έχουν τον δικό τους εξοπλισμό και δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να κάνουν το μπάνιο τους.

Η επένδυση για τις αγορές που πρέπει να γίνουν ώστε να μη λείψει το παραμικρό από την εκδρομή στην παραλία είναι μικρή και η απόσβεση γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ένα ψυγείο-τσάντα με χωρητικότητα 30 λίτρων μπορεί να αποκτηθεί με λιγότερο από 20 ευρώ, ενώ για τα μεγαλύτερα αλουμινένια ψυγεία που λειτουργούν με ρεύμα το ποσό που χρειάζεται ενδέχεται να πλησιάσει τα 200 ευρώ.

Πολλές επιλογές, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα κατασκευής, υπάρχουν και στα θερμός. Τα πιο φθηνά κοστίζουν λιγότερο από 5 ευρώ, αλλά διατηρούν την επιθυμητή θερμοκρασία για μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ τα ακριβότερα ξεπερνούν τα 30 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τις ομπρέλες θαλάσσης και τις ξαπλώστρες. Μια καλής ποιότητας ομπρέλα κοστίζει περίπου 10 ευρώ, ενώ η τιμή για την ξαπλώστρα κυμαίνεται από 7 έως 20 ευρώ.

1. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
Είναι μια από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του Πειραιά αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της πόλης. Αν εξαιρέσει κανείς το παρκάρισμα το οποίο απαιτεί υπομονή και επιμονή, τα Βοτσαλάκια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη. Η παραλία βρίσκεται μεταξύ των λιμανιών της Ζέας και της Καστέλας.

2. ΕΔΕΜ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
Είναι ένα από τα λίγα σημεία του παραλιακού μετώπου όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του χωρίς να πληρώσει και να απολαύσει, παράλληλα, μια πολύ όμορφη αμμουδιά.

3. ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Είναι η ελεύθερη πλαζ που μοιάζει περισσότερο με τις οργανωμένες των νοτίων προαστίων. Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται επί πληρωμή στις οργανωμένες παραλίες είναι δωρεάν στον Αγιο Κοσμά χάρη στις προσπάθειες των δήμων της περιοχής. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με το τραμ και το αυτοκίνητο. Η παραλία βρίσκεται ακριβώς μετά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στην πεζογέφυρα του πρώην δυτικού αεροδρομίου. Ακόμα και το πάρκινγκ είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.

4. ΓΛΥΦΑΔΑ
Αν και βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα προάστια της Αθήνας, η παραλία μοιάζει σχετικά ερημική σε σύγκριση με άλλες που βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Παραμένει ένα από τα ελάχιστα σημεία της πρωτεύουσας όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του σε σχετική απομόνωση.

5. ΚΑΒΟΥΡΙ
Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, με θαυμάσια θέα στα νότια προάστια. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα βρίσκεται και μια δεύτερη ελεύθερη πλαζ, το Μεγάλο Καβούρι.

6. ΛΟΥΜΠΑΡΔΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Είναι μια από τις παραλίες της Αττικής στις οποίες μπορεί να κολυμπήσει κάποιος ακόμα και με πολύ δυνατό αέρα αφού προστατεύεται από έναν κλειστό κολπίσκο. Βρίσκεται στο 33ο χλμ. της Λ. Σουνίου.

7. ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ
Βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου. Πρόκειται για μια μικρή, αλλά πολύ γοητευτική, παραλία με ψιλή άμμο. Στη Γαλάζια Ακτή δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερες υποδομές για τους επισκέπτες αλλά σε μικρή απόσταση υπάρχουν καταστήματα με όλα τα απαραίτητα.

8. ΠΕΥΚΟ
Το Πεύκο ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αττικής. Σήμερα, οι οργανωμένες υποδομές έχουν επεκταθεί αλλά ακόμα υπάρχει χώρος για όσους θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν. Βρίσκεται στο 41ο χλμ. της λ. Σουνίου.

9. ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ
Έχει πάρει το όνομα της από τον μαύρο βράχο, στην αριστερή πλευρά της και βρίσκεται στο 46ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου στην περιοχή της Σαρωνίδας. Η παραλία έχει οργανωμένες υποδομές για όσους θέλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και πολύ ελεύθερο χώρο για τους υπόλοιπους.

10. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Βρίσκεται στην περιοχή της Αναβύσσου. Πρόκειται για μια τεράστια παραλία με παχιά άμμο που θυμίζει άλλες, πιο εξωτικές περιοχές, ενώ υπάρχει μόνο μια καντίνα. Η παραλία δεν φαίνεται από το δρόμο.

11. ΘΥΜΑΡΙ
βρίσκεται στο 54ο χλμ. της λεωφ. Σουνίου και είναι διαχρονική επιλογή όσων δεν ενδιαφέρονται για τις ευκολίες μιας οργανωμένης παραλίας. Η είσοδός της βρίσκεται σε στροφή και δεν είναι εύκολα ορατή.

12. ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΝΙΟΥ
Είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής αφού βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από τον δρόμο και δεν είναι γνωστή παρά μόνο στους ανθρώπους που έχουν σπίτια στον οικισμό Πασά Σουνίου. Για να τη βρείτε πρέπει να στρίψετε στο 72ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου και να διασχίσετε τον οικισμό μέχρι να πέσετε, στην κυριολεξία, πάνω στο κύμα.

13. ΕΡΩΤΟΣΠΗΛΙΑ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Το όνομα της παραλίας παραπέμπει σε ρομαντικά τετ α τετ στο κύμα αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αν και εξαιρετικής ομορφιάς, η παραλία της Ερωτοσπηλιάς στο Πόρτο Ράφτη κατακλύζεται από κόσμο ακόμα και τις καθημερινές σε σημείο που να είναι δύσκολο για τους επισκέπτες να απλώσουν την πετσέτα τους.

14. ΧΑΜΟΛΙΑ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ
Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, μακριά από τη φασαρία και την κίνηση. Για τους πιο τολμηρούς δε υπάρχει σε ένα πιο απόμερο σημείο και μικρή παραλία γυμνιστών.

15. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΤΣΑΣ
Ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στα σύνορα της Λούτσας με τη Ραφήνα. Για να βρείτε την παραλία ακολουθείτε τη λ. Μαραθώνος προς Σχοινιά και στρίβετε στο φανάρι της οδού Αρίωνος, μετά την Καλλιτεχνούπολη. Μετά από έξι χλμ. θα φτάσετε.

16. ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΡΑΦΗΝΑΣ
δημοφιλές εδώ και δεκαετίες το Κόκκινο Λιμανάκι είναι μια σταθερή αξία για όσους δεν επιλέγουν τις οργανωμένες πλαζ. Στον εσωτερικό δρόμο που ενώνει τη Ραφήνα με τη Νέα Μάκρη υπάρχουν όμορφες παραλίες στο Μάτι, τον Αγιο Ανδρέα και το Ζούμπερι.

17. ΣΧΙΝΙΑ
Η παραλία του Σχοινιά είναι ίσως η μεγαλύτερη της Αττικής. Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη σε υπερβολικό, για πολλούς, βαθμό. Όποιος όμως έχει την υπομονή να οδηγήσει λίγο περισσότερο στους κακούς δρόμους της περιοχής για να φτάσει στο τέρμα της παραλίας θα αποζημιωθεί με το παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου