Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η απάντηση της Δώρας Σύρμα στο δημοσίευμα του Ανω-Κάτω στο Καλαμάκι

Το Άνω Κάτω στο Καλαμάκι ανήρτησε ένα κείμενο σχετικά με την απόλυση μίας συμβασιούχου καθαρίστριας στο 4ο Λύκειο Αλίμου, με την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτ/μιας Δώρα Σύρμα, να απαντά άμεσα. Δείτε και τα δύο κείμενα.
Με μία απόφαση που προσβάλει τόσο την ίδια τη συμβασιούχο καθαρίστρια του 4ου Λυκείου όσο και τους εκπαιδευτικούς του, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας, κ. Σύρμα, ουσιαστικά απέλυσε την εργαζόμενη, μετά από δέκα συνεχή έτη εργασίας και προσφοράς στο σχολείο.
Η ανακοίνωση-καταγγελία που έχει εκδώσει ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μιλά για άδικη και ταπεινωτική μεταχείριση, αλλά και για ατεκμηρίωτη απόφαση, αφού έως σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε σχόλια ούτε παράπονα για τη δουλειά της συμβασιούχου.
Για ποιον λόγο η κ. Σύρμα δεν ανανέωσε τη σύμβαση;Άγνωστο.
Μπορεί, βεβαίως, η ίδια η πρόεδρος να το γνωρίζει, αλλά θεώρησε περιττό να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα, δηλαδή την ίδια τη Σχολική Επιτροπή. Προφανώς η δική της γνώμη τής φτάνει. Και, μάλλον, της περισσεύει, κρίνοντας από το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ούτε η διοίκηση του σχολείου έχει τοποθετηθεί αξιολογικά για την εργαζόμενη συμβασιούχο.
Φαίνεται ότι στη δημοτική αρχή έχει καρφωθεί για τα καλά η ιδέα ότι ο Δήμος είναι ιδιοκτησία τους και ότι μπορούν να αποφασίζουν ως μονοπρόσωπες εξουσίες, αδιαφορώντας για τη σχετική νομοθεσία, για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων αλλά και για τις επιπτώσεις των αποφάσεών τους.
Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή αρνείται να στείλει καθαριστές του Δήμου στα πολυπληθή 2ο και 7ο δημοτικά σχολεία, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στην πρωινή ζώνη, παρότι έχουν ήδη κάνει δύο παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο οι Σύλλογοι Γονέων και Διδασκόντων των σχολείων.
Και κάτι ακόμα:
Σε ένα σχολείο, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και το βοηθητικό προσωπικό αναπτύσσονται βαθιές σχέσεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι ποτέ πλήρης χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στηρίζουν με την -χαμηλά μάλιστα αμειβόμενη- εργασία τους την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη. Για αυτό και οι αποφάσεις που αφορούν το σχολείο δεν μπορεί να λαμβάνονται εν αγνοία των άμεσα εμπλεκομένων. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τον δήμαρχο και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σίγουρα, η διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας να τοποθετήσει μόνιμο προσωπικό καθαρισμού στα σχολεία οξύνει το πρόβλημα και, εν τέλει, ευνοεί τέτοιες αυθαιρεσίες.
Η αυθαίρετη μη επαναπρόσληψη της συμβασιούχου καθαρίστριας αποτελεί βαθύτατη και συνειδητή προσβολή όχι μόνο του σχολείου και των ανθρώπων του, αλλά και του ίδιου του Δήμου και των πολιτών. Πολλώ δε μάλλον που η Σχολική Επιτροπή είναι συλλογικό θεσμικό όργανο, το οποίο έχει ορισθεί από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό και στον αλιμιώτικο λαό θα χρειαστεί να λογοδοτήσει η κ. Σύρμα για τις αυθαίρετες αποφάσεις της.
Η απάντηση της Προέδρου στάλθηκε στα τοπικά Μέσα, μετά από λίγη ώρα και αναφέρει:
Προκειμένου να μη μείνουν αναπάντητα τα όσα αυθαίρετα μου καταλογίζω η παράταξη του ΆΝΩ ΚΆΤΩ σας παραθέτω τα κάτωθι στοιχεία:  
1.οι καθαρίστριες των σχολικών Μονάδων υπογράφουν με την έναρξη της κάθε νέας σχολικής χρονιάς σύμβαση έργου(εργολαβία) με συγκεκριμένους όρους η οποία λήγει 31/6. Με το έγγραφο της λύσης της Σύμβασης όσες τηρούν τις προϋποθέσεις εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας
 2.Οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών εκ του νομού υπογράφουν σύμβαση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για το ύψος και τους όρους της χρηματοδότησης.
3.Και για τις δύο ανωτέρω διαδικασίες δεν απαιτείται εκ του νομού καμιά διαδικασία έγκρισης η σύμφωνη γνώμης των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών. Η επιστολή των καθηγητών δεν αποτελεί Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν υπάρχει η υπογραφή της Διευθύντριας .
Λυπάμαι που για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικων σκοπιμοτήτων η εν λόγω Δημοτική Παράταξη με μεγάλη ελαφρότητα χρησιμοποιεί τον χώρο των σχολείων .Το έργο της Δημοτικής Αρχής στα σχολεία του Αλίμου είναι γνωστό στους δημότες. Αυτοί που θέλουν να κτυπήσουν τον Δήμαρχο, τους συνεργάτες του και το έργο ας βρουν άλλο πεδίο αντιπαράθεση και να αφήσουν τα σχολεία εκτός . Επιφυλάσσομαι να απαντήσω στη επιστολή περεταίρω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Source: http://www.alimosonline.gr/8567-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%89-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου