Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΜΕ ΠΟΣΑ?? ΝΕΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ??

Από σήμερα το πρωί έχει ξεκινήσει μια πρωτόγνωρη διαδικασία, στο φόντο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Μέσα σε λίγες ώρες 3 + 1 βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου.
Το χορό των διαφοροποιήσεων ξεκίνησε από νωρίς σήμερα το πρωί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε ότι εάν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης, τονίζοντας ότι δεν έχει εντολή από τους πολίτες για capital controls, ούτε για κούρεμα καταθέσεων.
Λίγο αργότερα και ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Δαμαβολίτης αποκάλυψε τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, λέγοντας ότι πρόκειται να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του δημοψηφίσματος, και ο Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου.
Τελευταίος «μπήκε» στο χορό και ο Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση του δημοψηφίσματος και κάνει λόγο για νόθο δημοψήφισμα. Άμεση ήταν η απάντηση του Πάνου Καμμένου: Έχουμε πόλεμο, είπε, και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Οποιος δεν αντέχει φεύγει, συμπλήρωσε. Στην ουσία, δηλαδή, τους κάλεσε να αποχωρήσουν από το κόμμα.
Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις έχουν ως συνέπεια να φουντώσουν μια σειρά από σενάρια.
1ον: Ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση, κάτι το οποίο ενδέχεται να πυροδοτήσει – αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια εξέλιξη – ακόμη και απώλεια της δεδηλωμένης αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
2ον: Ακόμη κι αν δεν υπάρξει διάλυση των ΑΝΕΛ, είναι βέβαιο ότι το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος, είναι βαθύ. Αυτό το βαθύ ρήγμα τις επόμενες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, θα μπορέσει ίσως να το εκμεταλλευτεί μια μεγάλη «κεντροδεξιά» παράταξη.
Όμως, το ζήτημα αποκτά και άλλες διαστάσεις: Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το κατά πόσο είναι τυχαίο οι δηλώσεις αυτές να γίνουν την ώρα που τόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όσο και ο πρωθυπουργός βρίσκονταν «κλεισμένοι» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά την επίσκεψη του τελευταίου; Να σημειώσουμε, δε, ότι την ίδια μέρα το σύνολο της κεντροδεξιάς παράταξης βρίσκεται σε αναβρασμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου