Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


ΗΛΕΙΑ

Συγκλονιστικές αναφορές που «λύγισαν» το ακροατήριο

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2007 - ΗΛΕΙΑ 
(16/10/2014 09:00)
Ιδαίτερα καυστικός ασκώντας δριμεία κριτική στους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας, Ευριπίδης Νικολάου, ο οποίος προχθές, πρότεινε την ενοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων και την απαλλαγή του ενός.

Οι συγκλονιστικές αναφορές που έκανε κατά τη διάρκεια αγόρευσής του ο εισαγγελικός λειτουργός, «λύγισαν» το ακροατήριο, καθώς ο ίδιος φάνηκε αρκετά «διαβασμένος» για την τόσο σοβαρή υπόθεση που στοίχισε την ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρότασή του, άσκησε δριμεία κριτική στον τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα και τον τότε δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχαν κάποιο οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου παρά το γεγονός πως οι καιρικές συνθήκες οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Μάλιστα, ο κ. Νικολάου, αποκάλυψε στην αίθουσα του δικαστηρίου πως στις 26 Αυγούστου φέτος ο ίδιος επισκέφθηκε την Ηλεία και τις επίμαχες περιοχές ώστε να έχει προσωπική άποψη για τα γεγονότα που συνέβησαν τότε. Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, δεν συνομίλησε με κάποιον κάτοικο, ούτε αποκάλυψε την ιδιότητά του με σκοπό να μην επηρρεασθεί η κρίση του.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο εισαγγελέας, το πυροφυλάκιο της Μίνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά στο Παλιοχώρι και είναι αδύνατον, όπως είπε, λόγω της ορατότητας που έχει το συγκεκριμένο πυροφυλάκιο, να μην είδε ο πυροφύλακας την φωτιά, ο οποίος φέρει μεγάλη ευθύνη.
«Εάν είχε ειδοποιηθεί ένα πυροσβεστικό από τη Σμέρνα που απέχει πέντε λεπτά από το σημείο, δεν θα μιλούσαμε για τέτοια καταστροφή όπως αυτή. Αναγνωρίζω ότι ο πυροφύλακας δεν είχε υποδομή. Όμως η ευθύνη δεν παύει να υφίσταται», ανέφερε ο εισαγγελέας σύμφωνα με πατρινά δημοσιεύματα.

Σχέδια ρουτίνας τα ΣΝΟ χωρίς μελέτη

Αναφέροντας χαρακτηριστικές μαρτυρίες της δίκης, που υποστήριζαν πως τα Συντονιστικά Νομαρχιακά  Όργανα αποτελούσαν σχέδια ρουτίνας χωρίς μελέτη, ο εισαγγελέας, Ευριπίδης Νικολάου, αναρωτήθηκε πώς τα όργανα δράσης – όπως οι παράγοντες που συμμετέχουν στα ΣΝΟ –μπορεί να είναι αποτελεσματικά «όταν κάθονται κάποιοι πάνω από χαρτιά με το τσιγάρο στο χέρι».

Ο εισαγγελέας στην πολύωρη πρότασή του, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, Πανταζής Χρονόπουλος, Παναγιώτης Τσούρας και Σοφία Νικολοπούλου ενώ αντίθετα πρότεινε την απαλλαγή του τότε προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκου Μιχαλόπουλου, η απόφαση για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.


ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου