Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΑΟΥΝΑ?? ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΕΝΝΟΥΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ΕΤΣΙ??


Θέλει να αλλάξει κελί λόγω… τσιγάρου


«Εφιαλτική» ήταν η πρώτη νύχτα του ισοβίτη πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε ένα κελί των φυλακών Διαβατών με ακόμη εννέα φυλακισμένους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα κάπνιζαν, συνήθεια που ο πρώην αθλητής Βασίλης Παπαγεωργόπουλος απεχθάνεται...


Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει στο ίδιο κελί με τον επίσης καταδικασθέντα Μιχάλη Λεμούσια και οκτώ ακόμη αλλοδαπούς, οι οποίοι είναι στο σύνολό τους ποινικοί κρατούμενοι με καταγωγή από τη Νιγηρία και το... Καμερούν.

Ο ίδιος φέρεται να είπε στους φύλακες ότι το κάπνισμα είναι από τα λίγα πράγματα που δεν μπορεί να αντέξει - ως πρώην αθλητής είναι φανατικός αντικαπνιστής- και έτσι σήμερα ζήτησε από τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού ιδρύματος να μεταφερθεί σε κελί… μη καπνιζόντων.

Ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα κάποια θετική ή αρνητική απάντηση.

Το πρώτο βράδυ στις φυλακές Διαβατών για τον πρώην δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, ήταν πολύ δύσκολο, αφού κατά πληροφορίες η ψυχολογία του είναι πολύ κακή, ενώ έκλαιγε ασταμάτητα.

Τηρώντας μάλιστα την… παράδοση με τα παρατσούκλια, ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο οι συγκρατούμενοί του, τον αποκαλούν «ατσαλάκωτο» εξαιτίας του παρουσιαστικού του και της ενδυμασίας του κατά την είσοδό του στις φυλακές.

Σημειώνεται ότι οι φυλακές των Διαβατών, όπως και πολλές άλλες στη χώρα, φιλοξενούν περισσότερους κρατούμενους από όσους επιτρέπει η χωρητικότητά τους.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 600 κρατούμενοι, ενώ είχαν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 250 άτομα.

Μάλιστα κατά καιρούς υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες πως σε ένα κελί 15 τ.μ. αναγκάζονται να φιλοξενούνται μέχρι και 10 άτομα, χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός με βάση τη βαρύτητα της ποινής.

Ανάμεσα στους κρατούμενους των φυλακών Διαβατών είναι και ο βιαστής - δολοφόνος της Ξάνθης, Χρήστος Παπάζογλου, ο οποίος είχε κακοποιήσει και δολοφονήσει την 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου στην Ξάνθη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ΡΗΜΑΔ, ΤΩΝ ΡΟΥΣΦΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ


Η ΔΗΜΑΡ «αγαπάει» τα ρουσφέτια


Με παλαιοκομματικές πρακτικές, δεκαετίας '60, προσπαθούν να πορευτούν αρκετοί μουστερήδες της Αγ. Κωνσταντίνου. Ίσως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ καταγράφουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σπουδαίες επιδόσεις...

στο…
σπορ του ρουσφετιού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το καλοκαίρι του 2012 το κόμμα του Κουβέλη για να μπει στην κυβέρνηση ζήτησε, όπως έχει λεχθεί και γραφτεί,  και πήρε κάποια υπουργεία και μερικές καλές θέσεις σε γραμματείες υπουργείων και ΔΕΚΟ.

Μάλιστα όπως φημολογείται η συμφωνία των 3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,  το… γνωστό 5-2-1, ήτοι πέντε θέσεις στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς του δημοσίου για τη ΝΔ, δύο για το ΠΑΣΟΚ και μία για τη ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι «σύντροφοι» της «κυβερνώσας αριστεράς» κατάφεραν να ανατρέψουν, προς όφελός τους, αυτή συμφωνία και μάλιστα σε ορισμένα διοικητικά συμβούλια  έχουν ακόμη και την πλειοψηφία!

Το εντυπωσιακό όμως με πολλά κορυφαία και μεσαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, είναι ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καθημερινά «βομβαρδίζουν» το Μαξίμου και πολλά υπουργεία για  διάφορα ρουσφέτια!

Το... μενού των ρουσφετιών έχει από μεταθέσεις φαντάρων, μέχρι διορισμούς σε διοικητικά συμβούλια σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς του δημοσίου…

Συμπερασματικά: η ΔΗΜΑΡ είναι «μεταρρυθμιστική» και «υπεύθυνη» δύναμη.

 Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουν…

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΧΑΝΕΙ ΑΠΟ ΜΥΑΛΟ


Γεννηματά: Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μεταλλάχθηκε

Το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μεταλλάχθηκε και ότι παραμένει ένα κόμμα δημοκρατικό, πατριωτικό, λαϊκό και σοσιαλιστικό, δήλωσε η
εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι από τα λίγα στελέχη που χρησιμοποιούν τον όρο «σοσιαλιστικό κόμμα».

 Η κ. Γεννηματά, σε δηλώσεις της στο Mega, διαφώνησε με τον Κ. Σκανδαλίδη σχετικά με το αν το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει για θέματα τακτικής, όπως η πρόταση του πρώην υπουργού να ληφθεί απόφαση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα.

 Τα Συνέδρια, τόνισε, αποφασίζουν για ζητήματα φυσιογνωμίας. Σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υποχρεωθήκαμε να κάνουμε έναν ιστορικό συμβιβασμό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα εντός ευρώ, γιατί ο μοναδικός άλλος δρόμος είναι αυτός που λέει το ΚΚΕ, με τον οποίο διαφωνώ απόλυτα αλλά έχει μια καθαρή θέση και από κει και πέρα, αυτήν τη στιγμή, επειδή είχαμε πάντα να διαλέξουμε ανάμεσα σ' ένα δύσκολο και σ' έναν καταστροφικό δρόμο και επιλέξαμε τον δύσκολο».

 Για το θέμα που έχει τεθεί από στελέχη, σχετικά με το αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μετέχει στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι πρόκειται για «επιφανειακό και επίπλαστο θέμα» και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, έχουμε δείξει ότι είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας, αναλάβαμε τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιούνιο, γιατί εκείνη έπρεπε να δώσει διέξοδο και να δημιουργηθεί κυβέρνηση, εμείς είπαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το πακέτο το οποίο πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση.

Το ερώτημα ξέρετε ποιο είναι; Προς τα πού πηγαίνει αυτή η κυβέρνηση. Εκεί πρέπει να συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ». Ανέφερε, επίσης, ότι διαφωνεί με το «νόμος και τάξη» υποστηρίζοντας ότι έτσι «δεν μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση».

 Σε αντίθεση με αυτή τη λογική, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η «συναίνεση» είναι η «λέξη κλειδί». Ανέφερε δε ότι πρέπει να υπάρξει «συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που θα εξασφαλίσει και την κοινωνική συναίνεση».

 Και πρόσθεσε: «Διάλογος χρειάζεται, να εξηγεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις της, να αφουγκράζεται».

ΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Ερωτηματικά γεννά η στάση της ΠΓΔΜ για την υπόθεση Μάκη Ψωμιάδη

Αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη η στάση που τηρεί η ΠΓΔΜ όσον αφορά την υπόθεση του Μάκη Ψωμιάδη.

 Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Εφετών προσπαθεί μάταια (έως τώρα) να
εξασφαλίσει την έκδοση του υπόδικου επιχειρηματία και για την πράξη της κακουργηματικής υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού ύψους 21.000.000 ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ αφού, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ψωμιάδης έχει εκδοθεί από τη FYROM μόνο για την υπόθεση των «στημένων αγώνων».

 Η Εισαγγελία Εφετών έχει στείλει τρεις φορές τη δικογραφία στις αρμόδιες Αρχές της γειτονικής χώρας, χωρίς όμως να λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Σημειώνεται πως τα Ελληνικά δικαστήρια μπορούν να επιληφθούν μιας υπόθεσης μονάχα εφόσον αυτή έχει διαβιβαστεί επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές άλλης χώρας.

 Για το λόγο αυτό, η Εισαγγελία Εφετών ενημέρωσε εγγράφως την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εξαντληθούν τα περιθώρια για να ικανοποιηθεί το αίτημα των ελληνικών Αρχών.

 Ήδη έχουν συμπληρωθεί δέκα μήνες κράτησης του κ. Ψωμιάδη στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια απάντηση από τη FYROM, με εισαγγελικές πηγές να κάνουν λόγο για σκόπιμη κωλυσιεργία από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ


ΕΚΤΑΚΤΟ> Πέφτει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές για τον ΟΠΑΠ. Απέσυραν ξανά την τροπολογία και παραμένει στο σκοτάδι το data room!
















Μεγάλη ξεφτίλα για την κυβέρνηση. ...

Απέσυραν ξανά την τροπολογία για το άνοιγμα του data room του ΟΠΑΠ η οποία πέρασε χθες βράδι σε νομοσχέδιο για την Υγεία για να αποσυρθεί σήμερα κάτω από την πίεση των Κ.Ο. των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κι αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για θέματα εθνικής σημασίας των προ πώληση ΔΕΚΟ μια και αυτά δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Η αντίδραση των υποψηφίων αγοραστών αναμένεται να προκαλέσει σοκ καθώς ενημερώνονται ήδη τα στελέχη της Τρόικας.

Αυτό που συμβαίνει με το σκοτεινό κράτος του ΟΠΑΠ είναι πρωτοφανές!
Με απλά λόγια η τροπολογία δεν περνάει για να μην δοθούν στην δημοσιότητα οι "απόρρητες" συμβάσεις OΠΑΠ-ΙΝTRALOT.

ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ


Δριμύ κατηγορώ του φυλακισμένου τέως δημάρχου Θεσ/νίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου προς τον Ε. Βενιζέλο

«Ελλιπέστατος ο κ. Βενιζέλος, παρά τα τόσα χρόνια υπηρεσίας του σε υψηλόβαθμες θέσεις στον μηχανισμό της Πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν ένας υπεύθυνος υπουργός και συνταγματολόγος να θεσπίζει νόμο περί ευθύνης υπουργών χωρίς να...
προνοεί και για έναν νόμο περί ευθύνης δημάρχων και περιφερειαρχών.»
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του απαντώντας λακωνικά: «Mea culpa, ουδείς αναμάρτητος.», ενώ ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε μέσω του πνευματικού του πως συμφωνεί «με τον αδικοφυλακισμένο» κ. Παπαγεωργόπουλο» και καλεί τον κ. Βενιζέλο «να καλύψει ει δυνατόν το γρηγορότερο το υπάρχον νομικό κενό πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα».

ΜΠΑΜΠΗΣ, ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΞΥΠΝΟΣ, ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ


Τι βλέπει ο ...Μπούλης

....


You might also like:

ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΜΑΛΑΚΑΣ


Μπουμπουκάκι τι άκουσα;


Δεν αντέχω τις σαχλαμάρες τους... 

Και το χειρότερο αυτοί παίρνουν αποφάσεις για μας... 


Μπουμπουκάκι τι άκουσα; 
Προτιμάς λέει, να γίνεις ιπποκόμος, να φροντίζεις το Βουκεφάλα, παρά να είσαι βουλευτής; 

Το άλογο το ρώτησες; 
Αν θέλει να έχει εσένα ιπποκόμο;

Θα μου πεις, το να φροντίζεις ένα άλογο είναι μια προαγωγή από το να είσαι βουλευτής και να φροντίζεις τα σκουλήκια τους τοκογλύφους. 

Το καταλαβαίνουμε αυτό όλοι. 
Αν μάλιστα έχεις τόση κάψα να φροντίσεις άλογα και σ' αρέσει τόσο πολύ, έχω ένα φίλο, που έχει ένα άλογο, το  φωνάζει Ντορή. 
Παραιτήσου από βουλευτής και το κανονίζουμε.

Πως είπες;
Θες το συγκεκριμένο άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου; 

Δε σε είχα και τόσο επιλεκτικό. 
Πριν ήσουν ιπποκόμος σε μουλάρι στο Λα(γ)ός, σήμερα υπηρετείς σαμαρωμένο γάιδαρο...

Να αλλάξουμε το Ντορή σε Βουκεφάλα; 
Είναι το μόνο πρακτικό που μπορούμε να κάνουμε. 
Ο Βουκεφάλας δεν χρειάζεται ιπποκόμο πια. 
Είναι δε τυχερό άλογο, όχι γιατί είναι «ιστορικό» και περπάτησε όλη την Ασία σχεδόν, αλλά γιατί δεν κατέληξε να πουλιέται σε σούπερ μάρκετ για μοσχάρι.

Τώρα που το σκέφτομαι, πολλά εξηγούνται από το διατροφικό σκάνδαλο, όσον αφορά το πώς κάνεις. Σα γαϊδούρι που το τσίμπησε αλογόμυγα. Μην τρως τα κεφτεδάκια, δεν είναι μοσχαρίσια, είναι τίγκα στο αναβολικό.

Πες το, θέλεις το Μεγαλέξανδρο! 
Λέω κι εγώ, τόση αγάπη στ’ άλογα από κάποιον που τον «καβαλάνε» οι δανειστές; 

Θα σου πω μια παλιά ιστορία, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια που λέει για τον Μ. Αλέξανδρο.
Mε το στρατό του περνούσε από μια έρημο κι ένας από τους στρατιώτες του ανακάλυψε σε κάποιο κοίλωμα μια μικρή ποσότητα νερού. Γέμισε λοιπόν την περικεφαλαία του κι έτρεξε σ' αυτόν. Ο Αλέξανδρος πήρε την περικεφαλαία κι έχυσε το νερό λέγοντας. «Όταν δεν υπάρχει για όλους, πρέπει όλοι να υποφέρουμε και προπάντων εκείνος που είναι αρχηγός».

Αυτός άλλωστε ήταν υπεύθυνος για την πορεία του στρατεύματος και την ταλαιπωρία. Αλλά είχε και την τσίπα να παραδεχθεί τα λάθη του. Ήταν μαζί με τους απλούς στρατιώτες στον ίδιο κίνδυνο. Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε.

Κάτι σαν κι εσένα που ζουν στη χλιδή, ενώ καταστρέφουν με τις αποφάσεις τους τον κόσμο, μάλλον θα τους πέταγαν οι αρχαίοι, που τόσο λες ότι θαυμάζεις, ενώ στην πραγματικότητα καπηλεύεσαι, μαζί με τις κοπριές των υποζυγίων.
Κατάλαβες; Αλλά που να καταλάβεις...

Δεν αντέχω τις σαχλαμάρες τους... Και το χειρότερο παίρνουν αποφάσεις για μας...

Η ΔΡΑΧΜΑΝΑΚΗ...........


Δόξα και τιμή,στην αγωνίστρια Μαρία Δραχμανάκη!

Δόξα και τιμή,στην αγωνίστρια Μαρία Δραχμανάκη! Η εν λόγω,έθεσε εκ νέου ζήτημα κατώτατου μισθού.Εν τω μεταξύ τα δικά της μισθά,έχουν ως εξής :
400.000 ευρώ το χρόνο,
230.000 ευρώ ο βασικός μισθός της επιτρόπου Μ.Δαμανάκη
και 50.000 ευρώ τα έξοδα κίνησης χωρίς τα έσοδα από...

ακίνητα κλπ... Παρόλα αυτά παίρνει και τη βουλευτική σύνταξη κανονικά !!!
ΕΔΩ... ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ.

ΠΟΣΑ ΣΚΑΜΠΙΛΙΑ ΘΕΛΕΙ???? ΤΟ ΓΥΝΑΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ


Χριστοφιλοπούλου: Ο Κουρουμπλής όπου δει φως (!!!) ..μπαίνει

Χριστοφιλοπούλου: Ο Κουρουμπλής όπου δει φως (!!!) ..μπαίνει
Φαίνεται δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ΠΑΣΟΚ και παραμένει να κουβαλάει το ίδιο αλαζονικό και αναίσχυντο προσωπείο του έστω και κουρελιασμένο…
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου της οποίας σκοπίμως δεν προσδίδουμε το όρο (κυρία) φαίνεται ότι πάσχει από σοβαρό έλλειμμα παιδείας αν και πρώην υφυπουργός Παιδείας.
Μην έχοντας φαίνεται την ψυχραιμία να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα και κόσμιο τρόπο απέναντι σε πολιτικό της αντίπαλο, ο οποίος μάλιστα είναι ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής που είναι τυφλός, του απάντησε στην πολιτική κριτική που δέχτηκε από εκείνον για το αγαπημένο της κόμμα ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Κουρουμπλής όπως είδε φως και μπήκε στο ΠΑΣΟΚ, έτσι είδε φως και μπήκε και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Φυσικό και ακόλουθο ήταν η συγκεκριμένη φράση να «παγώσει» όσους βρίσκονταν στην Ολομέλεια, καθώς είναι γνωστό ότι ο κ. Κουρουμπλής έχει χάσει την όρασή του.Όταν μάλιστα η βουλευτής ξαναπήρε το λόγο, αντί να μαζέψει την απίστευτη γκάφα της, τα έκανε ακόμα χειρότερα, καθώς είπε: «Ακούω ότι κάποιους πείραξε αυτό που είπα νωρίτερα. Αν είναι έτσι, το παίρνω πίσω και αντ’ αυτού να πω: «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη»κάτι που δείχνει ότι δεν το είπε κατά λάθος, καθώς αν ήταν έτσι θα ζητούσε αμέσως συγνώμη και όχι αφού θα την είχε …. «κράξει» όλο το Σώμα.
Ψιλά γράμματα αυτά όμως για την Χριστοφιλοπούλου και το ΠΑΣΟΚ της, που φαίνεται πως ο ελληνικός λαός δεν έχει τιμωρήσει ακόμα όσο επιβάλλεται, όπως και την ίδια!
Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της εξήγησε: «Εγώ από τα δέκα μου χρόνια κλήθηκα πρώιμα να δουλέψω πολύ σκληρά, για να μην επιτρέψω σε κανέναν να με δει σε λογική περιθωρίου. Στο ΠΑΣΟΚ δεν πήγα για να αρπάξω θέση. Στο ΠΑΣΟΚ πήγα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1974.Ο πρώτος μαθητής Γυμνασίου Αγρινίου. Και διώχθηκα με το νόμο περί τεντιμποϊσμού. Δεν πήγα στο ΠΑΣΟΚ για να αρπάξω θέσεις γλείφοντας, έρποντας και με το κέρατό μου. Στο ΠΑΣΟΚ πήγα και με τίμησε η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας».
Την «συμπάθειά» μας στην Εύη Χριστοφιλοπούλου, καθώς άνθρωπος που δεν σέβεται το πρόβλημα του άλλου, μάλλον είναι γιατί ο ίδιος πάσχει από ανίατες …υστερήσεις!

ΣΤΟ ΧΩΝΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σας ενοχλούν οι εισπρακτικές; Στείλτε τους εξώδικο!

Σας βεβαίωσε η ΔΟΥ το χαράτσι; Κάντε ανακοπή!

Βαρεθήκατε να πληρώνετε κερατιάτικα στη ΔΕΗ; Στείλτε τους εξώδικο!

Σας καθυστερούν το μισθό; Βάλτε τους στη θέση τους!

Σας ρουφάει το αίμα η εφορία; Αυξήστε το αφορολόγητό σας!

Ύστερα από απαίτηση των αναγνωστών, Το ΧΩΝΙ δημοσιεύει αυτήν την Κυριακή, έναν πλήρη, χρηστικό οδηγό που σας καθοδηγεί, βήμα προς βήμα, για να αντιδράσετε στα χαράτσια, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, την εφορία, τους εργοδότες που σας κοροϊδεύουν. Διαβάστε όλες τις ακτιβιστικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η εφημερίδα και βρείτε όλες τις φόρμες για τις σχετικές προσφυγές.

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΧΩΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ!

Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της, η κυριακάτικη αντι-μνημονιακή εφημερίδα βρίσκεται στο πλευρό του αδικημένου απλού πολίτη χρησιμοποιώντας το μόνο πραγματικό καταφύγιό του, τον Νόμο.

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΟΧΕΜΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ Στο ΧΩΝΙ!

- Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό στενάζει από την υπερφορολόγηση. Βρείτε την προσφυγή, ακολουθήστε τις οδηγίες και απαιτείστε να σας αυξήσουν το αφορολόγητο. Πληρώστε όσα πραγματικά μπορείτε και όχι όσα αυτοί σας ζητούν.

- Δεν πληρώσατε το χαράτσι στη ΔΕΗ και λάβατε το "μπλε χαρτάκι" που το βεβαιώνει στην εφορία; Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες Στο ΧΩΝΙ για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να πετύχετε ανακοπή.

- Κρυφές χρεώσεις, φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Βρείτε το εξώδικο, συμπληρώστε το και στείλτε το στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μπει φραγμός στα λεφτά που σας χρεώνουν με το έτσι θέλω.

- Οι εισπρακτικές εταιρείες σας παρενοχλούν παράνομα. Βρείτε το εξώδικο και διαβάστε με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να τους κάνετε εσείς τη ζωή δύσκολη, να βάλετε τέρμα στα ενοχλητικά τους τηλεφωνήματα, αλλά και να διεκδικήσετε αποζημίωση 10.000 ευρώ.

- Οι εργοδότες γίνονται όλο και πιο στυγνοί. Το ΧΩΝΙ στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο και δημοσιεύει οδηγίες για επίσχεση εργασία και προσφυγή στις αρμόδιες αρχές.

Κανείς Έλληνας πολίτης που απαιτεί να σέβονται τα δικαιώματα του δεν πρέπει να χάσει Το ΧΩΝΙ αυτήν την Κυριακή(στα περίπτερα όλης της χώρας μέχρι τη Δευτέρα)
--Για διαγραφή από τη λίστα επικοινωνίας, στείλτε ΔΙΑΓΡΑΦΗ στο list@toxwni.gr

ΟΛΟΥΣ


Η Δικαιοσύνη μπορεί να παρέμβει; Aλλα ποιον να πρωτοσυλλάβει; [Άρθρο_162_TOY_ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ … Εξαπάτηση εκλογέων]


"...θα επιτευχθεί ανάπτυξη, πως θα μειωθεί η ανεργία, δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν μισθοί 
και συντάξεις, άφησε ανοικτό, με προσεκτικό τρόπο, το ενδεχόμενο αναπλήρωσης εισοδήματος 
και όσων υπέστησαν μειώσεις αποδοχών και μίλησε για άρση αδικιών σε χαμηλοσυνταξιούχους, 
πολύτεκνους, ομολογιούχους και δανειολήπτες...ΤοΒΗΜΑ

ΨΕΥΤΕΣ ... ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ
Το άρθρο 162 του Ποινικού Κώδικα με τίτλο "Εξαπάτηση Εκλογέωναναφέρει επ΄ ακριβώς τα εξής:
«Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είτε για να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή».

«Ο Πρωθυπουργός μας (Γεώργιος Παπανδρέου) υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό προεκλογικώς, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, ότι υπάρχουν χρήματα και θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ανώτερες του πληθωρισμού». ...



Η ποιο ανώτερη λειτουργία του ανθρώπου ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ είναι Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ.
Η λογική κρίνει συγκρίνει και εγκρίνει.
Δεν υπάρχει αλήθεια καλή και κακή. Και το καλό και το κακό αυτή τα προσδιορίζει, με την λογική. Άσχετα αν μας ικανοποιεί ή μας βλάπτει.
Νέο Σεμινάριο για *Μ-βλακες.
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, ΨΕΥΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑΣ,
&17 ΨΕΥΤΙΑ ΚΛΕΨΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ, σε όλα τα θέματα: ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ.
Ηθική ανηθικότητα των πολιτικών….. ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ.
Αμφισβητήσεις σατυρικός, επιθετικός, αντικειμενικός, και αντιγραφειοκρατικός.
Νομιμοποιήστε την ΨΕΥΤΙΑ ΚΑΙ την κλεψιά για να μην είστε παράνομοι και να είστε νόμιμοι!
Θα είναι μια ΠΡΟΟΔΟΣ του κοινοβουλίου. Ποίημα: (Σελ.38 1980)
Αφού: όλοι κλέβουν ασυστόλως ως και ο θεός ακόμα, και στους πλούσιους τα δίνει από του φτωχού το στόμα.
Ιδιότητες: ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΨΕΥΤΙΑΣ.
Η ψευτιά είναι εθνικό χόμπι της πολιτικής των πολιτικών ΜΜΕ-εξαπατήσεως των λαών κλπ. (σπάνιες φορές θεμιτά ).
Οργανωμένοι ψεύτες και απατεώνες στους αιώνες.
Η αποθέωση τις ψευτιάς και της μπαμπεσιάς.
Η πολιτική των καθαρών καθαρμάτων:
Λόγο της θέσεως τους δεν μπορεί να μην είναι ψεύτες κλπ. Λένε ψέματα, για να καλύψουν της ψευτιάς τα ρέματα, και τις περασμένες υποσχέσεις, μια που δεν πρόλαβες να τους "χέσεις".
Η κατά συνθήκη ψεύτες και απατεώνες του ξεφτιλισμού μας, (πολιτισμού μας και του καπιταλοκομουνισμού μας).
Έχουν αποθεώσει την ψευτιά την μπαμπεσιά την απάτη, θαυμάστε τους δοξάστε τους ψηφίστε τους ή "στα 6 μέτρα στήστε τους".
Η κατεστημένη κλίκα των θρησκευτικών και πολιτικών, καθαρματοποίησαν τις κοινωνίες. Παγκοσμιοποίησαν την αδικία την αρπαχτεί την εκμετάλλευση την πλεονεξία την σπατάλη. Επαγγελματίες ψεύτες και απατεώνες. Κάνουν ότι κάνουν οι "ανύπαρκτοι διάβολοι" αυτοί όμως είναι οι υπαρκτοί πραγματική διάβολοι.
ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.
(Απατεώνες των λαών) Οι αναρχικοί ήδη μας ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ και αυτούς ΞΕΣΚΕΠΑΖΩ.
Δεν το "νομίζω" να μην το αντιληφτήκατε. Το μεγαλύτερο κακό, την μεγαλύτερη δυστυχία στην ανθρωπότητα από καταβολής κόσμου την έφεραν (ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ οι αρχηγοί οι θρησκείες οι ΗΓΕΤΕΣ) γενικός οι ΑΡΧΕΣ 95%, και 5% οι αποκαλούμενοι "αναρχικοί"! =(Μπι Λάνετν κλπ.)
Τα πάντα είναι έμποροποιημένα και παγκόσμιοποιημένα, και τα κορόιδα... πράσινη κόκκινα και μπλε βαμμένα.
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Πολλοί άνθρωποι κάνουν χόμπι τους, πώς να γίνουν οι πλουσιότεροι, οι ενδοξότεροι, πλανητάρχες (ο πλουσιότερος ο ενδοξότερος άνθρωπος του κόσμου, ο πρώτος, ο καλλίτερος κλπ.) ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΕΨΙΆ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Πατώντας επί ανυπεράσπιστων "πτωμάτων", και ύστερα απολαμβάνουν τάφο 8 πατωμάτων.
Το ψέμα κυκλοφορεί στο αίμα μας στο DNA μας, στα αιμοβόρα αγγεία Μας. Το ψέμα στη διαφήμιση στην πολική στις θρησκείες στις καθημερινές μας σχέσεις, ψέματα από οίκτο από συμπόνια κλπ .κλπ.
Η ΨΕΥΤΙΑ τρέχει απ' τα μπατζάκια μας, από τα υπουργία, από τα ΜΜΕ από τα παράθυρα τους φεγγίτες
τα ΜΜΕ-εξαπατήσεως την TV της εφημερίδες τους δημοσιογράφους και όλον τον "καλό κόσμο!"
Να δημιουργηθεί ένα υπουργείο ένα σωμάτιο, ή ένας οργανισμός ΥΨΗΛΉΣ ΛΟΓΙΚΉΣ
(πχ.το χαμόγελο του ΜΗ "μαλάκα") και να ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ. Ευφυΐα εφεύρεση ανακάλυψη ανδραγαθία καλή πράξη κλπ.
Έπρεπε να υπάρχει μία επιτροπή που να αξιολογεί το ποιο αξιολογότερο, το ποιο ανώτερο πράγμα που κατασκεύασε η φύση, ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ, ή ένα βραβείο λογικής, βεβαίως όχι από ρεμάλια της Ακαδημίας ανικάνων.
Πρέπει να συσταθεί επιτροπή αξιολογήσεως ανθρώπινης δραστηριότητος επί τις εκατό (%) και από τον "ψεύτη" κλέφτη απατεώνα να αφαιρείται βαθμός αξιοπιστίας ανθρωπισμού (Ανθρωπινότητας), ανάλογος του ψέματος, 10 -20 -50 % κλπ. και αν ψεύδεται επανειλημμένα να του αφαιρείται και η ταυτότητα, άδεια κυκλοφορίας ανθρώπου (point system). Από τέτοιους ανθρώπους πρέπει να αφαιρείται βαθμός αξιοπιστίας και να κατατάσσονται στα δειγματολόγια ζώων της γεωργικής σχολής.
Να αποσύρουντε οι ψεύτες, λόγο ανικανότητας ανευθυνότητας ανεντιμότητας ψευτιάς και μονιμότητας.
Δεν θα βρεθεί ένας δικαστής: Όταν λέγουν ψέματα οι βουλευτές οι υπουργοί ο πρωθυπουργός "δικηγόροι" οι διάσημοι κλπ. Ο δικαστής να ρίξει 2 χρόνια φυλακή ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ, και όποιος αποδειχθεί ΨΕΥΤΗΣ να εισπράξει μετά την ποινή; Και αν ψεύδεται επανειλημμένος να κρίνεται ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ επί τις %. 10-20-50 κλπ.
Από ότι διαπιστώθηκε οι πιο άσχετοι, ανίκανοι, άχρηστοι, δουλοπρεπής, κοινοί άνθρωποι γίνονταν πολιτικοί, αρκεί να είναι του κατεστημένου, της κλίκας που κυβερνά, δικηγόροι κλπ. Ή ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ που έτυχε να ήταν πολιτικός κλπ. Αλλιώς θα έβλεπαν ποτέ πρωθυπουργία;
Όταν έναν τον υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει, τότε δεν ΚΑΝΕΙ γι' αυτήν την δουλειά που κάνει.
Είτε υπουργός, είτε πρωθυπουργός, είτε θεός είναι αυτός.
Υπάρχει η αντικειμενική και η υποκειμενική αλήθεια, και για να είναι αλήθεια ένα πράγμα πρέπει να ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΩΣ ΨΕΜΑ είτε μας ΣΥΜΦΕΡΕΙ είτε όχι, να χτυπιόμαστε κάτω σαν χταπόδι, αν "τολμάτε" διαψεύστε το.
Γιατί αλήθεια είναι κάθε τι που δεν ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΩΣ ΨΕΜΑ. Και συνεχίζει να είναι αλήθεια ένα πράγμα, μέχρι την στιγμή, που θα αποδεχτεί ως ψέμα.
Αυτό-ανόητα; Που ήσασταν Μ-βλάκες όταν χρεώνατε την Ελλάδα με το τρομερό ΧΡΕΟΣ, στις Μπαχάμες.
Δεν έχει σημασία αν ξέρω ή δεν ξέρω τι λέγω, αλλά αν σας ΣΥΜΦΕΡΕΙ ή αν καταλαβαίνετε τη λέγω.
Οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται με το ποιος είσαι (τίτλους κλπ.) και όχι τι λες, αλέθεις ή ψέματα. Θεωρείσαι εξωγήινος.
=Όταν κυριολεκτικά κολυμπάμε μέσα στο ΨΕΜΑ. –Μην αλλάζετε θέμα......
ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
Το ΣΥΜΦΕΡΟΝ είναι πάνω απ' ΟΛΑ, και το μέγα ΕΓΩ μας, πάντοτε και τώρα.
Τίποτα δεν δίνει και τα θέλει όλα, κ' είναι πάνω από τα όλα κ΄ από τα ΟΛΑ.
Δεύτερος θεός μας είναι το ΕΓΩ ΜΑΣ, και δουλεύει πάντα για τον εαυτό μας.
Ο θεός των πάντων ως και του θεού μας, είναι το συμφέρον και του εαυτού μας.
Ναι και η αλήθεια και το μέγα ψέμα, σε όλες τις δουλειές μας είναι πρώτο θέμα.
Τον ποιο "ανώτερο" άνθρωπο αν τον κάνεις τσακωτό για μια παρανομία έγκλημα φακελάκι κλπ. δεν θα πει την αλήθεια αλλά ένα κάρο δικαιολογίες και ΨΕΜΑΤΑ. Τώρα πως τον κατατάσσου σε ανώτερο αυτό δεν το καταλαβαίνω.
Πρωθυπουργός και να λέγει ΨΕΜΑΤΑ γίνετε;;; -Γίνετε και παραγίνετε, και από όλους τους μαλάκες εγκρίνετε!!
Το 2000 ο Σημίτης ως πρωθυπουργός και ο Παπαντωνίου έλεγαν στις εφημερίδες ότι το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας, και ο Γενικός Δείκτης θα πάει στις 7.000 μονάδες και έχει λαμπρό μέλλον, στο μέλλον. Ή τους λέγατε ψέματα, ή είχατε μεσάνυχτα από οικονομία.
Από τέτοιους ανθρώπους πρέπει να αφαιρείται βαθμός ανθρωπισμού επί τοις %. Ενώ έπρεπε να τους κάνουν απόσυρση τους ίδιους λόγο ανικανότητας, και να τους αφαιρέσουν την άδεια κυκλοφορίας ανθρώπου, ή αφαίρεση βαθμός ανθρωπισμού (Ανθρωπινότητας) επί τις %, να τους αφαιρείται η ταυτότητα, και να κατατάσσονται στα δειγματολόγια ζώων της γεωργικής σχολής.
Από το λεξιλόγιο των πολιτικών να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΎΝ με νόμο οι λέξεις, ΘΑ - ΝΑ - ΠΡΕΠΕΙ. Κάθε φορά που λέγει μια από αυτές, να ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΒΑΘΜΌΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ από τον "ψεύτη".
=Όταν ΟΛΑ γύρο σου είναι ΑΛΗΘΕΙΑ, γιατί εσύ λες ψέματα και παραμύθια;
=Κολυμπάμε μέσα στο ψέμα και στις ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, και ντοπάρουμε τις αισθήσεις.
=ΑΠΑΤΗ: Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν οι δε αγαπόντες τον κύριο Ου ελαττωθείσαντες παντός αγαθού……. και πεθαίνουν 35 χιλιάδες την ημέρα από την πίνα σε όλοι τη γη. –Αμήν.
=Έχουμε μια δικτατορική κατοχική δημοκρατία. Ή μια δημοκρατία της δικτατορίας,,
=Η δημοκρατία βλάπτει σοβαρά τα καθάρματα, (ο άνθρωπος, 90% κάθαρμα).
=Βουλή ναός της δημοκρατίας: -Ή ψευτιάς και απατεωνίας ;
=Βουλή, ο ναός τις νόμιμης ασυλίας και του λαού της δυστυχίας (δημοκρατίας).
=Επανίδρυση του ΠΑΡΑκράτους συνεχίζεται, και ο λαός αυν-χτενίζεται.
=Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λάθη μας..., για να τα επαναλαμβάνουμε.
=Δεν μπορείς να είσαι περήφανος ως μαλάκας.
Θα βρεθεί ένας μη μαλάκας να μου πει που κάνω λάθος; Που λέγω ψέματα;
Ενώ τα πάντα εν σοφία, εμάς γιατί μας δέρνει μ-βλακεία, ποιος μας τα λέγει λάθος, με βλακεία και με πάθος;
(Τους ανθρώπους να τους ψάχνετε μόνον στις Εξαιρετικές Εξαιρέσεις
ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΑΣ:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ.
Το ψέμα ψηλά στην κορυφή, η παραπλάνηση στα ύψη,
πολιτισμένοι αρχηγοί σκορπούν το πόνο και την θλίψη.
Υποκρισία πάει γόνα σ’ όλες τις βουλές το σόμα.
κ’ αν είσαι άντρας μπεσαλής, κλίνεις τη μύτη σου απ’ τη βρόμα
Φταίει και ηλίθιος λαός, που αρχηγούς τους βγάζει,
και τα παιδιά τους ύστερα στον πόλεμο τα σφάζει.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ. (Σελ.042)
Προ-ΕΚΛΟΓΙΚΑ (ψιθυρίζεται για έκλαιγες ). Γιούργια στα πολιτικά αγγούρια…
=Κάντε γιούργια στο μπαξέ με τα “αγγούρια!”
Κάντε γιούργια στα “γαϊδούρια”, μας κολλήσανε σαν τσιμπούρια,
που μας πίνουνε το αίμα, και μας χλόμιασαν στο ψέμα.
Ξεχάστε όλα τα παλιά, τα ψέματα τα’ αληθινά, σας ετοιμάζουν κ' άλλα,
ποιο σύγχρονα κ’ απατηλά και κούφια και μεγάλα.
Αρκεί την ψήφο σας ξανά, να πάρουνε και πάλι,
και έτσι θα συνεχιστεί το μαύρο σας το χάλι.
Δώστε τους κ’ άλλο γιούργια, και με φούρια, στα γαϊδούρια.

ΚΟΚΤΕΙΛ ΑΠΟ ΨΕΜΑΤΑ και αλήθεια:
Είναι λογικό…… Να είσαι παράλογος! (Συμφέρον).
Για ανθρώπους υψηλή διεισδυτικότητας, υψηλής λογικής ευκρινείας και ποιότητος (HQ).
Σαράντα χρόνια κυβερνούσαν, και βλακείας αμολούσαν,
Πως θα "έσωσαν" την ΕΛΛΑΔΑ, τη βλακώδες εξυπνάδα.
Τόνους ΨΕΜΑΤΑ πουλούσαν, τον λαό παραπλανούσαν,
Και απ' το κράτος τ' αφαιρούσαν, κ' έτσι τα οικονομούσαν.
Ξεφτίλισαν την ΕΛΛΑΔΑ, π' ήταν της σοφίας δάδα,
και αντί το φως να στέλνει, οίκτο και συμπόνια παίρνει.
Ικανότης ανικάνου εις τα έδρανα επάνω,
τις σπατάλες δεν λογίζουν νόμους άνομους ψηφίζουν.
Και όλους εμάς…. να μας τα πρήζουν.

Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Φιλόσοφος αντικειμενικής διαχρονικής λογικής. http://users.otenet.gr/~tzinis tzinis@otenet.gr =(Στη μαύρη λίστα;;;) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα έξω από το κατεστημένο:
& ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ &1-&2-&3 κλπ. http://users.otenet.gr/~tzinis/30-laos.htm
# ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ φυσικής #1-#2-#3 κλπ. http://users.otenet.gr/~tzinis/FHYSICS-Gr.htm

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ


Δήλωση, του Στέφανου Τζουμάκα, με αφορμή το λεγόμενο ‘συντακτικό’ συνέδριο των μεταλλαγμένων του ΠΑΣΟΚ





28 Φεβρουαρίου 2013

 Δήλωση με αφορμή το λεγόμενο ‘συντακτικό’ συνέδριο των μεταλλαγμένων του ΠΑΣΟΚ

«Όποιος έχει προοδευτικές αρχές πρώτα και κύρια τοποθετείται στην ουσία της Πολιτικής.
Οι προοδευτικές αξίες και πολιτικές ασκούνται έμπρακτα.»

1. Η πολιτική του καταστροφικού μονόδρομου έχει ηττηθεί, οι συνέπειες της για την ελληνική κοινωνία  και οικονομία είναι καταστρεπτικές και η ηθικολογική –μεταξύ των άλλων- αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί καθημερινή πρόκληση.

Η κρίση στη χώρα ήδη βρίσκεται σε νέα φάση, βαθαίνει. Το μνημονιακό κυβερνητικό μπλοκ , με τη συμμετοχή του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ ,με την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και του καταστροφικού μονόδρομου της τελευταίας 3ετίας οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Με την εποπτεία τα νεοφιλελεύθερης ηγεσίας του Βερολίνου συνεχίζουν μια πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σταδιακά σε τριτοκοσμικού τύπου αποικία, ασθενούς ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, με ανύπαρκτη παραγωγική και τεχνολογική βάση. ...
  
Την αντιδημοκρατική και αντικοινωνική αυτή εξέλιξη, αποφεύγουν να την παρουσιάσουν οι απολογητές αυτής της πολιτικής σε αγαστή συνεργασία με κύκλους της διαπλοκής, της παρασιτικής ολιγαρχίας και τους επαγγελματίες αποπροσανατολισμού των ΜΜΕ.

Με βασική επιδίωξη την υποστήριξη και νομιμοποίηση των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και τον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας, επιστρατεύουν έναν πρωτοφανή αντιπολιτικό μεταμορφισμό με κύρια χαρακτηριστικά την ηθικολογία, την ανάκληση θεολογικών ρήσεων περί «θυσιών», περί «σωτηρίας της πατρίδας» και ιατρικών επικλήσεων περί «πόνου» και «επώδυνων μέτρων», χρησιμοποιώντας τα ως περιτύλιγμα προκειμένου να αποφύγουν την αξιολόγηση της ουσίας αυτών των επιλογών που είναι γνωστές για το συντηρητικό τους περιεχόμενο και  τις  αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.

Το τρίπτυχο της Δεξιάς παλαιότερα, ήταν το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Σήμερα, στην «μνημονιακή Ελλάδα», το τρίπτυχο της νέας συντήρησης των απολογητών της ένταξης στο ΔΝΤ και των τριών καταστρεπτικών μνημονίων, είναι «Επώδυνα μέτρα, θυσίες, πόνος και λαϊκισμός» επαναφέροντας στη μνήμη και το πρόγραμμα «συμπόνιας» του Μπους. 
Πρόκειται για μια παμπάλαιη στρατηγική αποπροσανατολισμού, αποφυγής ευθυνών και διαμόρφωσης  στην ελληνική κοινωνία μιας κουλτούρας, γνωστής από την εποχή του ναζισμού, περί
 -συλλογικής ευθύνης,
 -συλλογικής ενοχής και
- συλλογικής ήττας.  

Αποτελούν πρακτικές αλλοτριωμένων ιδεολογικά, μεταλλαγμένων πολιτικά και ηττημένων κοινωνικά. Η μετάλλαξη συνδέεται με την εγκατάλειψη -στην πράξη- αρχών και αξιών έναντι άλλων επιλογών και με τη ψευδή επίκληση και αναφορά σε δήθεν αρχές.

Συνδέεται με όσους αρνούνται να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές τους ευθύνες, κυριαρχούμενοι από την ψευδή πεποίθηση πώς: «αν αυτό δεν το παραδεχτώ, τότε δεν συμβαίνει!».

Βρισκόμαστε πλέον στην πλευρά της ψυχοπαθολογίας μιας και το πιο προφανές παράδειγμα ψυχοπαθολογίας που χαρακτηρίζεται από την επιστράτευση  της άρνησης είναι η μανία. Στην μανιακή κατάσταση ορισμένοι μπορεί να φτάσουν σε σημείο να αρνηθούν, σε εκπληκτικό βαθμό, την πραγματικότητα.

Και η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική αυτή ωφέλησε τους ισχυρούς και την ολιγαρχία και έβλαψε εκατομμύρια πολίτες και χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τις συνέπειες αυτής της κοινωνικά και οικονομικά αποτυχημένης πολιτικής, οι μεταλλαγμένοι δεν θέλουν να τις αναφέρουμε γιατί κάθε αναφορά σε αυτές είναι μεταξύ των άλλων, κατ’ αυτούς και λαϊκισμός.!   Και οι κύριες συνέπειες που έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή φτωχοποίηση εκατομμύρια έλληνες  και  σε οικονομικοκοινωνική  διάλυση  είναι :

  • Ύφεση 6.5%,
  • μείωση του Εθνικού πλούτου κατά 25% και πλέον,
  • 1 εκατομμύριο 500 χιλιάδες άνεργοι και 450 χιλιάδες οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο,
  • μείωση των εισοδημάτων του 80% του πληθυσμού από 40% έως 60%,
  • 370 χιλιάδες και πλέον λουκέτα,
  • κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις,
  •  3 εκατομμύρια 900 χιλιάδες άνθρωποι κάτω από τα όρια της φτώχειας,
  • δεκάδες χιλιάδες πολιτών σε ανθρωπιστική κρίση και σε συσσίτια,
  • δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριών με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος,
  •  αναδιανομή δεκάδων δις από τις δυνάμεις της εργασίας στο κεφάλαιο,
  • κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
  • διάλυση των εργασιακών σχέσεων και
  • πλήρης πολιτική απαξίωση σε θέματα αξιοπιστίας, ειλικρίνειας και ήθους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ο προοδευτικός κόσμος έχει απoρρίψει την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και της μονόπλευρης λιτότητας και την οδήγησε σε ήττα καθώς έχει υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τόσο σε επίπεδο αρχών όσον αφορά τους Δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.


Ορισμένοι παριστάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται αυτή την αρνητική εξέλιξη για τον τόπο και άλλοι με χαρακτηριστική έπαρση υποστηρίζουν τη συνέχιση του δήθεν μονόδρομου που οδήγησε όχι μόνο σε ήττα της Προοδευτικής πολιτικής αλλά συνολικά της Πολιτικής από χρηματιστηριακές κερδοσκοπικές επιδιώξεις και την ντόπια ολιγαρχία, ενώ θα έπρεπε να δείξουν τουλάχιστον συναίσθηση και περισυλλογή.

Κύρια επιδίωξη τους είναι η απροσδιοριστία, η αποσιώπηση και ο αποπροσανατολισμός από την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

2. Η πρωτοφανής κρίση στην ελληνική οικονομία και τα φαινόμενα διάλυσης στη κοινωνία έχουν πολιτική ταυτότητα. Η συντριβή του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ» συνεπάγεται ευθύνες και πολιτικές συνέπειες.


Η κατάρρευση εισοδημάτων, η ανεργία, η νέα φτώχεια, η λιτότητα και όλο το συντηρητικό οπλοστάσιο της πολιτικής εκφοβισμού και προπαγάνδας που επιστρατεύτηκε,  συνέβαλαν  στην πολυδιάσπαση της ελληνικής κοινωνίας .Μεγάλα τμήματα   κοινωνικών ομάδων  τα έχουν  οδηγήσει σε αδιέξοδο και  σε εκτεταμένη κοινωνική αναδίπλωση για επιβίωση σε ατομικό επίπεδο. Είναι ορατή η  διάλυση κάθε έννοιας αλληλεγγύης και δημόσιου συμφέροντος.

 Ήταν επόμενο  αυτή η βλαπτική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό να επιφέρει και την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου με το ΠΑΣΟΚ.

Οι πρόθυμοι της ηγεσίας του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ» που έμπρακτα ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν, κατεδαφίζοντας, που οδήγησαν σε αδιέξοδο και σε αποσταθεροποίηση γνήσιες κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις, οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και έμπρακτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καθότι, ήταν η ηγετική ομάδα του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ», στα πλαίσια της οποίας είναι πλέον επίσημα εγκατεστημένη η δεξιά ως παράρτημα της εγχώριας ολιγαρχίας, που συνέπραξε και εξακολουθεί να συμπράττει στην νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων,που οδήγησε σε πλήρη καταστρατήγηση της αρχής της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας στα πλαίσια της Ε.Ε., σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση και σε πρωτοφανή υποτίμηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η παρούσα ηγεσία του, ανυπόληπτη και έκπτωτη πολιτικά και κοινωνικά, συνεχίζει πλειοδοτώντας, στο μονόδρομο της αποτυχίας και της ήττας. Μια ηγεσία που προήλθε μέσα από κατάρρευση και συντονισμό συνενόχων, από μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς και σε σύμπραξη με τη διαπλοκή.

Μετά τη συντριβή που υπέστη στις πρόσφατες εκλογές, δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, παριστάνοντας ότι βρίσκεται σε άλλη χώρα και σε άλλη παράταξη και συνεχίζει τη δεξιά πολιτική ενάντια στις αρχές ενός Σοσιαλιστικού κινήματος. Έπρεπε προ πολλού να έχει παραιτηθεί.


3Με το λεγόμενο, «συντακτικό συνέδριο» των μεταλλαγμένων του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις της νέο-συντήρησης επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν και να δικαιώσουν τις πολιτικές της ήττας και να συγκροτήσουν έναν ενδομνημονιακό, δορυφορικό σχήμα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας.

Η ηγεσία του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ», προχωρεί σε ένα συνέδριο κοινωνικών και κομματικών ερειπίων με τη λογική των συνεχών αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.

Οι παράγοντες του συνεδρίου  τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο αφού συναποδέχθηκαν ότι τo συνέδριο δεν θα ασχοληθεί με τη  τραγική κατάσταση της χώρας, επιδόθηκαν στα προσφιλή τους «αθλήματα»: Τεχνητές, δήθεν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και «πόλωση» μεταξύ «στελεχό-ομάδων», με στόχο συσπειρώσεις και αντι-συσπειρώσεις χωρίς έρμα και  -το κυριότερο-χωρίς αποφάσεις. Τελειώσανε με την Προοδευτική Πολιτική και ορισμένοι άνοιξαν το δρόμο του μεθοδευμένου συνεδρίου με τις νοθείες, τις μεταφορές υποψηφίων, συγγενών και ψηφοφόρων μιας νομενκλατούρας στελεχών, σε πανελλήνια κλίμακα.

Η επιδίωξη των κυρίαρχων ομάδων είναι ένα συνέδριο-παρωδία χωρίς συζήτηση για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που έβλαψε τη χώρα. Βέβαια, θα προσέλθουν και ορισμένοι σύνεδροι που έχουν την αυταπάτη ότι μπορούν να αλλάξουν αυτή την προσχεδιασμένη πορεία του μεταλλαγμένου και ηττημένου ΠΑΣΟΚ. Που θεωρούν ότι με το να έχεις «φωνή», ότι δήθεν μπορείς και να αποφασίζεις .

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου, υπάρχει συναποδοχή των ηγετικών στελεχών του, ως προς μια πολιτική αποσιώπησης των κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων που είναι η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, η νεοφιλελεύθερη πολιτική, τα Μνημόνια και οι συνέπειες τους για την ελληνική κοινωνία.  

Στα πλαίσια της οργανωμένης στρατηγικής αποπροσανατολισμού, η ηγεσία του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ» επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση και να μετατοπίσει την προσοχή των συνέδρων με τη λογική πως «ό,τι έγινε, έγινε»,  ως να επρόκειτο για «οικογενειακή» υπόθεση, η οικονομική και κοινωνική διάλυση της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Σταθερή επιδίωξη αποτελεί  η μετατόπιση από την πραγματική οικονομία και σε ζητήματα έξω από την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Ήδη εμφανίζουν μεγάλο «ενδιαφέρον»  για  την αναθεώρηση του Συντάγματος και για το πολιτικό σύστημα σε σύμπραξη με προωθούμενα -από τη διαπλοκή- δίκτυα διάφορων ομάδων και παραγόντων, γνωστών συμμάχων  και  γνήσιων  υπερασπιστών  των μνημονιακών πολιτικών με  απατηλό πρόσημο μια ακατάσχετη παπαγαλία περί  μεταρρυθμίσεων και με καραμέλα το πολιτικό σύστημα, γιατί δεν τους «ταιριάζει»» να μιλήσουν για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Είναι οι νέες εφεδρείες του συστήματος . 

Δεν υπάρχει γι αυτούς καπιταλιστικό σύστημα, δεν υπάρχει ολιγαρχία,  δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις, δεν υπάρχει διάλυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός, δεν υπάρχει φτώχεια και πλούτος, δεν υπάρχει ανισότητα παρά μόνο μία στόχευση: την ανακύκλωση ελεγχόμενων  και  εντεταλμένων  για εξωραϊσμένη διαχείριση του συστήματος.

Σε αυτή τη λογική σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η επιδίωξη για ένα νέο εκλογικό σύστημα όπου οι κύκλοι αυτοί επιδιώκουν τη διάθεση των εδρών στο μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων και με λογικές εκτροπής από το συνταγματικό και  κοινοβουλευτικό πλαίσιο, παραχαράσσοντας τη ψήφο των πολιτών κα την ουσία των εκλογικών  αποτελεσμάτων

Κουβέντα για την πολιτική «ταμπακιέρα» και «καθρεφτάκια για τους ινδιάνους». Τα τριτεύοντα θα παρουσιαστούν ως πρωτεύοντα.

Οι αντιπαραθέσεις δεν αφορούν στο κρίσιμο ζήτημα του αν θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας και της ανεργίας.

Ορισμένοι ενώ είναι απολογητές και αποδέχονται αυτές τις πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα, επινόησαν -προκειμένου να συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις πολιτικές- το τέχνασμα περί αποχώρησης των στελεχών του «μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ» από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά. Κατά τα άλλα και ταυτόχρονα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και θα συμπράττουν στην πολιτική αυτή που οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνική ερήμωση και οικονομική διάλυση,στη λογική «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», «ω ήθη, ω καιροί!». Εμφανίζουν δε αυτή τη προκλητική διπλοπροσωπία ως   συμβολή στην ομαλότητα  του τόπου. «Κακοί μαθητές» της παλαιό-δεξιάς που έβλαψε τη χώρα  με τις πρακτικές της να εμφανίζει  και  να ταυτίζει τα δικά της συμφέροντα, με τα συμφέροντα του έθνους!!

Και σε αυτή την απατηλή τακτική, συνυπολογίζουν να αξιοποιήσουν τα αντί-δεξιά ανακλαστικά ορισμένων αγωνιστών του ΠΑΣΟΚ, για να συμβιβαστούν με την νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά  να έχουν  και  άλλοθι με αντί-δεξιές κορόνες και αντιφάσεις.

Ορισμένοι σύνεδροι εμφανίζονται ότι έχουν αντίθετες απόψεις, ότι δεν συμφωνούν στο να συμπράξουν στις μεθοδεύσεις αυτές και ότι δεν αποδέχονται την αδιέξοδη πολιτική του καταστροφικού μονόδρομου που δεν αποφασίστηκε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ.

Έμπρακτα και όχι στα λόγια, έχει νόημα να έχουν την ιδιότητα συνέδρου Σοσιαλιστικού κινήματος, με το να απαιτήσουν από το συνέδριο να ψηφίσουν εάν συμφωνούν οι σύνεδροι: 1) με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, 2) με τα τρία Μνημόνια που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν, 3) την ιδεολογική ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ ως Σοσιαλιστικό κίνημα και όχι ως δεξιό σοσιαλδημοκρατικό ή τη διάλυση του από αχυρανθρώπους και την μετατροπή του σε συνιστώσα μιας μεταλλαγμένης νέας κεντροδεξιάς που θα φέρνει τον παραπλανητικό τίτλο «κεντροαριστερά» στα λόγια και ενσωματωμένη  και μεταλλαγμένη στο μνημονιακό σύστημα διαπλοκής. 4) το χαρακτήρα της στρατηγικής των συμμαχιών, «προοδευτικές ή συντηρητικές συμμαχίες;» «Με τις προοδευτικές δυνάμεις ή με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού;» και 5) τη νομιμοποίηση ή όχι της παρούσας, έκπτωτης πολιτικά και κοινωνικά, ηγεσίας.

Χωρίς επαναφορά της Προοδευτικής Πολιτικής στο προσκήνιο, χωρίς την αναγνώριση της ήττας και αλλαγή πολιτικής πλεύσης και  χωρίς προοδευτική ηγεσία και με συνέχιση της ίδιας δεξιάς πολιτικής, η απάντηση στο ερώτημα «Μετά το συνέδριο, τι;» θα είναι η ανάλογη: η επόμενη εκλογική συντριβή.

Για το ΠΑΣΟΚ ως Σοσιαλιστικό κόμμα, ισχύει ότι δεν μπορεί να ταυτιστεί ένα κόμμα με τις πολιτικές της ήττας μιας ηγετικής ομάδας. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί δεδομένο, η έμπρακτη ανάληψη των ευθυνών των ηγετικών ομάδων, που όχι μόνο έχουν οδηγήσει σε ήττα αλλά και σε συντριβή. Ήταν και είναι πάγια η θέση μας, ότι οι κυβερνητικές πολιτικές δεν μπορεί να ταυτίζονται συνολικά με το κόμμα.

Οι μεθοδεύσεις  της ηγετικής ομάδας του «μνημονιακού ΠΑΣΟΚ» σε αγαστή συνεργασία με τους επαγγελματίες του αποπροσανατολισμού της μιντιακής διαπλοκής, συνιστούν πολιτική απάτη που θα εντείνει τον περαιτέρω ευτελισμό του ΠΑΣΟΚ και θα συμβάλλει στην περαιτέρω περιθωριοποίηση του ως ένα μικρό συντηρητικό κόμμα.

Ορισμένοι μεταλλαγμένοι και ηττημένοι πολιτικά με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, έξω και πέρα από τις προοδευτικές αρχές ενός Σοσιαλιστικού κόμματος,  προκειμένου να δικαιώσουν τη δική τους μετάλλαξη, θέλουν να εδραιώσουν και τη μεταλλαγμένη ταυτότητα  για το  ΠΑΣΟΚ, ως ένα μεταλλαγμένο δορυφορικό σχήμα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας που θα συνεχίσει να συμπράττει σε ένα ευρύτερο μνημονιακό νέο-συντηρητικό μέτωπο.

Αυτή η στρατηγική αποτελεί κόλαφο για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που οικοδόμησε ο Α. Παπανδρέου από τη δεκαετία του 80, της δημοκρατικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης, παραδοσιακής Αριστεράς.

Και είναι ακόμα  χαρακτηριστικό δείγμα έκπτωσης, παρακμής και εκφυλισμού μιας ουσιώδους στρατηγικής που είχε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ. Και είναι ουσιώδης γιατί αφορά στους προοδευτικούς ή συντηρητικούς συνασπισμούς διακυβέρνησης της χώρας.

Όποιος έχει προοδευτικές αρχές πρώτα και κύρια τοποθετείται στην ουσία της Πολιτικής που αφορά το σήμερα και το αύριο της χώρας. Οι αξίες και οι προοδευτικές πολιτικές δεν είναι ρητορείες, δεν αποτελούν αντικείμενο τακτικισμών, τεχνασμάτων και εσωκομματικών συσχετισμών. Οι αξίες και οι προοδευτικές πολιτικές ασκούνται έμπρακτα.

Οι πολλαπλές αυτές οβιδιακές μεταμορφώσεις των ηγεσιών των πολιτικών της ήττας και η υποκατάσταση της ανυπαρξίας πολιτικής ενότητας στο «μνημονιακό ΠΑΣΟΚ», με οργανωτικές συναθροίσεις ταυτόχρονα με τη συνέχιση της στήριξης των πολιτικών της ήττας, έχουν οδηγήσει τόσο στην απομόνωση του ΠΑΣΟΚ από γνήσιες λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής όπως και από δυνάμεις της ευρείας Αριστεράς, όσο και στη διαρκή ενσωμάτωση του στις επιταγές των κύκλων της στρατηγικής της λιτότητας και του νεοφιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου.

Η πολιτική κρίση θα συνεχίζεται στο «μνημονιακό ΠΑΣΟΚ» και ο ελληνικός λαός θα είναι ο κριτής «στελεχο-ομάδων» και παραγόντων, συμβιβασμένων και απολογητών, έξω από το προοδευτικό και πολιτικό γίγνεσθαι που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη διαιώνιση μιας κρίσης που θα διαιωνίζει τα αδιέξοδα της χώρας με αυτή την πολιτική.
4. Για την Προοδευτική Προοπτική - Προοδευτικός πολιτικός χάρτης εντός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των μνημονίων, δεν μπορεί να υπάρξει.

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία τριετία, υποστηρίζαμε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδήγησε στην κρίση δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από αυτή, ότι υπήρχε και υπάρχει ο προοδευτικός δρόμος και ότι όσο συνεχίζουν να ασκούνται οι πολιτικές των μνημονιακών δυνάμεων και του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου της ΕΕ, η κρίση θα βαθαίνει. Αποδείχτηκε έμπρακτα από την αποτυχία αυτών των πολιτικών, που ήταν έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.
Είναι προφανές ότι για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο, για να ξανασυναντηθεί το ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία και τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου που παράγουν, που δημιουργούν, που μορφώνονται, αναγκαίοι όροι είναι:
  • Αναγνώριση των πολιτικών που ηττήθηκαν.
  • Αυτοκριτική.
  • Έμπρακτη τοποθέτηση περί αλλαγής πορείας ως προς τις πολιτικές της ήττας και επιλογής προοδευτικών πολιτικών.
  • Και ηγεσία προοδευτική και αξιόπιστη, που να εμπνεύσει και να οδηγήσει σε προοδευτική πολιτική ανάκαμψης και εξόδου από τη κρίση.
  • Έξοδος από την τρικομματική κυβέρνηση του νεοφιλελευθερισμού και  αίτημα για νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού .


Η ανασύνταξη, η αναγέννηση, η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να προέλθει από τις δυνάμεις που εφάρμοσαν πολιτικές έξω και πέρα από τις αρχές του, που οδήγησαν σε ήττα την ίδια την Πολιτική έναντι των αγορών, που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους στην απαξίωση ενός Σοσιαλιστικού κινήματος, με ιστορία.

Ούτε μπορούν να ευοδωθούν επιδιώξεις μεταμορφισμού και νέες μεταλλάξεις όπως υποδεικνύουν καναλάρχες, κύκλοι της διαπλοκής και παράγοντες που συνδέονται με το παρασιτικό κεφάλαιο στη χώρα. Να γίνει δηλαδή, ένα κόμμα του Κέντρου ή της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας στην υπηρεσία συμφερόντων και μιας νομενκλατούρας πολιτικών στα πλαίσια της απόπειρας δημιουργίας ενός ευρύτερου μνημονιακού χώρου  μιας μεταλλαγμένης μνημονιακής  ‘’Κεντροαριστεράς’’ με πολιτικούς- υπαλλήλους ακροβολισμένους και σε αναμονή.

Προοδευτικός πολιτικός χάρτης εντός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων, δεν μπορεί να υπάρξει.

Όσοι συνέβαλαν στην υποτίμηση της χώρας, αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση μέσα από τις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση. Οι δυνάμεις των πολιτικών της ήττας, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τη χώρα.

Η κοινωνία και η προοδευτική πολιτική αποτελούν τη βάση για την ελπίδα, για την έξοδο από το ζόφο του νεοφιλελευθερισμού τόσο στη χώρα όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ο προοδευτικός κόσμος μέσα από την κρίση, αναζητά δρόμους για να δώσει λύση για τη χώρα, για τον ελληνικό λαό, για την Οικονομία, για την Κοινωνία, για τη Δημοκρατία.


5. Η συγκυρία και η εναλλακτική λύση

 Το προοδευτικό μήνυμα έρχεται από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, από τους αγωνιζόμενους λαούς της  Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και πρόσφατα με την ετυμηγορία στις εκλογές της Ιταλίας, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας που διαλύει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οδηγεί σε πρωτοφανή ύφεση τις οικονομίες πολλών χωρών στην Ε.Ε.

Το μάθημα της Ιταλίας είναι σαφές. Οι αγορές, το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, οι κερδοσκόποι, ήταν υπέρ του μεταλλαγμένου κόμματος της λεγόμενης κεντροαριστεράς  του Μπερσάνι. Οι πληρωμένοι δημοσκόποι έδιναν περιφανή νίκη, τα φερέφωνα των ΜΜΕ το ίδιο, το Διευθυντήριο του Βερολίνου το ίδιο. Ο ιταλικός λαός μέσα  από τα αδιέξοδα  που τον οδήγησαν  και  μέσα από  αντιφάσεις του, είπε: όχι στη φτώχεια, όχι στην ανεργία, όχι στην γερμανοποίηση της Ευρώπης και σε αντίθεση με τη μεταλλαγμένη Κεντροαριστερά του Μπερσάνι, ως η άλλη όψη και σύμμαχη πολιτική του Μόντι, που αποτελούσε τον βραχίονα της πολιτικής του Βερολίνου στην Ρώμη.

Η κίνηση μας το 2011, είχε προδιαγράψει τόσο την ήττα Σαρκοζύ στη Γαλλία όσο και την ανατροπή της δεξιάς στην Ιταλία. Είχαμε προβεί τότε, στη διατύπωση ότι μετά θα έρθει και η σειρά της Μέρκελ. Όλοι οι χρηματιστηριακοί κύκλοι, όλοι οι κερδοσκόποι, όλοι οι μονοπωλιακοί κολοσσοί προεξοφλούν την επικράτηση της Μέρκελ το Σεπτέμβριο στη Γερμανία, γιατί η ύφεση τους ευνοεί να συνεχίσουν τα κερδοσκοπικά παίγνια του καπιταλισμού- καζίνο .

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το εκλογικό σώμα στη Γερμανία θα αναδείξει το συνασπισμό της Μέρκελ -και όχι μόνο το κόμμα της Μέρκελ- ξανά ως πλειοψηφούσα δύναμη στη Γερμανία.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη η κρίση αντιμετωπίστηκε με άλλες πολιτικές.  Με πολιτικές ανάπτυξης, με πολιτικές συνοχής. Η ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτικά επέβαλε το καταστροφικό της σχέδιο για μια σειρά από χώρες.

Η κρίση  πέρα από το βασικό χαρακτήρα της ως μια κρίση του χρηματιστηριακού καπιταλισμού είναι  και  κρίση ευρωπαϊκή. Η χώρα μας όπως και άλλες χώρες υπέστησαν βίαιη βαρβαρότητα. Αυτή η βία δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ήδη έχει αποτύχει και θα ηττάται από χώρα σε χώρα. Οι δυνάμεις της εργασίας και οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη προτείνει την εναλλακτική λύση σε όλες σχεδόν τις χώρες

Με πολιτικές επιλογές  οδήγησαν στην κρίση, με πολιτικές επιλογές θα βγούμε από αυτή.


Με τις πολιτικές ανατροπές,

-          το Διευθυντήριο της Ε.Ε. θα αναγκαστεί σε αναστολή της πολιτικής της λιτότητας και επανεξέτασης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας στα πλαίσια της προώθησης της οικονομικής ενοποίησης
-          -η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να εκδώσει χρήμα,
-          -η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει επενδύσεις για την ανάκαμψη και
-          -η Ε.Ε. θα επανέλθει σε πολιτικές συνοχής και αλληλεγγύης και από κοινού διαχείρισης του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, όπου η πρώτη ενέργεια θα είναι η έκδοση ευρωομολόγου.

Θα αναγκασθούν από τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών  και από τις παταγώδεις αποτυχίες τους, οι μαθητευόμενοι μάγοι της ακραίας δεξιάς νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει την Προοδευτική έξοδο από την κρίσηθέλει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για:

α) ένα σχέδιο άμεσης λήψης μέτρων που θα βασίζεται στους άξονες:

·         ενίσχυσης εισοδημάτων και αναδιανομής.
·         θέσεων εργασίας,
·         ενίσχυσης της ζήτησης και
·         δημόσιων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς και κλάδους.

β) και ένα σχέδιο που οι βασικές του κατευθύνσεις είναι:

  • Η ανάκτηση της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας
  • Η διαπραγμάτευση με βάση της πραγματικές δυνατότητες της χώρας,
  • Ευρωπαϊκή συμφωνία για τη διαχείριση του μη βιώσιμου χρέους
  • Η έξοδος της χώρας από το ΔΝΤ
  • Η χρηματοδότηση σχεδίου ανάπτυξης ως πρωταρχικό στοιχείο
  • Αναδιάρθρωση του ονομαστικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και
·         Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος της χώρας.

Το εγχώριο σύστημα της διαπλοκής και του παρασιτισμού δίνει μάχη οπισθοφυλακών  για  να ποδηγετήσει τις εξελίξεις, για να συνεχίζει  η άρχουσα τάξη να κατέχει τα παρασιτικά σκήπτρα, για  να υποστηρίζει μια παραπαίουσα κυβέρνηση και μια αποτυχημένη πολιτική στη χώρα. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα δώσει τη λύση.
                                                                           blog: www.stefanostzoumakas.blogspot.com




Ανδρέας Παπανδρέου, 1976


Ανάλυση του Α. Παπανδρέου που δημοσίευσε το  1976, με άρθρο του για τα ρεφορμιστικά  κομμουνιστικά κόμματα, τα λεγόμενα και «λατινικά».
Οι θέσεις του αποτελούν ράπισμα:
Πρώτον: Για την  ανυπόληπτη  ηγεσία  στο δεξιόστροφο, μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ των μνημονιακών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ελεγχόμενη -από την παρασιτική ολιγαρχία και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, μέσω της διαπλοκής- που το καθηλώνει σε μια μεταλλαγμένη κεντρώα ή  δεξιά σοσιαλδημοκρατική συμπληρωματική δύναμη συμμαχικών κυβερνήσεων του συστήματος  υπό «επιτροπεία» και αντιλαϊκών πολιτικών
Δεύτερον: Για τους πολιτικούς αχυρανθρώπους και ιδιαίτερα της νεότερης κοπής παράγοντες, που διακινούν ότι θέλουν ένα σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ του συστήματος ενάντια στην ιδρυτική του φυσιογνωμία ως Σοσιαλιστικού κινήματος.

Καθώς και μια επιβεβαίωση για την ενσωμάτωση των ρεφορμιστικών, λατινικών ΚΚ που μεταλλάχθηκαν και αποτελούν τα νεοφιλελεύθερη ναυαρχίδα στο Νότο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  στρατηγική της  μεταλλαγμένης Κεντροαριστεράς του Μπερσάνι στην Ιταλία που αποτελεί την «εναλλακτική» λύση  στο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και Πρωθυπουργό Μόντι.

Α.) ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ :

«Σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχουν πάλι δύο εκδοχές που αντιστοιχούν στον τύπο του συνασπισμού που επιδιώκεται: Η ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής (συνασπισμός κομμουνιστών και σοσιαλιστών) ή μεταρρύθμιση στα πλαίσια της καπιταλιστικής δομής της κοινωνίας (πλατύς δημοκρατικός συνασπισμός) »
«Πριν, ξεκινήσουμε καν, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε εκείνα τα «λατινικά» κόμματα που αποβλέπουν μόνο στη μεταρρύθμιση στα πλαίσια της καπιταλιστικής δομής και σε εκείνα που αποβλέπουν σε ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής. Για την πρώτη κατηγορία δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ερμηνείας. Από την ώρα που τα Κ.Κ. αποδέχονται την καπιταλιστική δομή της κοινωνίας και επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις μόνο, στο βωμό του «ιστορικού συμβιβασμού», μεταβάλλονται σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με την κλασική έννοια του όρου.»
«Μια που δεν θέτουν θέμα δομής εξουσίας, μπορούν να λειτουργήσουν εντελώς φυσιολογικά στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας.»
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση των Κ.Κ. που επιδιώκουν τη ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής σε συνεργασία με τα σοσιαλιστικά κόμματα, στα πλαίσια των έξι σημείων που ανέφερα πιο πάνω. Η άνοδος στην κυβέρνηση ενός αριστερού συνασπισμού με την ψήφο του λαού, δεν έρχεται σε αντίθεση με τη σκέψη του Μαρξ,
αλλά είναι βέβαια έξω από το λενινιστικό κλίμα.»
«Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς πως δεν θα υπάρξει αντίδραση. Εκτός αν τα μονοπωλιακά μεγαθήρια μείνουν άθικτα. Οπότε όμως, δεν μιλάμε για ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής αλλά για σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.»
«Η σκληρή στάση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών – που εκφράζουν την αμερικάνικη πολιτική στη Δυτική Ευρώπη- πάνω στο θέμα της συνεργασίας σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.»
«Στο μέτρο που συνεχίζουν την επιδίωξη της ριζικής αλλαγής της κοινωνικής δομής, η ρήξη με τους νατοϊκούς σχηματισμούς τουλάχιστον μοιάζει αναπόφευκτη.
Στο μέτρο που ασπάζονται τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική κατάσταση της κυβέρνησης, θα τους δώσει το πολύ την ευκαιρία να προωθήσουν ένα κάπως πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό –καπιταλισμό δηλαδή βορειοευρωπαϊκού τύπου, για τη Νότια Ευρώπη.»
«Στην εποχή μας, η πορεία προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό προϋποθέτει την  εθνική απελευθέρωση. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος σταθμός. Γιατί ο κύριος αντίπαλος είναι ο ιμπεριαλισμός –σε όλες τις μορφές: στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές. Και η πιο στέρεη και ιστορικά απαραίτητη συμμαχία είναι η συμμαχία ανάμεσα στους λαούς και τα κινήματα που βρίσκονται στο μέτωπο αυτού του αγώνα. Οι αδέσμευτοι έχουν δώσει το παράδειγμα. Είναι καιρός, οι  λαοί της Νότιας Ευρώπης να διδαχθούν το μεγάλο μάθημα της εποχής.»


Β) ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Τα «λατινικά» κομμουνιστικά κόμματα και η δικτατορία του προλεταριάτου.

Πάει καιρός τώρα που είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο «Ο Μαρξ, ο Λένιν και η δικτατορία του προλεταριάτου». Από τότε συνέβησαν καταλυτικά γεγονότα στο χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που κορυφώθηκαν με την ευκαιρία του 25ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η πόλωση ανάμεσα στα «λατινικά» κομμουνιστικά κόμματα –Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας- και του ΚΚΣΕ πήρε μεγάλες διαστάσεις. Κι όπως συμβαίνει συνήθως, η σύγκρουση στο ιδεολογικό πεδίο δεν είναι παρά η έκφραση σύγκρουσης στο πεδίο της πολιτικής πράξης.

Όμως, μιας και  το κεντρικό σημείο της ιδεολογικής σύγκρουσης είναι η «δικτατορία του προλεταριάτου», το βρίσκω χρήσιμο να επεκτείνω τη συλλογιστική του άρθρου μου στην τρέχουσα ιδεολογική διαμάχη. Το θέμα δεν αφορά βέβαια μόνο τα Κ.Κ. της Ευρώπης. Αφορά εξίσου και τα σοσιαλιστικά κόμματα, άσχετα βέβαια από το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πάρουν ενεργό μέρος στη διένεξη.

Ποιες είναι σε γενικές γραμμές, οι θέσεις των «λατινικών» κομμουνιστικών κομμάτων;
  1. Η συμμετοχή των ΚΚ στη κυβέρνηση  πρέπει να στηρίζεται στην ελεύθερη και αβίαστη ψήφο του λαού στα πλαίσια της λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας.
  2. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού. Υπάρχουν εδώ δύο εκδοχές: Ή συνασπισμός κομμουνιστών και σοσιαλιστών (Γαλλία) ή ευρύτερος «δημοκρατικός» συνασπισμός που συμπεριλαμβάνει και αστικά κόμματα (Ισπανία, Ιταλία)
  3. Σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχουν πάλι δύο εκδοχές που αντιστοιχούν στον τύπο του συνασπισμού που επιδιώκεται: Η ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής (συνασπισμός κομμουνιστών και σοσιαλιστών) ή μεταρρύθμιση στα πλαίσια της καπιταλιστικής δομής της κοινωνίας (πλατύς δημοκρατικός συνασπισμός)
  4. Αποδοχή του κομματικού πλουραλισμού καθώς και της ομαλής διαδοχής των κομμάτων στην κυβέρνηση
  5. Αναγνώριση του status quo στην Ευρώπη –δηλαδή της διαίρεσης της Ευρώπης σε δύο ψυχροπολεμικά μπλοκ. Τα «λατινικά» ΚΚ έχουν πρόθεση να μείνουν οι χώρες τους στο ΝΑΤΟ μα να εργαστούν ταυτόχρονα για την ειρήνη, την ύφεση και τη διάλυση των μπλοκ.
  6. Τονίζεται η εθνική ταυτότητα των ΚΚ σε αντιδιαστολή με τον «προλεταριακό διεθνισμό» - που στην πράξη σημαίνει έλεγχο από τη Μόσχα. Και τονίζεται, επίσης, το δικαίωμα κάθε ΚΚ να επιλέγει τη δικιά του πορεία προς τον κομμουνισμό –σε προσαρμογή προς τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες στα πλαίσια των οποίων δρα.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να αξιολογήσουμε αυτέ τις θέσεις σε μαρξιστικά πλαίσια. Πριν, ξεκινήσουμε καν, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σε εκείνα τα «λατινικά» κόμματα που αποβλέπουν μόνο στη μεταρρύθμιση στα πλαίσια της καπιταλιστικής δομής και σε εκείνα που αποβλέπουν σε ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής.

Για την πρώτη κατηγορία δεν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ερμηνείας. Από την ώρα που τα Κ.Κ. αποδέχονται την καπιταλιστική δομή της κοινωνίας και επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις μόνο, στο βωμό του «ιστορικού συμβιβασμού», μεταβάλλονται σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με την κλασική έννοια του όρου.

Μια που δεν θέτουν θέμα δομής εξουσίας, μπορούν να λειτουργήσουν εντελώς φυσιολογικά στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας. Στην πράξη βέβαια, η άνοδος τους στην κυβέρνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί τόσο ο τίτλος του κόμματος όσο και οι παραδοσιακές διασυνδέσεις με τη Μόσχα- κι ακόμη το μαρξιστικό υπόβαθρο της σκέψης τους- δημιουργούν υποψίες και αναστολές όχι μόνο στην ντόπια και ξένη κεφαλαιοκρατία αλλά και στο Πεντάγωνο των Η.Π.Α. που εξουσιάζει το χώρο της Δ. Ευρώπης –με σύμφωνη γνώμη της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση των Κ.Κ. που επιδιώκουν τη ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής σε συνεργασία με τα σοσιαλιστικά κόμματα, στα πλαίσια των έξι σημείων που ανέφερα πιο πάνω. Η άνοδος στην κυβέρνηση ενός αριστερού συνασπισμού με την ψήφο του λαού, δεν έρχεται σε αντίθεση με τη σκέψη του Μαρξ, αλλά είναι βέβαια έξω από το λενινιστικό κλίμα.

Σε αντιδιαστολή, ο κομματικός πλουραλισμός και η ομαλή διαδοχή των κομμάτων στην κυβέρνηση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τον μαρξιστή. Γιατί το κράτος, ταξικά ουδέτερο, δε νοείται στα πλαίσια της μαρξιστικής σκέψης. Είναι πάντα όργανο της πολιτικής επικυριαρχίας της άρχουσας τάξης. Άρα, η αλλαγή της δομής της πολιτείας του Κράτους, είναι όρος απαράβατος για τη ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής.

Σοσιαλιστική κοινωνία χωρίς κράτος που να εκφράζει την επικυριαρχία των εργαζομένων –εργατών, αγροτών, μισθωτών, κλπ- απλώς δε νοείται. Σε σχέση με το κράτος, την κρατική μηχανή, σημασία έχουν οι φορείς όσο και η δομή.

Έργο πρώτο και κρίσιμο μιας συμμαχίας εργαζομένων που φτάνει δημοκρατικά στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε βασικές αλλαγές της δομής της πολιτείας και των κρίσιμων φορέων της. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άριστα, στα πλαίσια ενός Συντάγματος, που να κατοχυρώνει τις κατακτήσεις του λαού, δηλαδή τη σοσιαλιστική δομή της πολιτείας.

Στα πλαίσια ενός τέτοιου Συντάγματος, ο κομματικός πλουραλισμός και η διαδοχή των κομμάτων στην Εξουσία – δηλαδή η πολιτικά δημοκρατική δομή της  πολιτείας- δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τη νέα δομή της εξουσίας, δηλαδή τις λαϊκές κατακτήσεις. Μια τέτοια πορεία σαφώς δεν είναι λενινιστική. Δεν έρχεται όμως σε καμιά αντίθεση με τη μαρξιστική θέση ή μέθοδο ανάλυσης.

Υπάρχει βέβαια, το ερώτημα: θα επιτρέψει το καπιταλιστικό κράτος τη δημοκρατική πορεία προς τη ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής, μια πορεία που περιλαμβάνει και την αλλαγή της δικής του δομής, τη μετατροπή του σε κράτος που εκφράζει την επικυριαρχία των εργαζομένων; Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου είναι: Ναι, κάτω από δύο συγκεκριμένους όρους: Πρώτον, την ανεξαρτησία της κρατικής μηχανής και, ιδιαίτερα, των ενόπλων δυνάμεων από ξένες επιρροές, διασύνδεση και έλεγχο – που μεταθέτουν το κέντρο των αποφάσεων έξω από τη χώρα. Δεύτερον, την ύπαρξη ή την ανάπτυξη κλίματος στις ένοπλες δυνάμεις, που να καθιστά αποδεκτή τη λαϊκή ετυμηγορία.

Μα εδώ ακριβώς υπάρχει μια δεύτερη βασική αντίφαση στο σκεπτικό εκείνων που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τη ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής κάτω από την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ δεν αφορούν μόνο την «ασφάλεια» της Δύσης. Είναι μηχανισμοί ελέγχου πάνω στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο. Και είναι μέσα στους στόχους αυτού του ελέγχου η επικυριαρχία του αμερικάνικου πολυεθνικού  κεφαλαίου στη Δυτική Ευρώπη. Πώς θα  αντιδράσει το ΝΑΤΟ στη ριζική αλλαγή της κοινωνικής αλλαγής στη Γαλλία, ας πούμε, όταν συνέπεια του θα είναι π.χ. η κοινωνικοποίηση των ξένων επιχειρήσεων και η αυτοδιαχείριση;

Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς πως δεν θα υπάρξει αντίδραση. Εκτός αν τα μονοπωλιακά μεγαθήρια μείνουν άθικτα. Οπότε όμως, δεν μιλάμε για ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής αλλά για σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Το πιθανό είναι ότι ο νατοϊκός μηχανισμός θα αντιδράσει- και όχι μόνο στην περίπτωση αριστερών συνασπισμών, που επιχειρούν τη ριζική κοινωνική αλλαγή, αλλά ακόμη και των «δημοκρατικών» συνασπισμών, στους οποίους συμμετέχουν κόμματα με τον τίτλο, την ιστορία και τις διασυνδέσεις των Κ.Κ. Η κυνικά προκλητική επέμβαση Αμερικανών αξιωματούχων στη Γαλλία και την Ιταλία αποτελεί την πρώτη γεύση του προβλήματος.

Η σκληρή στάση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών – που εκφράζουν την αμερικάνικη πολιτική στη Δυτική Ευρώπη- πάνω στο θέμα της συνεργασίας σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Η σκληρή αντίδραση της Μόσχας απέναντι στα «λατινικά» Κ.Κ. δεν είναι άσχετη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης με τις ΗΠΑ και την ύφεση. Η Σοβιετική Ένωση δεν επιθυμεί να δώσει στις ΗΠΑ την εντύπωση ότι υπονομεύει την επικυριαρχία της στο ζωτικό δυτικοευρωπαϊκό χώρο.

Το θέμα της Κίνας προέχει τόσο στη στρατηγική σκέψη της Σοβιετικής Ένωσης, ώστε για τον ευρωπαϊκό χώρο η ύφεση αποτελεί τον κύριο στόχο της. Βέβαια συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Η ανάπτυξη στη Δύση άλλων προτύπων σοσιαλισμού αποτελεί μια έμμεση υπονόμευση –τουλάχιστο στο μέτρο που τα πρότυπα αυτά θα βρουν απήχηση στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας- του ελέγχου της Σοβιετικής Ένωσης πάνω στο ανατολικό μπλοκ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς η Σοβιετική Ένωση έχει υποστηρίξει κομμουνιστικά κινήματα μόνο στο μέτρο που μπορεί να τα ελέγχει.

Μένει ένα βασικό ερώτημα: Τι οδήγησε τα «λατινικά» κομμουνιστικά κόμματα στον «ιστορικό συμβιβασμό»; Βασικά είναι η πεποίθηση τους, πώς για χρόνια η διαίρεση της Ευρώπης σε δύο μπλοκ θα παραμείνει ανέπαφη.  Πως, κατά συνέπεια, η γραμμή των σκληρών Κ.Κ. –γραμμή αναμονής ως την ώρα που θα υπάρξει αλλαγή ισορροπίας στον ευρωπαϊκό χώρο- οδηγεί στην αποδυνάμωση και απομαζικοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Ο «ιστορικός συμβιβασμός» παρουσιάζεται έτσι σαν μέθοδος επιβίωσης και ανάπτυξης της δύναμης των κομμάτων.

Μα οι βασικές αντιφάσεις που αναφέραμε πιο πάνω δημιουργούν σοβαρά –αν όχι ανυπέρβλητα- προβλήματα, στην πορεία τους. Στο μέτρο που συνεχίζουν την επιδίωξη της ριζικής αλλαγής της κοινωνικής δομής, η ρήξη με τους νατοϊκούς σχηματισμούς τουλάχιστον μοιάζει αναπόφευκτη.

Στο μέτρο που ασπάζονται τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική κατάσταση της κυβέρνησης, θα τους δώσει το πολύ την ευκαιρία να προωθήσουν ένα κάπως πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό –καπιταλισμό δηλαδή βορειοευρωπαϊκού τύπου, για τη Νότια Ευρώπη.

Το σκεπτικό, κατά τη γνώμη μας, περιέχει ένα λάθος – λάθος όχι εκτίμησης αλλά πολιτικής βούλησης. Εάν τα αριστερά κόμματα της Νότιας Ευρώπης αποδέχονται, σαν βάση διαμόρφωσης της στρατηγικής τους, την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α., τότε ό,τι κι αν κάνουν θα χτίσουνε στην άμμο. Απαράδεκτη βέβαια είναι και η  μοιρολατρική αναμονή για την αλλαγή στη συσχέτιση δυνάμεων στην Ευρώπη. Τι μένει; Μένει η πιο βασική μορφή αγώνα στην εποχή μας, αυτή που έχει κυριολεκτικά δώσει τη σφραγίδα της στη «γαιόσφαιρα»: ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας που στην περίπτωση των χωρών της Νότιας Ευρώπης έχει σαν συγκεκριμένο στόχο την αποσύνδεση από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και την «εθνικοποίηση» της κρατικής μηχανής και, ιδιαίτερα, των ενόπλων δυνάμεων.

Σε χώρες, όπως η Γαλλία, που η διάβρωση του κρατικού μηχανισμού από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι σχετικά μικρή, η κατάκτηση της κυβέρνησης από συνασπισμό αριστερών πολιτικών δυνάμεων είναι σχετικά εφικτή, παρά την αναμφισβήτητη αντίδραση του νατοϊκού μηχανισμού. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος θα προέλθει από τη συστηματική υπονόμευση του κυβερνητικού έργου, που θα ξεκινήσει από την  πρώτη στιγμή. Και γι’ αυτό,  η διάλυση του νατοϊκού μηχανισμού θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης.

Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με το ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε όλεθρο. Και είναι γι’ αυτό κρίμα, που κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προγραμματική θέση π.χ. του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας. Σε άλλες χώρες, όπου η διάβρωση του κρατικού μηχανισμού από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχει βάθος, είναι πιθανό οι μηχανισμοί καταστολής να μπουν σε κίνηση πριν καν ένας αριστερός συνασπισμός φτάσει στην κυβέρνηση με δημοκρατικά μέσα.

Όμως σε αυτές ακριβώς τις χώρες –τις πιο διαβρωμένες από τους νατοϊκούς μηχανισμούς- δημιουργούνται δυνατότητες ευρύτατης λαϊκής συσπείρωσης και αγώνα ενάντια στο δορυφορικό του καθεστώς. Σε τέτοιους ακριβώς αγώνες σφυρηλατείται η αδελφοσύνη ανάμεσα στο λαό και τα στρατευμένα παιδιά του –αδελφοσύνη που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για το σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας από τις ένοπλες δυνάμεις.

Στην εποχή μας, η πορεία προς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό προϋποθέτει την  εθνική απελευθέρωση. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος σταθμός. Γιατί ο κύριος αντίπαλος είναι ο ιμπεριαλισμός –σε όλες τις μορφές: στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές. Και η πιο στέρεη και ιστορικά απαραίτητη συμμαχία είναι η συμμαχία ανάμεσα στους λαούς και τα κινήματα που βρίσκονται στο μέτωπο αυτού του αγώνα. Οι αδέσμευτοι έχουν δώσει το παράδειγμα. Είναι καιρός, οι  λαοί της Νότιας Ευρώπης να διδαχθούν το μεγάλο μάθημα της εποχής.