Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΣ [ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΡΑΚΙΝΤΖΗ] EIXAN ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ

Ι. Δραγούμη 87  – 16561 Γλυφάδα
Τηλ. 2109618581 FAX 2109646824
www.anor.gr       e-mail info@anor.gr
 
                                          

                                                                                                        Γλυφάδα 6/8/13
                                                                                                       Αριθ. Πρωτ. : 1511


ΠΡΟΣ :
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΚΑΙΡΙΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ

Μεγάλα πλήγματα δέχονται οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια με την ψήφιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ να έχει θέσει το θεσμικό πλαίσιο και την κυβερνητική πολιτική διαρκώς να το συμπληρώνει προς το χειρότερο, να στερεί πόρους, να μειώνει το προσωπικό και να καταργεί ολόκληρες υπηρεσίες. Οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί αθροιστικά από 60% έως 70%. Πέρσι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.800 εργαζόμενοι και πρόσφατα καταργήθηκαν η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες, ενώ με το Παρατηρητήριο οι Δήμοι έχουν τεθεί υπο πλήρη οικονομική εποπτεία και ωθούνται να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες.
Ο Δήμος μας, με τα τελευταία μέτρα έχασε, όπως έχουμε ξαναγράψει, το 12% του δυναμικού του και επιπλέον έχει στερηθεί άλλους 100 περίπου εργαζόμενους που με την αναλογία 1:5 προσλήψεις προς συνταξιοδοτήσεις δεν μπόρεσε να τους αντικαταστήσει. Ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ με το κλείσιμο των Δήμων, που και εμείς στηρίξαμε, όταν όμως ρωτήθηκε από την Πρόεδρο των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού ποια στάση θα κρατήσει για τους εργαζόμενους και του τέθηκε από τους εκπροσώπους τους το αίτημα να μην υπογράψει τις Διαπιστωτικές Πράξεις διαθεσιμότητας – απόλυσης των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών, έθεσε θέμα νομιμότητας. Τη νομιμότητα όμως την επικαλείται όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως η καταπάτηση του βουνού για το νεκροταφείο και η αγορά των οικοπέδων Καρβελά, την παραβιάζει ή την παρακάμπτει.
Επι της ουσίας εφαρμόζει τις κυβερνητικές μνημονιακές επιλογές για ελαστικές σχέσεις εργασίας και «ενοικίαση» εργαζομένων μέσο ΜΚΟ που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν τομείς κυρίως στις κοινωνικές δομές του Δήμου, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μισθό πολύ πιο κάτω από τον επίσημο κατώτερο και ουσιαστικά ανασφάλιστους, χωρίς δικαιώματα, που ονομάζονται ωφελούμενοι των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων. Η πράξη έχει δείξει ότι, πέρα από την καταβαράθρωση κάθε έννοιας εργατικών δικαιωμάτων, δεν μπορούν να καλύψουν τους τομείς που καλούνται να υπηρετήσουν γιατί αντικαθίστανται σε μικρό χρονικό διάστημα,  δεν έχουν εμπειρία ή ορισμένες φορές και το γνωστικό υπόβαθρο.
Δυστυχώς αυτή την «δυνατότητα» που προσφέρουν οι ΜΚΟ ζήλεψαν πολλοί και στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας, εξασφαλίζουν προγράμματα από το ΕΣΠΑ. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία, κυρίως των νέων, υποθηκεύουν το μέλλον τους, παίρνουν προμήθειες για το προσωπικό που διαθέτουν, καθυστερούν την πληρωμή του, το απασχολούν συχνά σε διαφορετικά του αντικειμένου του καθήκοντα και συνήθως δεν εφαρμόζουν και αυτή την κουτσουρεμένη πια εργατική νομοθεσία.
Κορύφωση της επιλογής του κ. Δημάρχου να συμπορεύεται με την κυβερνητική πολιτική κατάργησης ή υποβάθμισης υπηρεσιών και μάλιστα πολύ ευαίσθητων, είναι η δρομολογούμενη «συνεργασία» με τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) που άρχισαν να ιδρύονται και στο Δήμο μας. Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του ΚΑΠΠΑ συμπεριέλαβε κονδύλια για τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων με ΚΟΙΝΣΕΠ, 370.000€ για τους Παιδικούς Σταθμούς και από 60.000€ για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Με την ενέργεια αυτή και εφόσον υπογραφούν οι Προγραμματικές Συμβάσεις, στην πραγματικότητα εκχωρείται μέρος του έργου και των αρμοδιοτήτων του νομικού προσώπου σε κάποια ή κάποιες ΚΟΙΝΣΕΠ.
Βασικό επιχείρημα του κ. Δημάρχου είναι ότι με τις περικοπές προσωπικού και την έγκριση όλο και μικρότερου αριθμού συμβασιούχων δεν καλύπτονται οι ανάγκες στους Παιδικούς Σταθμούς και οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι μια λύση. Για μια τέτοια όμως σημαντική απόφαση το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 31/7/13 με την αναμόρφωση να δίνεται στους Συμβούλους τελευταία στιγμή, ενώ το ΚΑΠΠΑ, που υποτίθεται την εισηγήθηκε, συνεδρίασε την προηγούμενη, χωρίς τα μέλη του να γνωρίζουν ή να έχουν στα χέρια τους το σχέδιο του προϋπολογισμού ή έστω κάποια πρόταση. Πρόκειται για προχειρότητα, για βιασύνη, για υποτίμηση ως συνήθως του ρόλου των οργάνων ή για εσκεμμένη ενέργεια με στόχο τον αιφνιδιασμό και τις λιγότερες αντιδράσεις; Ή μήπως ισχύουν όλα μαζί;
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς είναι υπαρκτό, μάλιστα από τη μέση της χρονιάς που πέρασε λειτούργησαν με τους μισούς εργαζόμενους, είναι όμως λύση οι ΚΟΙΝΣΕΠ;
·      Πρώτα – πρώτα, πως μπορεί να είναι λύση ένα μνημονιακό δημιούργημα που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του λεγόμενου τρίτου τομέα, για να πλήξει τις εργασιακές σχέσεις, τα εργασιακά δικαιώματα, και τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα; Οι εργαζόμενοι «βαφτίζονται» σε εργοδότες, επινοικιάζοντας τους εαυτούς τους με όλα τα αρνητικά που προαναφέραμε για τις ΜΚΟ, για αμοιβές, ασφάλεια κλπ.
·      Πως μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα ενός Παιδικού Σταθμού με τόσες ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις παιδαγωγικές, δημιουργικές, ψυχοσωματικές κλπ, στην πιο κρίσιμη ηλικία των παιδιών, από κάποια «επιχείρηση» που δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητές της και που θα έχει παροδική σχέση με το Δήμο; Πως θα ελέγχεται διοικητικά και πως θα αξιολογείται το έργο της;
·      Γιατί τόση βιασύνη, όταν εκκρεμεί η έγκριση πρόσληψης 102 εργαζομένων με 11μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου και όταν έχει εγκριθεί η ένταξη 3 Παιδικών Σταθμών (οι δύο δέχονται και βρέφη) στο ΕΣΠΑ, όπου και αναμένεται η έγκριση πρόσληψης άλλων 19 εργαζομένων;
Βεβαίως και αυτή η πρακτική δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα των Παιδικών Σταθμών, που αντιμετωπίζεται μόνο με την εξασφάλιση της απαραίτητης υποδομής και την πρόσληψη ικανού, σε αριθμό και προσόντα, μόνιμου προσωπικού.
·      Αν η «δικαιολογία» για τους Παιδικούς Σταθμούς, προκειμένου να μπουν στο «παιχνίδι» οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η έλλειψη προσωπικού, για τις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ποιος είναι ο λόγος;
Στις επιλογές αυτές αντέδρασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ δια της Προέδρου τους κ. Αθηνά Λυγνού, άλλες παρατάξεις, ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουν δεκτές αυτές οι πολιτικές. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι στον κατήφορο που καταστρέφει τα κοινωνικά αγαθά. Σ’ αυτή τη μάχη εμείς συμμετέχουμε ενεργά από καιρό.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου