Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Διαρκές το έγκλημα της καταστροφής του Περιβάλλοντος της Ηλείας



Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Έξι χρόνια θα συμπληρώσουμε σε λίγες ημέρες από το ολοκαύτωμα της Ηλείας το 2007, που άφησε πίσω του 44 νεκρούς, πολλούς τραυματίες, πάνω από 3.500 άστεγες οικογένειες, τεράστιες καμένες εκτάσεις, δασικές και καλλιεργήσιμες, 4 εκατομμύρια καμένα ελαιόδεντρα και πάνω από τριάντα χιλιάδες απανθρακωμένα ζώα. Θα μείνει εντυπωμένο για πάντα στις μνήμες όλων όσων το ζήσαμε. 
Το ολοκαύτωμα αυτό και οι νεκροί μας ήταν αποτέλεσμα διαχρονικών
ευθυνών, πράξεων και παραλείψεων, καταστροφής του Φυσικού πλούτου της Ηλείας μας.Πράξεις και παραλείψεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα όπως διαπιστώνουμε από συνεχή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και από την έκθεση της WWF για το 2013 και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πριν ένα μήνα στους Δήμους Πύργου (22.000 ευρώ) και Αρχαίας Ολυμπίας (48.750 ευρώ) από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μ.Κουρουζίδη.
Εδώ στην Ηλεία που θα γινόταν «Πρότυπος Νομός Πράσινης Ανάπτυξης» εξακολουθεί με αμείωτους ρυθμούς να υποβαθμίζεται το Φυσικό μας Περιβάλλον με ευθύνη όχι μόνο του κράτους και των συνεπειών του Μνημονίου αλλά κυρίως της ανικανότητας και ανυπαρξίας των υπευθύνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους εφαρμόζουν κατά βούληση την περιβαλλοντική νομοθεσία. Στην Ηλεία της άναρχης δόμησης, της καταπάτησης του αιγιαλού με κατασκευές αυθαίρετων παραθεριστικών οικιών ή τουριστικών εγκαταστάσεων, της αποξήρανσης των λιμνών Αγουλινίτσας, Μουριάς, Κάστας, της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων που προκαλούν καρκινογενέσεις σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, της καταπάτησης τεράστιων δασικών εκτάσεων, της παράνομης υλοτομίας, των ανεξέλεγκτων και παράνομων χωματερών, της ρύπανσης των ποταμών και λιμνών από απόβλητα κάθε είδους.
Όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα μας η Ηλεία μας πληγώνει. Οι τελευταίες δασικές πυρκαγιές και οι αποκαλύψεις του τύπου για παράνομες χωματερές σε πολλά σημεία της Ηλείας δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους αιρετούς μας άρχοντες.
Ακόμα δύο μήνες παράταση –για τρίτη φορά– έλαβαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, καθώς κηρύχθηκαν εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι δύο Δήμοι της Ηλείας, προκειμένου, όπως αναφέρεται, «να περατωθούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης».
Την ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση της WWF για την εφαρμογή
της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Ιούνιος 2012 –Ιούνιος 2013),αποδεικνύει την καταιγιστική υποβάθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αποκαλύπτει τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος επέβαλλαν πρόστιμο 48.750 ευρώ στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας με το αιτιολογικό : «ΧΑΔΑ, στο ΔΔ Φλόκα, στη θέση Πολυπόταμος: 1) Ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων σε μη αδειοδοτημένο χώρο, 2) Μη τήρηση των ελάχιστων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος με συνεπαγόμενο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία»
Επέβαλλαν επίσης πρόστιμο 22.000 ευρώ στο Δήμο Πύργου με το αιτιολογικό : «1) Λειτουργία μονάδας δεματοποίησης και χώρου προσωρινής αποθήκευσης των δημοτικών στερεών απορριμμάτων του Δήμου Πύργου στη θέση «Ποτόκι» του Δ.Δ. Πύργου χωρίς περιβαλλοντική άδεια, 2) Πλημμελής διαχείριση των υγρών αποβλήτων της μονάδας δεματοποίησης στη θέση «Ποτόκι», 3) Ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση στερεών αποβλήτων σε ΧΑΔΑ στη θέση Λέτρινα του Τ.Δ. Αγίου Ιωάννη».
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η WWF : «Σημαντικός εγγυητής της περιβαλλοντικής νομιμότητας παραμένει το ανώτατο ακυρωτικό
δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και οι μηχανισμοί περιβαλλοντικών ελέγχων, κυρίως οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τα κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος των Περιφερειών. Ουσιαστικοί θεματοφύλακες όμως του περιβαλλοντικού κεκτημένου είναι οι πολλές τοπικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών καθώς και οι εθνικής εμβέλειας μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που, συχνά
με προσωπικό κόστος, δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο και τους ισχυρούς μηχανισμούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, που τρέφονται από το περιβαλλοντικό έγκλημα και την καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού θησαυροφυλακίου της χώρας.»
Ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας αξιωματούχοι της τοπικής Αυτοδιοίκησης φτάνουν μέχρι το σημείο να εκπέσουν των καθηκόντων τους εξαιτίας παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στην Ηλεία υπάρχει μια τεράστια ανοχή στα περιβαλλοντικά εγκλήματα ακόμα κι από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που υποτίθεται πως θέτουν ως πρώτη τους προτεραιότητά τους την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάποιοι δεν είμαστε «τουρίστες» στην Ηλεία. Έχουμε επιλέξει να ζούμε εδώ στον τόπο μας, να πληρώνουμε τους φόρους μας και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Απαιτούμε λοιπόν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής μας που αποτελεί την περιουσία όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον των επόμενων γενεών. Απαιτούμε την προστασία της υγείας των παιδιών μας, όλων των Ηλείων και την διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του «Καλλίστου της Ελλάδας Τόπου».
*Δάσκαλος-M.Ed, Νομικός
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της WWFhttps://www.dropbox.com/s/jnkde1vbg4vcsnv/WWF%20NOMOreport%202013.pdf
Δείτε εδώ τα πρόστιμα που επέβαλε ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μ.Κουρουζίδης στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στις 21/6/2013.
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Recep8Mffow%3d&tabid=396&language=el-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου