Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ???

Σε 50 ημέρες (!) οι κατασχέσεις για τα Ταμεία


Κατασχέσεις εντός 50 ημερών, από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής των εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, προωθεί το υπουργείο Εργασίας μέσω της δημιουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Η σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 5 Αυγούστου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε 
χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 50 ημέρες».
Το ΚΕΑΟ, ως γνωστόν, αναλαμβάνει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Ηδη από την 1η Ιουλίου έχουν μεταβεί στο κέντρο όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, ενώ ως την 1/1/2014 θα πρέπει να μεταφερθούν και όσες δημιουργήθηκαν στο ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ. Οργανωτικά, το ΚΕΑΟ θα εποπτεύεται από τον διοικητή του ΙΚΑ ή τον υποδιοικητή, αλλά θα λειτουργεί με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.
Στόχος της λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου είναι στο εξής να εισπράττονται ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές με ενιαίο τρόπο. Για τον λόγο αυτό θεσπίζεται η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, που θα είναι κοινή η μορφή της για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Το ΚΕΑΟ αναλαμβάνει μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι πάνω από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει περισσότερες από μία οφειλές στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, αυτές αθροίζονται και διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εφόσον συνολικά υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό.
Η διαδικασία είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών έχει ως εξής:
*Μόλις λήξει η εμπρόθεσμη καταβολή μιας ασφαλιστικής εισφοράς, συντάσσεται μέσα σε έναν μήνα το αργότερο από τον ασφαλιστικό οργανισμό η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής. Σε αυτή θα αναγράφεται η αιτία για την οποία εκδίδεται (π.χ. μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετα τέλη).
*Μετά την έκδοση της Πράξης, αυτή διαβιβάζεται στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ. Μέσω ειδικού προγράμματος και βάσει κριτηρίων θα διακρίνονται οι οφειλές σε άμεσα εισπράξιμες και μη.
*Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνουν τον οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής τηλεφωνικά, με sms, με e-mail ή με επιστολή. Εάν εκείνος δεν ανταποκριθεί, τότε αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση, στην οποία δίνεται προθεσμία 20 ημερών στον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή. Η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής στο ΚΕΑΟ.
Εάν παρέλθει η προθεσμία των 50 ημερών και ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής του, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ προχωρούν σε κατασχέσεις, δηλαδή σε λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Ο οφειλέτης διατηρεί τη δυνατότητα να υπαχθεί σε ρύθμιση σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η διαδικασία είσπραξης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.
Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου