Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΚΟΥΤΙ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Άρον άρον κλείσον την Προανακριτική


 Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης,
Μολονότι εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων, η διερεύνηση των οποίων μάλιστα υπήρξε αποτέλεσμα ομοφωνίας, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη Λίστα Λαγκάρντ πήρε την απόφαση να μην παραταθούν οι εργασίες της και να κατατεθεί το πόρισμα την προσεχή Πέμπτη, 4 Ιουλίου. Το πρώτο ζήτημα αφορά το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη συνολική εκτίμηση της φοροδιαφυγής για τους 2.062 λογαριασμούς της Λίστας, ενώ το δεύτερο είναι οι απαντήσεις της ιρλανδικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τη σύνθεση των δικαιούχων της μεγαλύτερης εγγραφής στη λίστα, αυτής των 562 εκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται, επίσης, πως εκκρεμούν και οι απαντήσεις που επιφυλάχθηκε να δώσει στην Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής.

Ενδιαφέρον έχει σχετική τοποθέτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου:
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου ειδικά, αλλά κι ο κ. Βενιζέλος έχουν συνάψει συμβάσεις ή έχουν προβεί σε ρυθμίσεις που ευνοούν συγκεκριμένους καταθέτες, γνωστότατους επιχειρηματίες των μέσων ενημέρωσης. Θα είναι σκάνδαλο να μην έχει η Επιτροπή το πόρισμα και τα συμπεράσματα του ΣΔΟΕ σε σχέση με τις μεγαλύτερες τουλάχιστον καταθέσεις. Εμείς μιλάμε για όλες, αλλά τουλάχιστον για τις μεγαλύτερες στις οποίες περιλαμβάνονται πάρα πολύ γνωστά ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπόμπολα που είναι στις τριάντα μεγαλύτερες, άρα και σε αυτά που υποτίθεται ότι θα είχε δώσει για έλεγχο ο κ. Παπακωνσταντίνου. Νομίζω ότι θα είναι ακραία πρόκληση να μην αναζητήσει η Επιτροπή τα αποτελέσματα αυτά».

Ο Μαρκογιαννάκης «αγωνιά» για τη γραμματοσειρά

Μετά από την καταψήφιση, εξάλλου, της πρότασης νέας κλήτευσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής οι δικαιούχοι των τριών καταθέσεων που ανοίχτηκαν από το χρήση «User V» στις 8 Ιουλίου 2011. Το πρώτο αρχείο «Β5090102721.xls» ανοίχτηκε στις 21:39:46 της 8ης Ιουλίου 2011, αντιστοιχεί στο όνομα «ΝΤΑΟΥΛΑ ΑΝΝΑ» και συνδέεται με τα προφίλ 4152ΑΜ και το πρόσωπο «ΝΤΑΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ». Το αρχείο με όνομα «Β5090108700.xls» ανοίχθηκε στις 21:39:50 της 8ης Ιουλίου 2011, αντιστοιχεί στο όνομα «ΤΑΜΠΑΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΒΥΡΩΝ, ΚΡΙΣΤ» κι ένδειξη «RETIRED», δηλαδή συνταξιούχος, και συνδεόμενο προφίλ ΑΓΚΕΣΑ 17, Ν ΑΜΠΟΓΚ και συνδεόμενα πρόσωπα «ΛΟΥΡΕΙΡΟ ΚΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΑΜΠΑΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΙΝΓΚΡΙΝΤ, ΤΑΜΠΑΟΓΛΟΥ ΑΛΚΙΣΤΙΣ-ΙΖΑΜΠΕΛΑ, ΤΑΜΠΑΟΓΛΟΥ ΒΥΡΩΝ-ΚΡΙΣΤΕΝ». Το τρίτο αρχείο «Β5090108781.xls» ανοίχθηκε στις 21:40:03 της 8ης Ιουλίου 2011, αντιστοιχεί στο όνομα «ΚΡΙΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ», με ένδειξη αρχιτέκτονας και συνδεόμενο προφίλ «14700DD» και συνδεόμενο πρόσωπο «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ».

Από την πλευρά της ωστόσο η πλειοψηφία, προεξάρχοντος του προέδρου της Προανακριτικής Χρήστου Μαρκογιαννάκη, επιμένει στην πρόταση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο αποκλειστικώς και μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική πρότειναν την επέκταση του κατηγορητηρίου και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου, αλλά ο κ. Μαρκογιαννάκης προτίμησε να συζητήσει το ποιά γραμματοσειρά θα χρησιμοποιηθεί στη σύνταξη του πορίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου