Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ '- ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΤΣΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα με "διαθεσιμότητα". Τι θα γίνει με τους 12.500 δημοσίους ως τα τέλη Ιουλίου


Απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, εργαζομένων σε 1.000 δημοτικές επιχειρήσεις και απασχολουμένων στις αμυντικές βιομηχανίες περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας για το Ελληνικό Δημόσιο.

Μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση.
Σε τρεις φάσεις
Συγκεκριμένα,
μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες, 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.
Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.
Εκφράζονται φόβοι ότι αυτοί που θα απολυθούν θα είναι περίπου το 20% έως 25% των υπαλλήλων που θα βρεθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.
Σε ό,τι αφορά τη "δεξαμενή" από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.
Σε διαθεσιμότητα 2.000 γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής
Δεν θα προσμετρηθούν στις διαθεσιμότητες οι 5.000 εκπαιδευτικοί που θα μεταταγούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ειλημμένη θεωρείται η μετάταξη 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτές οι μετατάξεις δεν θα υπολογίζονται στις 12.500 διαθεσιμότητες (όπως ήταν η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς) που προβλέπονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας. Στο καθεστώς θα υπαχθούν περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί, από ειδικότητες με πλεονάζον προσωπικό. Όπως, για παράδειγμα, γυμναστές και καθηγητές Πληροφορικής.
Στη γενικότερη εικόνα του τομέα της Παιδείας, ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανέφερε πως από την αξιολόγηση των δομών βρέθηκαν περίπου 2.000 πλεονάζοντες. "Μπορούν να βγουν στην κινητικότητα και οι περισσότεροι να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου είτε σε άλλα υπουργεία.
Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Δεν μιλάμε για απολύσεις. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, τουλάχιστον, στο υπουργείο Παιδείας", σημείωσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι απολύσεις να προέλθουν από άλλα υπουργεία, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος".
Αντιδράσεις για τη Δημοτική Αστυνομία
Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, στην κατάργηση της οποίας αντιδρούν τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΚΕΔΕ, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.
Σε πρώτη φάση θα λαμβάνουν το 75% των απολαβών τους. Στη συνέχεια, θα υπάρχει αξιολόγησή τους. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα οδηγηθεί σε υποχρεωτική αποχώρηση από το Δημόσιο (πρόκειται για τους δημοτικούς αστυνομικούς που θα κριθεί ότι δεν έχουν τα ανάλογα προσόντα), ενώ όσοι περάσουν τον πήχη της αξιολόγησης θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία.
Εκεί αναμένεται να καλύψουν ανάγκες όπως η φύλαξη των κέντρων κράτησης μεταναστών, αλλά θα αναλάβουν και καθήκοντα σχεδόν ταυτόσημα με αυτά που ασκούσαν μέχρι και σήμερα. Όπως η πάταξη του παρεμπορίου, οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η καταγραφή παραβάσεων και η επιβολή κλήσεων.
Ωστόσο, πρόσθετος "πονοκέφαλος" στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, και η οπλοφορία των υπαλλήλων αυτών που αναμένεται να κριθεί ανά άτομο και κατά περίπτωση.
Στη λίστα της διαθεσιμότητας που θα πρέπει να δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα περιλαμβάνονται τα ονόματα 2.200 σχολικών φυλάκων, 2.000 εκπαιδευτικών και 50 έως 60 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα και η δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Αυτοί θα προέρχονται από τη δημοτική αστυνομία (3.500), από τα υπουργεία (2.000), από την Παιδεία (1.500 καθηγητές, που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους) και από τους ΟΤΑ (1.250).
Όπως αναφέραμε, κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που εντός 8μηνου δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις τότε θα απολυθούν. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει συνολικά 11.000 απολύσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα
Οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι που διορίστηκαν μετά το 1994 εκτός ΑΣΕΠ, πρόταση που είχε καταθέσει δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκετό καιρό προτού γίνει υπουργός. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πάντως πως όσο υπάρχουν αποχωρήσεις από τις δεξαμενές των επίορκων, των συμβασιούχων και εκείνων που κατέχουν θέσεις με πλαστά πιστοποιητικά τόσο θα μειώνονται οι απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα οι δήμοι, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔΕ. ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αυστηρή τήρηση του κανόνα "ένα προς ένα"
Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", κάτω από την αυστηρή εποπτεία των πιστωτών μας θα βρίσκεται και ο κανόνας "μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση". Η κυβέρνηση θα προσλαμβάνει ένα νέο υπάλληλο για κάθε μία έξοδο από το Δημόσιο, που θα προέρχεται από:
-Προσωπικό, που σήμερα απασχολείται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δέουσα αξιολόγηση των δομών τους.
-Επιόρκους.
-Υπαλλήλους που αξιολογούνται ενώ έχουν ήδη μπει στο σχήμα της κινητικότητας.
-Εργαζομένους που αποχωρούν οικειοθελώς.
-Υπαλλήλους που βρίσκονται σε κινητικότητα και μέσα σε 12 μήνες δεν έχουν καταφέρει να μεταταγούν.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο Μηχανισμός Στήριξης εντοπίσει, σε μηνιαία βάση, ότι ο προγραμματισμός δεν εφαρμόζεται σωστά, το ένα προς ένα θα μειώνεται ως αναλογία προσλήψεων.
Παράλληλα, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει:
-Να οριστικοποιηθεί η κατάρτιση αναλυτικών πινάκων για προσλήψεις εντός της τρέχουσας χρονιάς και η διαδικασία επιλογής και διορισμού γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων στα υπουργεία.
-Να πάρουν την τελική τους μορφή τα σχέδια στελέχωσης για 450.000 δημοσίους υπαλλήλους. Σε κάποια υπουργεία η κυβέρνηση θα βρεθεί εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος του Ιουλίου. Ωστόσο, σε κάποια άλλα ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος λόγω της φύσης των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου