Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

E R T

ΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Γράφει ο Μενέλαος Αυτόλυκος

(Παρατήρηση : Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πρέπει να προσέξουν ώστε να μην πέσουν στην παγίδα και καταχραστούν με ιδιοτέλεια και έπαρση την συμπαράσταση της κοινωνίας. Γιατί θα ξαναβρεθούν στην ίδια θέση, και τότε θα είναι απολύτως μόνοι τους. ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΝΕ.)
 
  Θα σας κουράσω και θα το επισημάνω και πάλι.Χρειάζεται καθαρό μυαλό, ενεργητική μνήμη και πολύ ψυχραιμία για να αναλύσει και να αξιολογήσει σωστά ο σημερινός Έλληνας τα γεγονότα που εξελίσσονται εξαιτίας της ΕΡΤ.
Αδιαμφισβήτητα, η κυβέρνηση Σαμαρά έπαιξε και μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν ότι έχασε. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η "γάτα" Σαμαράς, δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση γιατί διαβλέπει  ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και φοβάται μία κοινωνική έκρηξη, καθώς ετοιμάζονται νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, που θα έλθουν να προστεθούν σε νέες απολύσεις και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και σε νέες μεγάλες αυξήσεις στην φορολογία εισοδήματος.
Έχω την αίσθηση αγαπητοί φίλοι, ότι ο Σαμαράς δεν είναι καθόλου "γάτα". Είναι και αυτός ένας κλασσικός Έλληνας πολιτικός που περιόρισε όλη την καριέρα της ζωής του στην κοινοβουλευτική θητεία, βασιζόμενος στους ευκολόπιστους και χωρίς κρίση Έλληνες ψηφοφόρους. Μην ξεχνάτε ότι μόλις αποπέμφθηκε από τη ΝΔ το 1993, έσπευσε να ιδρύσει την ΠΟΛΑΝ, για να διεκδικήσει πάλι την είσοδό του στην Βουλή. Απέτυχε και επανήλθε από τον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μαζί τις επιδιώξεις της οικογένειας Μητσοτάκη,
Παρακολούθησα εχθές την ομιλία του Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ και  εισέπραξα αυθόρμητα την εντύπωση μίας προεκλογικής ομιλίας που στόχο είχε να φανατίσει και να συσπειρώσει τους νεαρούς και άμυαλους χωρίς εμπειρίες ακόμα ψηφοφόρους.. Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Σαμαρά αφορούσε το κλείσιμο της ΕΡΤ και την "μεταρρυθμιστική" προσπάθεια που κάνει  "αλλά οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης" δεν τον στηρίζουν γιατί "θέλουν να παραμείνουν στο χθες" ενώ αυτός "θέλει να πάει η Ελλάδα μπροστά". (??????)
Καλά Αντώνη. Πριν δύο χρόνια, είχες κάθετα εναντιωθεί σε ενδεχόμενο κλεισίματος της ΕΡΤ και οποιασδήποτε αλλαγής θα γινόταν στον δημόσιο τομέα που θα οδηγούσε σε αψυχολόγητες απολύσεις και με κομματικά κριτήρια. Είχες καταγγείλει την πολιτική της τότε Κυβέρνησης και την είχες χαρακτηρίσει "ολέθρια που οδηγεί την χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση" και...
υποστήριζες ότι η χώρα χρειάζεται ένα "νέο μείγμα πολιτικής" που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη. Προεκλογικά δύο φορές, είχες κάθετα αποκλείσει την περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις, γιατί όπως έλεγες, κάτι τέτοιο θα είναι ολέθριο για την αγορά. Εκείνη την εποχή, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, καταψήφιζες όλα τα νομοσχέδια που έφερνε η Κυβέρνηση Παπανδρέου και Παπαδήμου, καταψήφισες το Μνημόνιο Ι και έβαλες ερωτηματικά για το Μνημόνιο ΙΙ.

Ανέλαβες την εξουσία και έκανες ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζες τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ψήφισες το Μνημόνιο ΙΙΙ που ουσιαστικά νομιμοποίησες τα δύο προηγούμενα.

Το μέγεθος και της δικής σου πολιτικής αναξιοπιστίας φαίνεται από το γεγονός ότι με νόμο εξαίρεσε από την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, τον Οργανισμό Μουσείου της Ακρόπολης, που οι κακές γλώσσες λένε ότι τον καιρό που ήσουν Υπουργός Πολιτισμού, είχες διορίσει εκεί την μισή Μεσσηνία, εκλογική σου περιφέρεια και τόπο καταγωγής. Και πέραν αυτού, οι κακές γλώσσες λένε, ότι και επί της δικής σου Κυβέρνησης, δεν σταμάτησαν οι αθρόες προσλήψεις συμβούλων και παρασυμβούλων και έκτακτων διορισμών δικών σας παιδιών, όπως και οι "νομιμοποιήσεις" παρανομιών δικών σας πολιτικών σε Δήμους και Υπουργεία, όπως και οι "νομιμοποιήσεις" εγκληματικών πράξεων τραπεζιτών, όπως και "φοροελαφρύνσεις" μεγάλων επιχειρήσεων ελαχίστων ανθρώπων.Όπως και οι παχυλές αμοιβές σε στελέχη της τρόικας και σε συμβούλους που ζήτησε να έχει, για να μπορεί να διαλύσει την χώρα σου.....

Οι αυτοκτονίες εργαζομένων, προερχόμενων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, εργαζομένων και συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, έφτασαν τις 5000. 2.300.000 Έλληνες βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας και έπονται και άλλοι. Οι άνεργοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2.000.000 σε πραγματικούς αριθμούς, και αυτό εύκολα τεκμαίρεται, γιατί ο παραγωγικός πληθυσμός στην Ελλάδα είναι μόλις 5.500.000. Επομένως η πραγματική ανεργία είναι ήδη άνω του 30%, αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτάρκης εργαζόμενος κάποιος που δουλεύει 12 ώρες την ημέρα με μηνιαίο μισθό 350 ευρώ και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τον φόρο του, ούτε το ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ που ο Βενιζέλος σκέφτηκε και εφάρμοσε. Εσύ τώρα με τον Στουρνάρα (?? από που προέρχεται το όνομα ;) ετοιμάζεις νέο χαράτσι πολύ ανώτερο των τριών ευρώ της ΕΡΤ......ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.

Ας συγκεντρώσουμε λοιπόν με λογική και χρονολογική σειρά εμφάνισης, τα γεγονότα που βαραίνουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τότε θα μπορέσουμε να δώσουμε μία πιο έγκυρη και ασφαλή ερμηνεία για την αντίδραση της Ελληνικής Κοινωνίας συνολικά, στο απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΑΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΌΣ το επιχείρημα που διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες ημέρες, ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι διεφθαρμένοι και αξίζουν αυτό που έπαθαν γιατί όταν απολύονταν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι πωλητές και οι delivery, αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν έλεγαν τίποτα, δεν μετέδιδαν τίποτα...........

Όπως είναι άκρως λαϊκίστικο και σκόπιμα σκοταδιστικό και φασιστικό, το επιχείρημα που λέει ότι πρέπει να απολυθούν και από τον δημόσιο τομέα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, γιατί όλο το κόστος της ύφεσης το πλήρωσε μέχρι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας με τους 1.5 εκατομμύρια απολυμένους............. Δηλαδή τρία εκατομμύρια οι άνεργοι για "λόγους δικαιοσύνης και "ισοτιμίας" ;

Όπως επίσης, είναι το ίδιο φασιστικό και σκοταδιστικό, να χαρακτηρίζεται από το κράτος, ως φοροφυγάς και ποινικά υπόλογος, ο μέσος και φτωχός ή άνεργος Έλληνας που δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τον υπέρογκο φόρο που του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα.

Ποια είναι η λογική που επιβάλλει ότι επειδή ένας άνθρωπος έχει καρκίνο, να πρέπει να νοσήσουν και οι γύρω του για λόγους δικαιοσύνης και συμπαράστασης ;  Ούτως ή άλλως, η κοινωνία είναι ένα ενιαίο σώμα, και όταν υποφέρει ο ένας, ήδη υποφέρει και ο διπλανός του. Η λύση στην ασθένεια δεν είναι να νοσήσουν και οι υπόλοιποι αλλά να θεραπευτεί ο ασθενής. Και αν η ασθένεια συνεχίζεται να επιδεινώνεται, τα πυρά και οι κατηγορίες πρέπει να επικεντρωθούν πρώτα στον θεραπευτή και μετά στον ασθενή, γιατί ίσως και αυτός να μην αγωνίζεται και να έχει παραιτηθεί της θεραπείας του. Ενώ είναι γνωστό ότι η μισή θεραπεία ξεκινάει από την θέληση του ασθενή.

Η κυβέρνηση Σαμαρά λοιπόν, όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί τον δρόμο της κατασυκοφάντησης και του εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, δηλαδή των εργαζομένων στην ΕΡΤ εν προκειμένω, για να μπορέσει να δικαιολογήσει και να περάσει στην ελληνική κοινωνία, ότι η απόφασή της είναι δίκαια και αναγκαία για τον τόπο. Είναι η ίδια πρακτική που ακολουθήθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους καθηγητές, τους στρατιωτικούς, τους "αιώνιους φοιτητές" και τους Πανεπιστημιακούς, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, τους φορτηγατζήδες και τους ταξιτζήδες, τους εφοριακούς, τους λιμενεργάτες, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς. Είναι η ίδια τακτική κατασυκοφάντησης μίας κοινωνικής τάξης, όταν επίκειται να ψηφιστεί ένας νόμος ή να παρθεί μία κυβερνητική απόφαση που την έχει στοχοποιήσει.
Η τακτική αυτή στοχεύει στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και να κατακερματίσει την κοινωνία, ώστε να περάσει εύκολα η απόφαση,  χωρίς πολύ σκέψη και κρίση.

Δεν είναι όμως έτσι τώρα, γιατί του διέφυγε του Σαμαρά, ότι το Εθνικό ίδρυμα Ραδιοφωνίας κ Τηλεόρασης (ΕΡΤ) είναι επί 80 χρόνια ένα ίδρυμα εφάμιλλης αξίας με ένα Πανεπιστήμιο, με ένα Μουσείο, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με το Εθνικό Θέατρο. Θα τα καταργήσει ολοκληρωτικά και αυτά και θα τα επαναλειτουργήσει με νέο νόμο μετά από μία ημέρα ; Αυτό δεν υποκρύπτει κάτι ;

Η ΕΡΤ μπορεί να είναι ένας χώρος διαπλοκής και κομματικών ρουσφετιών, κομματικών διορισμών και σπατάλης, όπως όμως είναι όλο το Ελληνικό Κράτος. Και προσέξτε την έντεχνη διάκριση που έκαναν οι πολιτικοί μας στο μυαλό του μέσου Έλληνα : Ελληνικό Κράτος vs Δημόσιος Τομέας, ιδιωτικός τομέα vs δημόσιος τομέας. Ποιος διοικεί και αποφασίζει για αυτές τις φαινομενικά δύο "διακριτές" διοικητικές οντότητες ; Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ; Οι δημόσιοι υπάλληλοι ;  Οι συνδικαλιστές που τα ίδια τα κόμματα διόριζαν και ήλεγχαν ώστε να έχουν κατ' επέκταση τα ίδια τα κόμματα τον έλεγχο όλου του Κράτους ; Όχι αγαπητοί φίλοι. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΟΡΙΖΕ ΚΑΙ ΈΛΕΓΧΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ. ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, κατά πλειοψηφία, όπως και στην ΕΡΤ σίγουρα συμβαίνει, έγιναν με την ανοχή τους, υποχείρια άρα και θύματα.

Γιατί εάν οι εργαζόμενοι είχαν τόση ισχύ και διοικούσαν την χώρα, θα είχαν την δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις αυτομάτως, χωρίς να χρειάζεται να πέφτει τόσο ξύλο και χημικά στο Σύνταγμα.

Άλλωστε και οι Βουλευτές, που προέρχονται από τις κοινωνικές τάξεις, ουσιαστικά αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, γιατί αποδεικνύεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε τι ψηφίζουν.

Επί σειρά ετών, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έγιναν υποχείρια ανόητων κομματικών ιδεολογιών και έχασαν την δική τους κρίση και λογική. Έγιναν φερέφωνα. Και την στιγμή που το ίδιο πολιτικό σύστημα έφτασε μπροστά στο δίλημμα "επιβιώνω ή εξαφανίζομαι", εφάρμοσε την τακτική της συκοφαντίας, των λογικοφανών επιχειρημάτων και του διαίρει και βασίλευε του Τσώρτσιλ, ώστε να κατακερματίσει τις κοινωνικές τάξεις και να τις βάλει να μάχονται η μία με την άλλη. Για να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο το ίδιο φαύλο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Επιτιθέμενος όμως ο Σαμαράς, μέσα από μία ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ,   ερέθισε όλη την ελληνική κοινωνία καιπροκάλεσε το ξέσπασμα για τον θυμό που συσσωρεύθηκε από το 2009 μέχρι και σήμερα για όλες τις αδικίες και όλο τον πόνο που προκάλεσαν οι πρωτοφανείς εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η συνεχής χρήση των ΠΝΠ είναι τακτική που δεν συνάδει με την Δημοκρατία Δυτικού Κράτους, και που ακολουθείται ήδη επί τρία χρόνια στην διοίκηση της χώρας, έχοντας μετατρέψει την δημοκρατία σε Μοναρχία και έχοντας καταργήσει στην πράξη την λειτουργία του Κοινοβουλίου μας, 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

Η Ελληνική Κοινωνία Αντέδρασε για τρεις κατά την οπτική και σκέψη μου για τρεις λόγους :

1. Η Ελληνική Κοινωνία Αντέδρασε διότι η πρακτική που ακολουθήθηκε είναι καταφανής αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική πράξη από μία κυβέρνηση εκλεγμένη, έστω και με τα προσχήματα που ισχύουν. Επομένως, πρόκειται για ξεκάθαρη απόδειξη της δημοκρατικής εκτροπής που υφιστάμεθα. Ποτέ και πουθενά, κανένας δικτάτορας δεν παραδέχτηκε ότι είναι δικτάτορας.

2. Η Ελληνική Κοινωνία Αντέδρασε διότι πρόκειται για μία βάναυση πράξη κατά της πολιτιστικής και ενημερωτικής αποστολής που έχει η ΕΡΤ στην συνείδηση των Ελλήνων. Με την ίδια λογική, διαφθορά, φαυλότητα και υπέρμετρη σπατάλη, αποδείχθηκε ότι ενυπάρχει και μέσα στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την λειτουργία της Κυβέρνησης, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα Επιμελητήρια, τα Νοσοκομεία, τον Στρατό. Με την ίδια λοιπόν λογική ο Σαμαράς θα καταργήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τα κόμματα, τον στρατό και τα νοσοκομεία ; Ο στόχος της κατάργησης της ΕΡΤ τόσο ξαφνικά και απροειδοποίητα, πολλώ μάλλον δεν είναι η "επίτευξη" του μνημονιακού όρου για 2000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήδη η ΕΕ τρομοκρατήθηκε και απελευθέρωσε την "δόση" των 3.3 δις ευρώ για την Ελλάδα "πρεζάκια", ενώ ο ίδιος ο Στουρνάρας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα ξαναπροσληφθούν με "κριτήρια ΑΣΕΠ". Δηλαδή παραδέχεται ότι στην ΕΡΤ δεν προσλαμβάνονταν μέχρι σήμερα με κριτήρια ΑΣΕΠ ; Και αφού πρέπει να απολυθούν 2000 δημόσιοι υπάλληλοι γιατί πρέπει να ξαναπροσληφθούν ; Μη ξεγελιόμαστε. Το δια ταύτα του κλεισίματος της ΕΡΤ είναι τα δικαιώματα χρήσης των εθνικών συχνοτήτων και τα τεράστια κέρδη που "έρχονται" για τους καναλάρχες από την εφαρμογή της συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης. Όσο σπεύσατε και βάλατε αμέσως αποκωδικοποιητή στην τηλεόρασή σας, έπρεπε να σκεφθείτε πρώτα τι σημαίνει ψηφιακό σήμα.

3. Η Ελληνική Κοινωνία Αντέδρασε διότι διαβλέπει ότι η πρακτική του αποφασίζομεν και διατάζομεν θα επιταχύνει την κατρακύλα της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα μετατρέψει τον Έλληνα πολίτη σε ένα απόλυτο έρμαιο της θέλησης και της σκοπιμότητας ελαχίστων. Η κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών εκφράζεται περίτρανα μέσα από την κατάχρηση της Συνταγματικής δυνατότητας που παρέχεται δια της χρήσης της "πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και ως ψήφιση αναγκαστικού νόμου, και την επέβαλε κατ΄εξακολούθηση η Χούντα των Συνταγματαρχών. Εάν όμως γίνει πλέον κανόνας, οδηγεί στην κατάλυση και της τελευταίας δικλείδας ασφαλείας για την ύπαρξη της δημοκρατίας, αφού η δικαιολογία "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης" θα είναι το επικρατές επιχείρημα για την βιαστική, χωρίς κοινοβουλευτική διαβούλευση και έλεγχο, επιβαλλόμενων αποφάσεων. Οι Υπουργοί θα έχουν μετατραπεί σε τοπικούς σατράπηδες που θα αποφασίζουν αυτόνομα για οποιοδήποτε θέμα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Και κάτι άλλο που δεν πρέπει να μας διαφύγει. Αυτό που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξουμε, κατά την οπτική μου πάντα, είναι ο λάθος τρόπος σκέψης που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να καταλογίσουν στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ την κατάχρηση της θέσης τους.

Είναι αλήθεια ότι ο δημοσιογράφος έχει στα χέρια του δύο πυρηνικά όπλα, την εικόνα και την πληροφορία. Και είναι όντως αλήθεια, ότι επί πάρα πολλά χρόνια, η δημοσιογραφία έγινε το όπλο για την διοχέτευση της προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης και σκοπιμότητας. Είναι αλήθεια ότι οι δημοσιογράφοι, και της ΕΡΤ και των ιδιωτικών καναλιών, μετέδιδαν πάντα πληροφορίες συκοφαντικές και απαξιωτικές, τρομοκρατικές και αποπροσανατολιστικές, με στόχο την χειραγώγηση και τον κατευνασμό της κοινής γνώμης. Τι να πρωτοθυμηθώ. Όμως όλες αυτές οι εικόνες και οι πληροφορίες από κάποια κέντρα πάντα πηγάζουν. Και αυτά τα κέντρα πάντα τις επιβάλλουν. Το εύλογο ερώτημα είναι το εξής : γιατί οι δημοσιογράφοι δεν αντιστάθηκαν τότε ; 
Εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα ; 
Θεωρείτε τους δημοσιογράφους, ως μία τάξη εργαζομένων, μία ομογενή ομάδα ; 
Όλοι έχουν τις ίδιες αντιστάσεις και τις ίδιες αντοχές και αντιλήψεις ; 
Και πάλι, ένας εργαζόμενος, όπως και ο δημοσιογράφος, δεν έχει τον φόβο ότι μπορεί να χάσει την δουλειά του, αν πει στο αφεντικό του "όχι" ;

Πόσοι από εμάς, λέμε αμέσως "όχι" στην εργοδότη μας, όταν βλέπουμε ότι αυτό που μας λέει να κάνουμε είναι λάθος ; Απαντήστε το μόνοι σας.

Ας μην γίνονται επομένως τιμητές και κριτές, όσοι ξαφνικά διέγνωσαν την διαφθορά στην ΕΡΤ και την συμφεροντολογική στάση των εργαζομένων της. Το τσουβάλιασμα είναι γκεμπελίστικη λογική, φασιστική και αντιδημοκρατική.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πράττουν πολύ σωστά ως προς την άποψη της υπεράσπισης της θέσης και των δικαιωμάτων τους.
Αξιοποιούν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, που είναι η εικόνα και ο ήχος και κυρίως ο πολιτισμός, για να υπερασπιστούν την εργασία τους. Το ευτυχές για αυτούς, και το ανόητο για άλλους, είναι ότι αυτό το εργαλείο δεν είναι ένας διακόπτης ρεύματος ή ένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Είναι λάθος τους που κάνουν την δική τους υπερβατική ερμηνεία για την συμπαράσταση του κόσμου, προσανατολιζόμενοι στην θέση ότι οι Έλληνες τους στηρίζουν εξαιτίας του έργου τους και της ΕΡΤ, παραβλέποντας όλους τους άλλους λόγους που είναι και η πραγματική αφορμή της μαζικής συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες βρήκαν αφορμή να διαμαρτυρηθούν για όσα συμβαίνουν στην χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Τα όπλα των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι η εικόνα, ο ήχος και ο πολιτισμός. Αυτά τα όπλα έχουν και αυτά χρησιμοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόλις δέχτηκαν το αντιδημοκρατικό χτύπημα από την Ελληνική Κυβέρνηση, κινητοποίησαν μέσα σε δύο ημέρες όλη την Ευρώπη. Και καλά έκαναν.

Γιατί οι υπόλοιποι άδικα χτυπημένοι από τις πολιτικές των Κυβερνήσεων από το 2009 μέχρι σήμερα, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν έπραξαν αναλόγως με τις δικές τους δυνάμεις, παρά κάθισαν στις καφετέριες και τα κλαμπ, διαμαρτυρόμενοι επειδή δεν απολύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζικά ;

Γιατί οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έκαναν τόσα χρόνια τον δικό τους αγώνα, χρησιμοποιώντας τα δικά τους όπλα, αφού και αυτοί θίχτηκαν άδικα οικονομικά, συκοφαντήθηκαν και συκοφαντούνται ;

Γιατί λοιπόν, ένα άνεργος διαμαρτύρεται επειδή κάνουν τον αγώνα τους οι απολυμένοι της ΕΡΤ, και δεν προτιμάει να βρεθεί και αυτός στον δρόμο, να αποδοκιμάσει την κυβερνητική πρακτική και να απαιτήσει τώρα να τον σεβαστούν ως οντότητα και προσωπικότητα ;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί είναι εύκολο να διαμαρτύρεσαι και δύσκολο να αγωνίζεσαι. Με την τυφλή και απερίσκεπτη διαμαρτυρία, απεκδύεσαι την δική σου ευθύνη για την πορεία της κοινωνίας σου και ρίχνεις τα "βάρη" στους "άλλους". Δυστυχώς όμως η ατομική σου ευθύνη δεν χάνεται.

Και πολύ περισσότερο, η ατομική σου ευθύνη δεν χάνεται, όταν επιλέγεις ως "δικά σου επιχειρήματα", αυτά που διαδίδει η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε επαγγελματίας πολιτικάντης, ο κάθε σκόπιμος συκοφάντης. Όπως και η δική σου ευθύνη για την κατρακύλα της δικής σου κοινωνίας, δεν χάνεται, όταν είσαι πάντα πρόθυμος να υποκύψεις στην θέληση ενός θεομπαίχτη που σε βλέπει και σε αντιμετωπίζει ως υπάνθρωπο. ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΝΑΙ όταν επιλέγεις την αποχή από τα κοινά, από τις εκλογές και από τις κάθε είδους εκδηλώσεις που εκφράζουν το δικό σου όραμα για την δική σου κοινωνία.
Τεράστια πολιτική ανευθυνότητα η αποχή των πολιτών από τις εκλογές, γιατί αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους κομματικούς μηχανισμούς και τους υποτελείς τους.

Δεν είναι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Δεν είναι θέμα αδικίας προς τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα, γιατί η κυρίως μάζα αυτών των απολυμένων δεν εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αποποιούμενη την δική της ευθύνη συμμετοχής στα κοινά.

Είναι όντως θέμα κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών. Και όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που κατά πλειοψηφία διαθέτουν έναν υψηλότερο δείκτη μόρφωσης, και πνευματικής και κοινωνικής, χρησιμοποιούν τα δικά τους όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, ενωμένοι και δεμένοι ανεξάρτητα ειδικότητας και θέσης, έτσι και οι υπόλοιποι Έλληνες, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργαζόμενοι ακόμα ή άνεργοι, μελλοντικοί άνεργοι και νυν και μελλοντικοί συνταξιούχοι, οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όπλα και δυνάμεις για να απαιτήσουν να μπει η χώρα σε μία πραγματική πορεία ανόδου που θα έχει την μεταρρύθμιση, την αναδιάρθρωση και την βελτίωση, αλλά θα έχει απορρίψει τις λάθος πρακτικές του παρελθόντος και τα πρόσωπα που προκάλεσαν διαχρονικά την καταστροφή.

Επαναλαμβάνω ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πρέπει να προσέξουν ώστε να μην πέσουν στην παγίδα και καταχραστούν με ιδιοτέλεια και έπαρση την συμπαράσταση της κοινωνίας. Γιατί θα ξαναβρεθούν στην ίδια θέση, και τότε θα είναι απολύτως μόνοι τους. ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΝΕ.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά. Και ελαφρά την καρδία και απερίσκεπτα, δεν πρέπει ποτέ να αποδεχόμαστε "γνώμες" και "απόψεις". Βαθιά σκέψη, ανάλυση και ψυχραιμία. Και κυρίως ατομική υπευθυνότητα.

Γρηγορείτε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου