Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Η στιγμή που πυροβολείται στο κεφάλι ο τρίτος νεκρός της Τουρκίας; Video σοκ σαρώνει στο διαδίκτυο



Ένα ακόμη video που προκαλεί κόμπο στο στομάχι. Είναι από διαδήλωση στην Άγκυρα και έχει ανέβει στο YouTube στις 2 Ιουνίου. Δείχνει συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Ακούγονται πυροβολισμοί και φαίνεται ένας άνδρας να πέφτει στο έδαφος.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, πρόκειται για τον Ετέν Σαρακουλούκ. Κατά τους ακτιβιστές που συναντήθηκαν την Τρίτη με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρντίς, είναι το τρίτο θύμα των συγκρούσεων που μαίνονται στις τελευταίες μέρες στην Τουρκία.
Στο διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνισή τους και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγο μετά τον τραυματισμό του νεαρού ακτιβιστή.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως πυροβολήθηκε στο κεφάλι και τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν κλινικά νεκρός.
Όλα αυτά την ώρα που σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα οι πλατείες γεμίζουν ξανά. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και σήμερα στην πλατεία Ταξίμ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων, που με τη σειρά τους μπήκαν στο χορό των κινητοποιήσεων. Πλέον, οι διαδηλώσεις παίρνουν σαφώς πολιτική χροιά.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. «Ταγίπ παραιτήσου» ήταν το βασικό τους σύνθημα.
“Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν”, “Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!”, φώναζαν οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, έκαναν επίσης στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
“Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!”, φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον Ερντογάν.
Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο μετά τη συγγνώμη
Εκπρόσωποι των διαδηλωτών ζήτησαν από την κυβέρνηση να καθαιρέσει τους αστυνομικούς διευθυντές πολλών πόλεων, μεταξύ των οποίων και εκείνους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, για την υπερβολική χρήση βίας που άσκησαν σε βάρος ειρηνικών ακτιβιστών.

“Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας που έδωσαν τη διαταγή για αυτή τη βία (…) πρέπει να καθαιρεθούν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα μέλος της αντιπροσωπείας της ομάδας “Αλληλεγγύης στο Ταξίμ”, ο Εγιούπ Μουμτζού, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρντίς.


Η αντιπροσωπεία των ακτιβιστών παρέδωσε στον Αρντίς κατάλογο με τα αιτήματα των διαδηλωτών. Μεταξύ άλλων οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία αλλά και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση το σχέδιό της για την αμφιλεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.
Ο Μουμτζού υπογράμμισε ότι από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου