Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΙΧΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΗΣ ΜΙΑ, Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η

Το ΣτΕ διέσωσε την τρικομματική και έστειλε στην κόλαση τους εργαζόμενους.


2D196CAA0D3825A8AAE7B080728E2E2EΤο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι θεατρικό. Στο προσκήνιο εμφανίζεται ως διαφωνών για να κρατά διχασμένη την εκλογική του πελατεία, ενώ στο παρασκήνιο είναι ένα σύνολο συγκοινωνούντων δοχείων το οποίο έχει τα ίδια αφεντικά. Σε κάθε αρχαίο θεατρικό δράμα, όταν αυτό έφτανε στην κορύφωσή του, χωρίς να διαφαίνεται κάποια εφικτή λύση, τότε ακριβώς έκανε την εμφάνισή του ο «από μηχανής θεός» ο οποίος έλυνε το δράμα και ικανοποιούσε το ακροατήριο, καθόσον είχε το αναμφισβήτητο θεϊκό κριτήριο.
Χθες λοιπόν ήρθε ένας τέτοιος «από μηχανής θεός» δηλαδή το ΣτΕ το οποίο, όπως και ολόκληρη η Δικαιοσύνη, είναι τμήμα του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και έλυσε το θεατρικό «αδιέξοδο» στο οποίο οδηγούσε η παγιδευμένη αντιπαράθεση εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. Τι έκανε η απόφαση; Διέσωσε τον πρωθυπουργό μη αμφισβητώντας την συνταγματικότητα των ενεργειών του, ορίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΡΤ έκλεισε οριστικά. Διέσωσε και τους Βενιζέλο – Κουβέλη, αφού τους δίνει δίκιο για το ότι δεν έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ, αλλά να γίνει εκκαθάριση και απόλυση των εργαζομένων με την ΕΡΤ ανοικτή, έστω και κουτσουρεμένη. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, απλά τους έστειλε στην ανεργία, όπως ακριβώς θέλει η τρόϊκα.
Για όποιον μπορεί  να καταλάβει και να μην μένει ευχαριστημένος με τη λύση του «από μηχανής θεού», εδώ εμφανίστηκε κατά τον πλέον έντονο τρόπο η ανεπαρκέστατη λειτουργία του πολιτεύματος και η παντελής έλλειψη πραγματικής δημοκρατίας. Αυτή είναι και η βασική αιτία της σημερινής μας κατάντιας.
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ένα ΣτΕ που έχει βγάλει συνταγματικά το μνημόνιο, το χαράτσι της ΔΕΗ, το κλείσιμο της ΕΡΤ κ.λ.π. Χρειαζόμαστε άμεσα αφενός μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ειδικότερα, τον μη διορισμό της ηγεσίας της από τον πρωθυπουργό και αφετέρου χρειαζόμαστε γρήγορα ένα Συνταγματικό Δικαστήριο που θα κρίνει άμεσα και αμετάκλητα κάθε παραβίαση του Συντάγματος.
Για να γίνουν όμως αυτά, χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ένα Νέο Σύνταγμα φτιαγμένο από τον ίδιο το λαό και ένα Συνταγματικό Δικαστήριο που θα αποτελείται από κληρωτούς, δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρους.
Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Πέτρος  Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου